Pohjola ei aio erota Postin hallituksen johdosta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pohjola ei aio erota Postin hallituksen johdosta

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola.

Julkaistu: 29.11. 18:19, Päivitetty 29.11. 21:26

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola ei aio jättää tehtäväänsä, vaikka Postin johto sai tänään poikkeuksellisen jyrkkää kritiikkiä pääministeri Antti Rinteeltä (sd).

Pohjola sanoi STT:lle, että yhtiön hallituksen kokoonpano on aina osakkeenomistajan päätettävissä ja osakkeenomistaja tekee siitä päätökset milloin parhaaksi näkee, normaalisti tavanomaisena yhtiökokouspäivänä. Hän huomautti, ettei voi tietää, mihin valtio asiassa päätyy.

– Ei se ole mikään itsestäänselvyys, ainakaan minulle, Pohjola sanoi.

Hänen mukaansa Postin hallitus jatkaa nyt tehtäviensä hoitamista yhtiön edun kannalta niin kuin pitää.

– Se on meidän osakeyhtiölain mukainen vastuumme, ja sillä lailla aiomme myös toimia.

Pääministeri Rinteen tiedotustilaisuudessa esittämä arvostelu ei tullut Pohjolalle yllätyksenä.

– Ei se yllättänyt. Siinä on kyse tietenkin myös siitä, että Rinteen täytyy jo asemansa puolesta puolustaa sitä, mitä hän on sanonut aikaisemmin, ja silloin näiden kysymysten esille ottaminen on ihan normaalia.

Rinne syytti tiedotustilaisuudessaan Postia muun muassa siitä, että se olisi yrittänyt häivyttää keskeisiä postiriitaan liittyviä päivämääriä tiedotuksessaan. Pohjola kiisti tämän väitteen Helsingin Sanomien haastattelussa.

– Meillä ei ole ollut mitään sellaista tarkoitusta. Päivämäärät eivät olleet relevantteja tässä päätöksessä, vaan tärkein kysymys oli, tehdäänkö liikkeenluovutukset tai ei, Pohjola sanoi Helsingin Sanomille.

Pohjola kiisti HS:lle myös Rinteen väitteen, että Posti olisi antanut harhaanjohtavaa tietoa kilpailijoiden käyttämistä työehtosopimuksista.

STT:lle Pohjola vahvisti Rinteen kertoman tiedon, ettei pääministeri ole ollut suoraan yhteydessä Postin johtoon, mikä on myös valtion omistajaohjauksen toimintaperiaatteiden mukaista.

Pohjola oli perjantaina työmatkalla Ruotsissa, eikä ollut siksi ehtinyt tarkemmin seurata Posti-jupakan uusimpia käänteitä.

Postin perjantaiaamuna lähettämässä tiedotteessa hän sanoi, että Postille ei ole esitetty missään vaiheessa valmistelun aikana suullisesti tai kirjallisesti, että valtio-omistaja vastustaisi pakettilajittelun liikkeenluovutusta Posti Palveluihin.

Tämän tiedotteen sisältö on hänen mukaansa edelleen voimassa, eikä sitä ole tarvetta miltään osin muuttaa.

Postilla ja omistajaohjauksella on Pohjolan mukaan ollut jatkuva keskusteluyhteys, missä myös virkamiehet ovat olleet keskeisessä roolissa.

– Kuten julkisuudessakin on todettu, Posti on informoinut ministeriä liikkeenluovutusta koskevista suunnitelmista valmistelun aikana. Jos omistajalla olisi ollut eriävä kanta ja sellainen olisi tuotu esille, olisimme siihen ehdottomasti reagoineet, vaikka kysymys onkin hallituksen päätösvaltaan kuuluvasta asiasta, Pohjola korosti.

Omistajaohjausministeri esitti 3. syyskuuta aikalisää Postin työehtosopimusten muuttamisessa, mutta tämän jälkeen omistajaohjaus ei ole Pohjolan mukaan vaatinut liikkeenluovutuksen perumista.

Pääministeri Rinne korosti perjantaina päivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa, että hänen nähdäkseen Posti on toiminut väärin ja Postin hallituksen asemaa arvioidaan. Rinne sanoi perjantaina, että hänen mukaansa Postin hallituksen toiminta on ollut kummallista, ja Posti on antanut vähintään harhaanjohtavaa tietoa ja yrittänyt häivyttää päivämääriä julkisesta keskustelusta.

– Posti on toiminut vastoin valtio-omistajan tahtoa ja antanut virheellistä tietoa siitä, miksi työehtosopimusta pitäisi lähteä muuttamaan, Rinne sanoi.

Postin hallituksen varapuheenjohtaja Suvi-Anne Siimes sanoi Ilta-Sanomille aiemmin perjantaina, ettei hän voi kommentoida Rinteen puheita.

– Kommentointivastuu on ihan kokonaan pelisääntöjen mukaan hallituksen puheenjohtajalla. Minä en voi tähän mitään sanoa.

Postin hallitukseen kuuluvat Pohjolan ja Siimeksen lisäksi Lassila&Tikanojan toimitusjohtaja Eero Hautaniemi, Telia-johtaja Anna Martinkari, Posti-konsernin valtakunnallinen pääluottamusmies Pertti Miettinen, finanssineuvos Minna Pajumaa, sekä hallitusammattilaiset Frank Marthaler, Per Sjödell ja Arja Talma.

Postin työriidan vaiheet ovat ajaneet pääministeri Antti Rinteen ja omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (sd) viime päivinä yhä tukalampaan asemaan.

Sotku koskee sitä, missä vaiheessa valtion omistajaohjaus sai tietää Postin pakettilajittelijoiden siirrosta Posti Palveluihin ja näin toisen työehtosopimuksen piiriin. Postin päätöksestä syntyi lihava riita, joka johti lakkojen sumaan.

Rinne ja Paatero ovat antaneet julkisuuteen ristiriitaisia lausuntoja asiasta ja siitä, oliko Postin päätöksellä valtion omistajaohjauksen tuki. Viime kädessä on kyse siitä, ovatko ministerit puhuneet totta eduskunnan edessä.

Eilen Rinne sanoi eduskunnassa, että Paatero olisi ilmoittanut Postille valtio-omistajan vastustavan pakettilajittelijoiden liikkeenluovutusta ja tes-siirtoa. Rinteen mukaan Postin hallitus jätti noudattamatta valtio-omistajan tahtoa.

Sotkun seuraukset sai kannettavakseen ministeri Paatero, joka eroaa tehtävästään. Rinteen mukaan Paatero esitti eronpyyntönsä itse. Perjantaina kerrottiin myös, että Paatero on sairauslomalla 13. joulukuuta asti.

Juttua täydennetty STT:n HS:n siteerauksen osalta 29.11.2019 klo 21.26.