Professori: Postin todisteet saattaisivat ajaa pääministerin ahdinkoon – ”Voisi olla Rinteelle katastrofaalista”

Postin hallitus voi joutua eroamaan pääministerin rajujen moitteiden jälkeen, vaikka se olisi toiminut täysin oikein, arvioi professori Seppo Koskinen.

29.11.2019 17:40

Postin johto voi joutua eroamaan yhtiön edun vuoksi, vaikka pääministeri Antti Rinteen rankat moitteet yhtiön hallitukselle eivät olisi totuudenmukaisia, arvioi työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen.

Koskisen tietojen mukaan Postissa uskotaan, että yhtiön hallitus voi tarvittaessa todistaa, että se ei ole johtanut valtioneuvostoa harhaan eikä toiminut vastoin valtio-omistajan tahtoa, toisin kuin Rinne väitti iltapäivällä järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Esimerkiksi Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kiisti Rinteen väitteitä jo ennen tiedotustilaisuutta Postin julkaisemassa poikkeuksellisessa tiedotteessa. ”Pohjolan mukaan Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä”, tiedotteessa todetaan.

Yksi todisteista on Helsingin Sanomien haastattelu 11. syyskuuta, jonka perusteella Rinne olisi ollut selvillä Postin suunnitelmista siirtää työntekijöitään halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Tuolloin Rinne ehdotti yhdeksi ratkaisuksi esimerkiksi työntekijöille maksettavaa rahallista kertakorvausta vastineeksi siirtymisestä heikompaan työehtosopimukseen tai vastaaviin pysyvästi palkkaa alentaviin järjestelyihin.

Koskinen arvioi, että Rinne voi joutua tukalaan tilanteeseen, jos hän lähtee erottamaan Postin hallitusta ylimääräisen yhtiökokouksessa. Tällöin Postin hallituksella voi olla tilaisuus esittää todisteensa siitä, että valtio-omistaja ja Rinne ovat olleet koko ajan tietoisia esimerkiksi pakettilajittelun liikkeenluovutuksesta halvemman työsopimuksen piiriin.

– Voisi olla Rinteelle katastrofaalista, jos siellä osoittautuisi, että tiedotustilaisuuden puheet olivat valetta, Koskinen sanoo.

– Jos Rinteen puheet taas ovat totta, niin pitää ihmetellä, miksei hän ole aloittanut erottamisprosessia jo aikaisemmin.

Koskisen mukaan voi kuitenkin olla niin, että Postin hallituksen on erottava, vaikka olisi oikeassakin.

– Postin hallitus voisi viisaana väistyä, ettei yhtiölle tulisi julkisuudessa pahoja konflikteja pääministerin ja hallituksen välille.

– On usein viisaampaa antaa yhtiökokoukselle valta kuin lähteä julkisuudessa kiistelemään omistajan kanssa siitä, mitkä tiedot ovat oikeita. Mutta tietenkin pitäisi selvittää, mikä on totta ja mikä ei.

Postin hallitukseen kuuluu myös edustaja valtioneuvoston alaisesta omistajaohjausyksiköstä. Koskisen mukaan on yllättävää, että hän ei ole pitänyt omistajaohjauksesta vastaavaa ministeriä paremmin perillä tilanteesta.

Finanssineuvos Petri Vihervuori kuitenkin sanoo, että hallituksen toiminnasta tiedottaminen yhtiön ulkopuolelle on lain mukaan yhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtävä. Omistajaohjausyksikön jäsen siis edustaa valtiota yhtiön hallituksessa, mutta viestintä omistajalle kulkee puheenjohtajan kautta.

Jos aikajana ei näy, voit katsoa sen täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?