San Franciscon kohtalon kokousmatkasta ministerin eroon: Näin Postikohun 175 päivää etenivät - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

San Franciscon kohtalon kokousmatkasta ministerin eroon: Näin Postikohun 175 päivää etenivät

Kuvituskuva
Julkaistu: 29.11. 16:19, Päivitetty 30.11. 10:04

IS kokosi Posti-kohun keskeisimmät vaiheet.

Kesäkuu

7. kesäkuuta: Posti esittelee ministeri Paaterolle ensimmäistä kertaa liikkeenluovutussuunnitelmat ja sen taustalla olevat perustelut. Tulevan kiistan ydin kätkeytyy Postin 700 pakettilajittelijaan, joiden kohdalla siirrytään heille epäedullisempaan työehtosopimukseen. Taustalla on liiketoimintaympäristön muutos, johon Postin hallituksen mukaan on pakko sopeuttaa toimintaa.

Postipakettien lajittelua maakuntiin lähetystä varten Postin logistiikkakeskuksessa Vantaalla.

Postipakettien lajittelua maakuntiin lähetystä varten Postin logistiikkakeskuksessa Vantaalla.

Elokuu

8. elokuuta: Asiaan palataan yksityiskohtaisemmin kun kesälomat ovat ohi. Postin edustajat käyvät ministeri Paateron avustajien kanssa läpi asiaa.

10. elokuuta: Postin hallitus kertoo edellisessä tapaamisessa läpikäytyjä asioita vielä ministerille. Postin hallitus on nyt siinä käsityksessä, että ministeri Paatero on asiasta käytyjen keskustelujen jälkeen selvillä suunnitelmista siirtää pakettilajittelijat toisen sopimuksen piiriin. Hallitus katsoo olevansa valmis päättämään asiasta kokouksessa, joka alkaa seuraavana päivänä San Franciscossa.

11.-14. elokuuta: Postin hallitus lentää Yhdysvaltoihin kokoustamaan ja päättämään asiasta. Sieltä soitetaan puheluita ministeri Paaterolle.

Postin hallitus tekee päätökset ja kokousvaihe on ohi.

Sirpa Paatero.

Sirpa Paatero.

21. elokuuta: Postin hallitus esittelee ministeri Paaterolle San Franciscon reissulla tehdyt päätökset. Esillä ovat päätösten käytännön toimeenpano ja yksityiskohdat. Niistä keskeisin on 700 pakettilajittelijan siirto toiseen työehtosopimukseen.

28. elokuuta: Postin edustajat infoavat Paateron avustajia pakettilajitteluun tulevista muutoksista. Keskiössä on toimeenpanon aikataulutus ja muutoksen julkistaminen. Päätöksen toimeenpanon aikataulu ja julkistussuunnitelma lyödään lukkoon. Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen saa myös tiedon, että liikkeenluovutus tapahtuu syyskuun alussa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen Postin työehtokiistan sovittelussa valtakunnansovittelijan toimistossa 7. marraskuuta 2019.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen Postin työehtokiistan sovittelussa valtakunnansovittelijan toimistossa 7. marraskuuta 2019.

29. elokuuta: Posti julkaisee tiedotteen, jossa se kertoo siirtävänsä pakettilajittelijat tytäryhtiönsä Posti Palvelut Oy:n alaisuuteen ja että he siirtyvät Teollisuusliiton sopimuksen piiriin 1.11.2019.

Syyskuu

3. syyskuuta: Omistajaohjausministeri Paatero pitää tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoo asian yllättäneen. Myös pääministeri Rinne kommentoi. Molemmat vakuuttavat, että he saivat tietää Postin liikkeenluovutuksesta vasta nyt. Paatero esittää aikalisää työehtosopimusten muuttamiseen. Liikkeenluovutuksen perumista ei kuitenkaan esitetä.

Marraskuu

1. marraskuuta: Kesällä tehty päätös astuu voimaan ja Postin 8 100 työntekijää siirtyy liikkeenluovutuksella toiseen yritykseen.

11. marraskuuta: Kirjepostin postinkantajat ja postipakettien lajittelijat aloittivat lakon.

Postilaiset osoittivat mieltään 12.11.

Postilaiset osoittivat mieltään 12.11.

21. marraskuuta: Pääministeri Antti Rinne (sd) syyttää eduskunnassa Postia siitä, ettei se informoinut hallitusta päätöksestään siirtää 700 pakettilajittelijaa uuteen työehtosopimukseen.

25. marraskuuta: Kolmatta viikkoa jatkuneen Postilakon vaikutukset alkavat tuntua laajemmin, kun useat alat yhtyvät tukilakkoihin. Lento- ja bussivuoroja sekä laivaliikennettä perutaan, vientiteollisuuden seisahtuminen uhkaa, kun AKT:n alaiset ahtaajat pysäyttävät satamatyöt.

Pääministeri Antti Rinne, kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero eduskunnassa 26.11.

Pääministeri Antti Rinne, kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero eduskunnassa 26.11.

28. marraskuuta: Pääministeri Rinne sanoo eduskunnassa, että omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) ei olisi elokuussa hänelle pidetyssä esittelyssä hyväksynyt hänelle kerrottuja muutoksia liikkeensiirrosta ja pakettilajittelijoiden siirtämistä toiseen työsopimukseen.

Ulospäin Rinteen puheesta syntyy vaikutelma, että Paatero olisikin ollut elokuussa tietoinen lajittelijoiden siirtämisestä uuteen työehtosopimukseen, koska hän olisi sen halunnut kieltää.

Rinne syyttää eduskunnassa Postin hallitusta omistajan tahdon vastaisesta toiminnasta.

Pääministeri Antti Rinne (SDP) tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston linnassa Helsingissä 29. marraskuuta.

Pääministeri Antti Rinne (SDP) tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston linnassa Helsingissä 29. marraskuuta.

29. marraskuuta: Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kiistää Rinteen väitteen. Hänen mukaansa pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:öön on ollut valtion omistajaohjauksen tuki eikä Paatero ollut vastustanut sitä valmisteluvaiheessa suullisesti eikä kirjallisesti.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero jättää eronpyyntönsä ja jää sairauslomalle. Pääministeri Rinne syyttä Paateroa siitä, että tämä ei ole tarpeeksi voimakkaasti tuonut valtio-omistajan näkemystä Postin hallituksen tietoon. Rinne toistaa näkemyksensä, jonka mukaan Posti hallitus on toiminut valtio-omistajan tahdonvastaisesti.

Korjaus 30.11. klo 10.03: Korjattu kohtaa 29. elokuuta osalta. Posti kertoi tuolloin, että pakettilajittelijat siirtyvät 1.11.2019 Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin.

Korjaus 30.11. klo 13.19: Poistettu kohta siitä, milloin Postin hallitus palasi Suomeen. Hallitus ei palannut yhtä aikaa.