Kommentti: Perjantaiaamun tapahtumat paljastivat Postin johdon oudot tavat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Perjantaiaamun tapahtumat paljastivat Postin johdon oudot tavat

Posti-kohussa ryvettynyt omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) eroaa.

Julkaistu: 29.11.2019 13:21

Posti-sotku ei ratkennut vaan syvenee entisestään, kirjoittaa Taloussanomien toimittaja Elina Ranta.

Posti-kohussa ryvettynyt omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) eroaa, koska ei ole ollut tehtäviensä tasolla valtionyhtiön kanssa. Ero ei laukaise mitenkään tilannetta, vaan kertoo, että sotku valtio-omistajan ja Postin välillä on syvä ja vaatinee vielä lisää päitä vadille.

Perjantaina pääministeri Antti Rinne (sd) piti tiedotustilaisuuden, jossa esitettiin erittäin kovia syytöksiä Postin johtoa ja hallitusta kohtaan.

Rinteen mukaan hänen kantansa postilaisten palkkojen halpuuttamisesta on ollut täysin selvä, kanta on esitetty kesästä lähtien ja keskusteluissa Postin kanssa, myös yhdessä omistajaohjauksen ministerin ja hänen kabinettinsa kanssa käydyissä keskusteluissa.

– Posti on toiminut vastoin valtio-omistajan tahtoa se on täysin selvä. On erittäin raskauttavaa, että Postin johto on antanut harhauttavaa tietoa siitä, miksi työehtosiirrot pitäisi tehdä, Rinne sanoi viitaten Postin väittämiin kilpailijoiden halvemmista tes-sopimuksista.

Pääministerin infoa edelsi Postin julkaisema täysin poikkeuksellinen tiedote, jossa Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kertoi näkemyksensä siitä, mitä elokuussa tapahtui.

Tiedote kertoo kaiken Postissa vallitsevasta asenteesta. Se vieritti koko vastuun Paaterolle. Pohjola sanoi tiedotteessa, että Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:hyn on ollut omistajaohjauksen tuki.

On täysin käsittämätöntä, että Pohjola vetosi valtio-omistajan tukeen sanomalla, että ”Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä”.

Yhtä olennaista on, että Pohjola vahvisti samalla, että suunnitelmilla ei ollut selkeää tukea.

Otetaanpa mikä tahansa pörssiyhtiö – jollaiseksi Postikin edellisen hallituksen aikana valmistautui. Sen johto informoisi omistajaa jossain merkittävässä strategisessa muutoksessa, kuten Posti on ”informoinut ministeriä liikkeenluovutusta koskevista suunnitelmista valmistelun aikana”. Läheteltäisiin muistioita, tavattaisiin kokouksissa. Omistaja olisi kuitenkin syystä tai toisesta hiljaa, ei tukisi eikä kieltäisi. Ja yhtiön johto sitten vain tulkitsisi hiljaisuuden tueksi.

Postin tapauksessa omistajaintressit demareiden kaudella ovat vielä välissä lisäksi muuttuneet.

Ajatusleikki on järjetön – missään ammattimaisesti johdetussa yhtiössä, jolla on miljardiluokan liikevaihto. Normaalissa yritystoiminnassa tällainen olettelu omistajan tahdonmuodostuksesta olisi toimitusjohtajan tai hallituksen potkujen syy. Paitsi siis että vastaavaa epäselvää tilannetta ei edes pääsisi syntymään.

Kun suuryhtiöiden johto tekee merkittäviä päätöksiä, ne hyväksytetään yhtiökokouksissa tai muutoin dokumentoiden, niin ettei mitään tulkinnanvaraa jää, mitä esimerkiksi suurimmat instituutiosijoittajat ajattelevat. Niillä on omistajuuksia prosentteja, valtiolla 100.

Jos erittäin kokeneista hallitusjäsenistä koostuva hallitus huomaa, että omistajaohjaus ei ole tehtäviensä tasalla, selkeä tahtotila pitää saada eksplisiittisesti ulos sitä suuremmalla syyllä – ihan jo hallituksen oman vastuuvakuutuksenkin kannalta.

Postin sooloilu osoittaa, että sen johdossa pesii syvä toimintakulttuurin vääristymä. Posti on yhä oikeasti koko kansan omistama yritys, ja omistajaohjaus surkeasti toimiessaankin ainoa kanava yhteisen omistajuuden tahdon kanavoimisessa. Hallitus ei voi vain kävellä tuppisuiden yli, ajatellen että yrityksellä itsellään on kaikki valta ja osaaminen, eikä siihen ole syytä poliitikkoja sotkea.

On vaikea ymmärtää, että Postin johto näin tiedottaessaan ilmeisesti jopa kuvitteli, että sen toiminta vaikuttaa kaikin tavoin asianmukaiselta. Se osoittaa kuitenkin, millainen asenneilmasto Postin hallituksessa vallitsee.

Ylimielinen ja tunkkainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?