Mielenterveysongelmien takia menetetään jopa 17 miljoonaa työpäivää vuodessa

Esimiehen toiminta voi tukea tai heikentää työntekijän mielenterveyttä – työn ilo heijastuu muuhunkin elämään.

28.11.2019 14:39

Työpaikoilla on keinoja, joilla työntekijöiden hyvinvointia voi parantaa. Jaksamista tukee ilmapiiri, jossa sekä työn vaatimukset että voimavarat huomioidaan ja yksilön työkyvyn vaihtelu hyväksytään, kertoo Työterveyslaitos (TTL) tiedotteessaan.

Työterveyslaitoksen mukaan mielenterveysongelmien kustannukset ovat Suomessa jo 5,3 prosenttia bruttokansantuotteesta. Osuus on kasvanut viime vuosina ja on EU-alueen korkeimpia. Mielenterveysongelma onkin merkittävin lyhyttä työuraa ennustava tekijä.

– Mielenterveyssyistä menetämme jopa 17 miljoonaa työpäivää vuositasolla. Luvussa ei vielä edes ole mukana työpaikoille piiloon jäävä menetys, joka ilmenee esimerkiksi lyhyinä, alle yhdeksän päivän mittaisina poissaoloina, heikentyneenä työkykynä, matalana työtehona, huonona työilmapiirinä ja osaamisen rapistumisena, sanoo TTL:n pääjohtaja Antti Koivula tiedotteessa.

Tukemalla työhyvinvointia on mahdollista ehkäistä mielenterveysongelmia ja tukea työllisyysastetta, TTL muistuttaa.

Innostuneet työntekijät tekevät hyvää myös liiketoiminnalle

Esimiehen tapa toimia, asenne ja puhetapa vaikuttavat työntekijöiden hyvinvointiin. Tuekseen esimies tarvitsee organisaation johtamiskäytäntöjä, ohjeistuksia ja ylemmän johdon tuen mielenterveyttä edistävälle toimintatavalle.

– Mielenterveyttä tukee johtaminen, jossa palkitaan suhteessa ponnisteluun ja kohdellaan työntekijöitä oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti, erityisasiantuntija Pauliina Mattila-Holappa TTL:stä kertoo.

Tutkimusten perusteella työn imu, eli työhön liittyvä innostus ja ilo, näyttää vaikuttavan muun muassa työpaikan säilymiseen, toimeentuloon, uralla etenemiseen sekä työurien pituuteen. Työn imua tunteva työntekijä voi keskimääräisesti paremmin sekä mieleltään että fyysisesti.

– Työpaikalle työn imua tuntevat työntekijät tarkoittavat lisää tuottavuutta, vähemmän työtapaturmia, lisää innovatiivisuutta ja sitoutumista. Näin ollen samat voimavaralähtöiset keinot edistävät sekä työhyvinvointia ja mielenterveyttä että hyvää liiketoimintaa, TTL:n tutkimusprofessori Jari Hakanen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?