Riku Aalto: Emme tavoittele kuuta taivaalta, vaan oikeudenmukaista osaa kakusta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Riku Aalto: Emme tavoittele kuuta taivaalta, vaan oikeudenmukaista osaa kakusta

Teollisuusliiton valtuusto käsittelee tänään ja huomenna tes-tilannetta kokouksessaan Helsingissä. Kuvassa puheenjohtaja Riku Aalto.

Teollisuusliiton valtuusto käsittelee tänään ja huomenna tes-tilannetta kokouksessaan Helsingissä. Kuvassa puheenjohtaja Riku Aalto.

Julkaistu: 28.11.2019 11:26

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto korosti jälleen, ettei liitto ole menossa laajoihin lakkoihin huvikseen, vaan pakon edessä.

Teollisuusliiton valtuusto käsittelee tänään ja huomenna tes-tilannetta kokouksessaan Helsingissä.

Teollisuusliitto ei ole hakemassa meneillään olevissa työehtosopimusneuvotteluissa kuuta taivaalta, vaan oikeudenmukaista osaa yhteisesti leivottavasta kakusta.

Näin esitteli Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto neuvottelujen tilannetta liiton valtuustolle.

Teollisuusliiton valtuusto käsittelee tänään ja huomenna tes-tilanteen lisäksi muun muassa liiton organisaatioon tehtäviä muutoksia sekä toiminta- ja taloussuunnitelmaa ensi vuodelle.

Aalto korosti jälleen, ettei Teollisuusliitto ole menossa laajoihin lakkoihin huvikseen, vaan pakon edessä.

– Erityisen kovapäisiä työnantajat ovat olleet työaikakysymyksissä, mutta neuvottelupöytiin on tuotu poikkeuksellisen paljon myös nykyisiä sopimuksia heikentäviä elementtejä. Jos joku Etelärannasta kuvittelee, että pelottelu esimerkiksi jäsenmaksuperinnän lopettamisella jotenkin edistää sopimukseen pääsemistä, hän erehtyy, Aalto sanoi.

Aalto myös ihmetteli työsulkuilmoituksen eilen jättäneen työnantajaliitto Metsäteollisuuden käytöstä.

– Lakkoilmoituksemme jälkeen Metsäteollisuuden korkea edustaja valitteli, että kolmen päivän lakko vie kymmeniä miljoonia. Jostain syystä hän ei ole lainkaan laskenut tuplasti pitemmän aikaa kestävän työsulun kustannuksia tai tuplamenetyksiä. Vai eikö niillä nyt olekaan niin väliä, Aalto kyseli valtuuston kokouksessa.

Metsäteollisuus ilmoitti eilen aloittavansa kuuden vuorokauden työsulun sahoilla ja vaneritehtailla 12. joulukuuta. Työsulku toteutetaan Metsä Groupin, Pölkyn, Stora Enson, UPM:n ja Versowoodin tuotantolaitoksissa eri puolilla maata. Teollisuusliittoon kuuluvia työntekijöitä ei päästetä töihin 32 työpaikalla.

Metsäteollisuus on sanonut haluavansa vauhdittaa Teollisuusliiton paluuta neuvottelupöytään. Aallon mukaan neuvottelut eivät kariutuneet ammattiliiton neuvotteluhaluttomuuteen, vaan työnantajapuolen kohtuuttomiin vaatimuksiin. Hänen mukaansa työnantajan esitykset alentaisivat työntekijöiden tulotasoa lähes 20 prosenttia.

Sovittelu alkaa huomenna

Teollisuusliitto kokee Metsäteollisuuden julistaman työsulun kostotoimeksi. Teollisuusliitto ilmoitti sunnuntaina aloittavansa laajat lakot 9. joulukuuta vauhdittaakseen tes-neuvotteluita aloillaan.

Vientialan yrityksiä edustava Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto aloittavat sovittelun valtakunnansovittelijan johdolla huomenna. Pitkään takkuilleet neuvottelut karahtivat sunnuntaina kiville, kun Teollisuusliitto, toimihenkilöitä edustava ammattiliitto Pro ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ilmoittivat yhtä aikaa laajoista lakoista.

Osa lakoista koskee myös Metsäteollisuuden ja Kemianteollisuuden sopimusaloja.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle on useaan otteeseen sanonut, että Teknologiateollisuuden sopimuspöydissä ei ole enää esillä työehtojen heikentämisiä, toisin kuin työntekijäpuoli on antanut ymmärtää.

Tuoreimmat osastosta