Nyt Suomea uhkaa jopa yli 100 000 työntekijän lakkosuma – ”Muukaan ei nyt näytä auttavan”

Joulukuun alkuun ajoitetut lakot koskisivat liki 100 000 työntekijää duunarista konsulttiin.

Teollisuusliitto ilmoitti aloittavansa 9. joulukuuta työtaistelun, joka ulottuu 180 yritykseen eri puolella Suomea.

28.11.2019 6:05

Postilakosta on tuskin selvitty, kun uudet ja vielä mittavammat työnseisaukset uhkaavat hyydyttää Suomea joulukuun alussa.

Alustavasti lakot koskevat liki 100 000 eri alojen palkansaajaa huomiovaateportaan duunarista aina valkokauluskonsultteihin saakka. Lakon vaikutukset koskevat erityisesti vientiteollisuutta.

Lakkoliikkeen kärjessä etenee Teollisuusliitto, joka perinteisesti on ollut teknologiateollisuuden sopimusneuvottelujen päänavaajana. Teollisuusliitto ilmoitti aloittavansa 9. joulukuuta työtaistelun, joka ulottuu 180 yritykseen eri puolella Suomea.

Lakko koskee noin 35 000 työntekijää teknologiateollisuuden, malmikaivosten, kumiteollisuuden, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden, kemian perusteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemiantuoteteollisuuden, teknisen huollon ja kunnossapidon sekä mekaanisen metsäteollisuuden sopimisaloilla sekä puolustusministeriön alla.

Lukumääräisesti suurin lakko koskee teollisuuden ylimpiä toimihenkilöitä ja suunnittelijoita. Akavalaisen ammattiliitto YTN lakkovaroitus ulottuu 50 000 teknologiateollisuuden suunnittelijaan sekä konsultteihin. Työnseisauksen on määrä alkaa yhtä aikaa työntekijäliiton lakon kanssa. Kolmeen kolmen päivän lakkoon jakautuva työtaistelutoimi on määrä toteuttaa kolmessa osassa 9.- 18. joulukuuta.

Kolmas joulukuun alun lakkovaroitus koskee niin ikään toimihenkilöitä. STTK:n alaisen teollisuuden toimihenkilöiden ammattiliitto Pron 120 000 jäsenistöstä lakko koskee noin 10 000 henkilöä.

Teollisuusliiton puolella lakkotilanteesta syytetään työnantajapuolen haluttomuutta edetä sopimusneuvotteluissa.

– On todella valitettavaa, että joudumme turvautumaan näin koviin otteisiin, mutta muukaan ei nyt näytä auttavan. Jouduimme sunnuntaina katkaisemaan neuvottelumme myös teknologiasektorilla, kun työnantajapuolen halu sopimuksen syntymiseen oli täysin olematon, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Työnantajapuolen mukaan sovintoratkaisun löytyminen tyssäsi Teollisuusliiton ylimitoitettuihin palkankorotusvaatimuksiin.

– Talous on noussut viime vuosien aikana lähes kymmenen vuotta jatkuneesta aallonpohjasta, kilpailukyky on parantunut ja työllisyys kohentunut. Teollisuusliitto on valmis heittämään hyvän kehityksen kertaheitolla romukoppaan. Ylisuuret palkankorotukset olisivat todellinen uhka työllisyydelle. Talouskasvun hidastuessa on muutenkin haasteellista ylläpitää hyvää työllisyyskehitystä, sanoo Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helle totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?