Tukes Rakennus­lehdessä: Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökki­palon takana voi olla petos – ei sähkö­urakointi­oikeutta

Tukes epäilee, että mökkiin asensi sähköt rakennusfirman ulkopuolinen henkilö, jolla ei ole sähköurakointioikeutta.

27.11.2019 15:53

Onnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) viime perjantaina julkistaman raportin mukaan viime huhtikuussa sattunut Levin mökkipalo syttyi väärin asennetusta sähköisestä lattialämmityksestä. Onnettomuudessa kuoli kolme lasta.

Levin tapauksessa näyttää siltä, että mökin sähköasennukset on tehty vastoin lakia, selviää Rakennuslehden kirjoittamasta jutusta.

Mökkipalon tutkinnassa kävi aiemmin ilmi, että palo syttyi olohuoneen lautalattian alla olleesta sähkötoimisesta lattialämmityksestä, jonka lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty useita virheitä.

Alustavissa tutkimuksissa ilmeni, että palo lähti leviämään keskellä yötä alakerran olohuoneesta. Kaikki kolme lasta nukkuivat mökin yläkerrassa sijainneessa makuuhuoneessa. Savu nousi avoimessa tilassa suoraan alakerrasta yläkertaan, ja lapset menehtyivät todennäköisesti palokaasuihin.

Tukes: Voi täyttää petoksen tunnusmerkit

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin selvitysten mukaan mökin käyttöönottopöytäkirja oli laadittu yrityksen nimiin, joka ei ollut osallistunut mökin sähköasennusten tekoon. Yritykseen nimetty sähkötöiden johtaja ei huolehtinut asennusten ja työn turvallisuudesta. Sähköasennuksia olivat tehneet yrityksen ulkopuoliset henkilöt.

– Poliisi tutkii tällä hetkellä, kuka on asentanut lattialämmityksen. Lisäksi tutkitaan sitä, onko henkilö, joka on allekirjoittanut sähkötöiden tarkastuskirjan, oikeasti se henkilö. Asiassa näyttää esiintyvän huonomuistisuutta, Tukesin ylitarkastaja Sakari Hatakka kertoo Rakennuslehdelle.

Menettely voi täyttää petoksen tunnusmerkit. Kohteena olisivat virallisten papereiden mukaan esimerkiksi Kittilän rakennusvalvonta ja rakentaja.

– Räikeimmillään yritys on luovuttanut käyttöönottotarkastuspöytäkirjan sähkötyöstä, jota yritys ei ole oikeasti tehnyt, saati tarkastanut. Pahimmillaan tällainen toiminta voi johtaa Levin kaltaiseen tragediaan.

– Levin tapauksessa näyttää siltä, että papereita on kirjoiteltu ja ne on ilmeisesti tehnyt henkilö, jolla ei jostain syystä ole sähköurakointioikeutta, Hatakka sanoo.

Asia etenee syyttäjän syyteharkintaan ja edelleen käräjille sähköturvallisuuslain ja rikoslain rikkomuksina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?