Näin paljon ammattiliitot maksavat työntekijöille lakkoavustusta – enimmillään 200 euroa, pienimmillään 16 euroa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin paljon ammattiliitot maksavat työntekijöille lakkoavustusta – enimmillään 200 euroa, pienimmillään 16 euroa

Kuvituskuva.

Julkaistu: 26.11.2019 19:34

Lakkojen aikana ammattiliitot maksavat jäsenilleen lakkoavustusta. Avustuksen suuruus vaihtelee eri liittojen kohdalla 16 eurosta aina 200 euroon. Valtaosa liitoista näyttää kuitenkin sovittaneen avustuksen määrän noin 70 euroon päivässä.

Suurinta lakkoavustusta jäsenilleen maksaa Sähköliitto, joka uhkaa aloittaa neliviikkoisen lakon joulukuun 5. päivä. Avustuksen määrä olisi 200 euroa päivässä.

Sähköasentajan keskimääräinen kuukausiansio liikkuu 3 750–4 000 euron välillä. Asentajien ei tarvitse siis pelätä, että kuukauden lakosta aiheutuisi heille ainakaan tulonmenetyksiä.

Sähköliiton puheenjohtajan Sauli Väntti selittää, että lakkoavustus on johdettu asentajien keskiansiosta. Lisäksi siihen on huomioitu myös vuosilomapäiviä ja arkipyhiltä menettäviä korvauksia.

Väntin mukaan avustuksen määrä on tarkoituksellisesti suuri.

– Juurisyy työtaisteluun on ay-oikeuksien ja koko liiton puolustaminen työehtojen polkemista vastaan. Silloin satsataan tavallista kovemmin, ja tästä syystä lakkoavustus päivältä on 200 euroa.

Postilakko tarkoittaa merkittävää ansionmenetystä työntekijöille, jos lakko yhä jatkuu

Parhaillaan lakossa olevien postilaisen tilanne ei ole yhtä auvoisa kuin Sähköliiton jäsenten.

PAU maksaa jäsenilleen lakkoavustusta 67 euroa päivässä. Avustus on verotonta 16 euroon asti ja sen ylimenevästä summasta peritään 30 prosentin ennakonpidätys. Näin ollen nettona lakkoavustuksesta jää käteen vajaat 52 euroa päivältä.

Tämä tarkoittaa reipasta tuhatta euroa kuukaudessa. Postin työntekijän kuukausiansio liikkuu noin 2 200–2 700 euron välillä. Jos nyt jo kolmatta viikkoa kestävä lakko ei pääty, vaan jatkuu jouluun asti, työntekijöiden tuloissa tapahtuu iso pudotus.

Tosin esimerkiksi Ylen jutussa Tampereen Postikeskuksessa työskentelevä Teppo Nummela arvioi, että postilaisten palkka putoaisi kutakuinkin lakkoavustusten tasolle, mikäli heidät siirrettäisiin Teollisuusliiton työehtosopimuksen alaisuuteen. Juuri tätä toimenpidettä vastaan meneillään oleva lakko onkin pitkälti suunnattu.

Valtaosalla liitoista lakkoavustus on noin 70 euroa – lakot eivät kestäisi kuin muutamia päiviä tai enintään viikon

Muista lakossa olevista tai lakolla uhkaavista liitoista JHL maksaa jäsenilleen lakkoavustusta saman verran kuin PAU eli 67 euroa päivässä. Merimiesunioni maksaa avustusta euron verran enemmän, kun taas Pro, Teollisuusliitto ja YTN maksavat jäsenilleen 70 euroa päivässä.

Liittojen lakkoavustukset jäävät tuntuvasti alle alojen keskiansioiden. Teollisuusliiton jäsenen keskiansio esimerkiksi on noin 2 500 euroa, mikä tarkoittaa päivässä reilua 80 euroa. Akavan alaisen YTN:n jäsenten keskiansiot puolestaan liikkuvat 3 900–4 400 eurossa. Liiton maksama 70 euron lakkoavustus on siis vain puolet siitä, mitä työntekijät keskimäärin päivässä tienaavat.

Edellä mainituista liitoista yksikään ei ole ollut tai uhannut olla lakossa kuin muutaman päivän tai enintään viikon. Jäsenten ansionmenetykset eivät olisi läheskään yhtä suuria kuin kolmatta viikkoa lakossa olevilla postilaisilla.

AKT maksaa ainoastaan lakkoavustusta ainoastaan verovapaat 16 euroa

Liitoista kaikista pienin lakkoavustus on AKT:llä. Liitto maksaa jäsenilleen vain verovapaat 16 euroa avustusta päivässä.

AKT on tukenut postilaisia tukilakoilla sekä viime että tällä viikolla. Eilen liitto ilmoitti, että se laajentaa tukilakot myös satamiin ensi torstaina, ellei postilakko ratkea keskiviikkona.

Taloussanomat tavoitteli AKT:n puheenjohtajaa Marko Piiraista kommentoimaan, miksi liitto maksaa jäsenilleen lakkoavustusta vain verovapaan osuuden eli 16 euroa. Piirainen ei vastannut soittoihin eikä hänelle lähetettyyn sähköpostiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?