Torstaina Suomea uhkaa lakko, jonka ketjureaktio leviää laajalle – ”350 miljoonaa euroa päivässä” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Torstaina Suomea uhkaa lakko, jonka ketjureaktio leviää laajalle – ”350 miljoonaa euroa päivässä”

Konttitrukit seisahtuvat, jos ahtaajien tukilakko alkaa torstaina.

Konttitrukit seisahtuvat, jos ahtaajien tukilakko alkaa torstaina.

Julkaistu: 26.11.2019 14:03

Jos satamien liikenne pysähtyy, satojen miljoonien arvosta vientiä jää rannalle joka päivä.

Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) työnseisauksia tukevat lakot uhkaavat laajentua koskemaan satamia loppuviikosta.

Jos Auto- ja Kuljetusalan liittoon kuuluvat ahtaajat toteuttavat uhkauksensa mennä torstaina aamulla lakkoon, Suomen vienti satamissa seisahtuu kahdeksi vuorokaudeksi. Silloin puhutaan isoista rahoista.

– Suomen viennin ja tuonnin arvo on 350 miljoonaa euroa päivässä, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.

Jo nyt Suomen lipun alla seilaavat laivat ovat jääneet satamiin, kun Merimiesunioni osoittaa solidaarisuutta Postin työntekijöille. Suomen viennin kannalta Merimiesunionin lakot tuottavat vähemmän haittaa kuin ahtaajien.

– Kotimaisen tonniston osuus viennistä on 30 prosenttia. Osa siitä on saatu reititettyä uudelleen, mutta kaikkea pysäytettyä tuotantoa ei saada kokonaan korvattua. Monet suomalaiset yritykset toimivat kansainvälisissä toimitusketjuissa ja niihin ketjuihin tulee aina kolaus ja mainetappio, Häkämies sanoo.

Kun lakko laajenee ahtaajiin, leviävät sen vaikutukset koko vientiteollisuuteen. Toiminnat Suomen suurimmissa vientisatamissa Hamina-Kotkassa ja Vuosaaressa hiljenevät, kun laivoja ei pureta eikä lastata. Lukit ja satamanosturit seisahtuvat, lavetit eivät liiku.

Vientitavaran kuljetukset tehtaista satamiin on aikataulutettu tarkasti. Kun ketju pysähtyy, syntyy suma, jota puretaan kauan.

– Jos meiltä laivan lähtö myöhästyy päivällä parilla, niin se voi johtaa siihen, että lasti ei ehdi Keski-Euroopasta lähteviin valtamerilaivoihin. Silloin lasti voi myöhästyä loppupäästä jo viikolla, Hamina-Kotkan sataman toimitusjohtaja Kimmo Naski sanoo.

Suomen viennistä 28 prosenttia kulkee Hamina-Kotkan sataman kautta. Vuodessa satamasta tulee ja lähtee kontteja 700 000 TEU:ta mikä tarkoittaa 700 000 kuuden metrin eli 20 jalan konttia. Lakonkin aikana satamiin virtaa tuhansia kontteja, sillä teollisuus ei pysty ajamaan toimintojaan alas.

Vaikka Hamina-Kotka on tärkeä konttisatama, tavara ei tule satamaan konteissa. Merkittävä osa paperista, sellusta ja sahatavarasta tulee irtotavarana, joka vasta satamassa kontitetaan.

– Konttikentällä tila vielä riittää, mutta varastoissa tulee ensimmäisenä ahdasta, Naski sanoo.

Sellua ja paperia ei voi jättää taivasalle.

Ahtaajien paripäiväisen lakon ajoittaminen loppuviikkoon tekee Suomesta lähtevään liikenteeseen helposti neljänkin päivän tauon. Esimerkiksi Kotkan satamassa töitä tehdään lauantaisin vain noin kello 15 asti. Pääsääntö on, että sunnuntaina ei lastata.

Keskikokoisen konttialuksen purkaminen ja lastaaminen lauantain työaika on lyhyt ja työ menee helposti ylityön puolelle. Nyt satamissa on ylityökielto voimassa, joten laivojen lastaaminen jää helposti kesken.

Tuontiliikenteen osalta osa laivoista todennäköisesti jättääkin loppuviikoista saapumasta Suomeen. Laivoja ei kannata ajaa odottamaan laituriin purkamista. Aluksen seisominen laiturissa voi maksaa 30 000 euroa vuorokausi.

Tuoreimmat osastosta