Kommentti: Työmarkkinoille iski täysi kaaos: Sopu kaatui kalkkiviivoilla lilliputtitason työnantajaliittoon – ja nyt Suomi seisoo - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Työmarkkinoille iski täysi kaaos: Sopu kaatui kalkkiviivoilla lilliputtitason työnantajaliittoon – ja nyt Suomi seisoo

Sovintoehdotuksen kariutumista kommentoivat selvitysryhmän jäsenet entinen valtakunnansovittelija Jukka Ahtela (vas.), PAM:n entinen puheenjohtaja Ann Selin, SAK:n entinen puheenjohtaja ja ex-ministeri Lauri Ihalainen eläköitynyt EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen sunnuntaina illansuussa.

Sovintoehdotuksen kariutumista kommentoivat selvitysryhmän jäsenet entinen valtakunnansovittelija Jukka Ahtela (vas.), PAM:n entinen puheenjohtaja Ann Selin, SAK:n entinen puheenjohtaja ja ex-ministeri Lauri Ihalainen eläköitynyt EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen sunnuntaina illansuussa.

Julkaistu: 24.11. 21:31

Jos joku odotti, että sunnuntai-iltana Postin ja työmarkkinoiden tilanne rauhoittuu, niin väärin luuli. Tilalle syntyi entistä pahempi kaaos, jonka selvittäjästä ei ole tietoakaan, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Moni odotti, että Postin ympärille syntynyt sekasotku selkenee, ja maanantain tukilakot voidaan välttää, kun työmarkkinakonkareiden raati loihtii sovun Postin pakettilajittelijoiden TES-ongelmaan.

Sen jälkeen postityöläisten PAU:n ja työantajien Paltan sopu olisi syntynyt nopeasti.

Vaan eihän se niin mennyt.

Nyt kentällä on jo kolmas tekijä, joka saa ainakin ay-liikkeeltä syyt niskaansa.

Monelle tuntematon Vesa-Pekka Kangaskorven (Keskisuomalaisen omistaja ja pomo) johtama Medialiitto ilmoitti, ettei sitä pakoteta pöytään ja ratkaisuihin, jotka eivät sille kuulu. Media-alan ja graafisen teollisuuden työnantajaliitto on tehnyt pakettipuolen sopimuksen Riku Aallon (sd) johtaman Teollisuusliiton kanssa, eikä sillä tietenkään pitäisikään olla mitään tekemistä PAU:n ja Paltan sopimusten kanssa.

Vaan kun on. Kun kaikki liittyy kaikkeen, vaikkei pitäisi.

Sen takia tilanne on solmussa.

Ellei kysymys olisi haudanvakava, tälle voisi jo nauraa: Ensin oli pieni paketti poikineen, sille huikeat 700 lajittelijaa omassa Postin firmassa ja omalla sopimuksella – ja sopu kaatuu kalkkiviivoilla lilliputtitason työnantajaliittoon.

Ja Suomi seisoo, mokoman takia.

”Viisaista” työmarkkinakonkareista ei paljon apua ollut, ei vaikka EK:n eläköitynyt työmarkkinapomo Lasse Laatunen perjantaina uhosikin, että hän on kova poika valvomaan.

Medialiiton mukaan vastuu on nyt Postin johdolla. Eli ympyrä sulkeutuu.

Solmun tekijöitä on riittänyt, mutta avaajat tuntuvat olevan harvassa. Aamulla voi miettiä, kumpi on enemmän sekaisin, pääkaupunkiseudun työmatkaliikenne vai suomalainen työmarkkinajärjestelmä.

Jotta jo valmiiksi kuumat tunteet vain kuumenevat, SAK:lainen Teollisuusliitto, STTK:lainen Pro ja akavalainen ylempien toimihenkilöiden YTN ilmoittivat omista tulevista lakoistaan.

Teollisuusliitto aikoo pysäyttää Suomen vientiteollisuuden heti itsenäisyyspäivän jälkeen. Se on todella kova uhkaus. Teknologiateollisuus puolestaan pitää täytenä humpuukina Teollisuusliiton puheita työantajan vaatimista 20 prosentin palkanalennuksista.

Propaganda elää ja voi hyvin – molemmin puolin.

Kantona kaskessa on kilpailukykysopimus (kiky). Teknologiateollisuus voi katsoa peiliin ja todeta, että sen minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Se sopi kikystä Teollisuusliiton kanssa ”vähän sinne päin”, eli nykyiset ongelmat ovat olleet tiedossa pitkään.

Näyttää siltä, että vasemmistovetoisen hallituksen aikana Suomi on ajautumassa totaaliseen työmarkkinakaaokseen, vaikka toisin piti olla. Kunnon lakkoja ei viime vuosina ole juuri nähty, mutta nyt niitä puskee senkin edestä.

Postin kautta maan hallitus on myös kaulaansa myöten sotkussa kiinni.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) on näyttänyt osaamattomuuttaan haparoimalla Postin asioissa moneen kertaan. Kun ay-taustainen pääministeri Antti Rinne (sd) on puuhannut aktiivisesti taustalla, sekasotku on vain pahentunut.

Sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla Rinne yritti vähätellä ja kierrellä omaa ja hallituksensa roolia, mutta siihen ei usko kukaan. Posti kokee, että sillä on touhulleen valtio-omistajan tuki.

Rinne tuntui olevan varsin tietoinen myös Teollisuusliiton ja Pron lakkouhkauksista, joista piti alun perin kertoa vasta maanantaina, kun Rinne on Moskovassa. Kuvaavaa on sekin, että PAU:n mielenosoittajat puhuivat ”meidän ministeristämme” torstain mielenosoituksessa ja tarkoittivat Paateroa, kaiketi Rinnetäkin.

Postin osalta odotetaan nyt, peruuttaako Kangaskorven Medialiitto vai Postin johto.

Postin johto on puolestaan Paateron ja hallituksen asia.

Järjestääkö Paatero Postin yhtiökokouksen, ja erottaa Postin hallituksen, kuten PAU on vaatinut? Puretaanko kiistaa aiheuttanut liikkeenluovutus? Se olisi puolestaan kylmä suihku hallituksen omistajaohjauksen maineelle. Sanaa good governance ei sen jälkeen paljon kannata käyttää.

Mutta pahin on edessä, jos se ketään lohduttaa.

Ensi keväänä päättyvät julkisen puolen sopimukset. Tehy ja Super aikovat ottaa vielä 1,8 prosenttiyksikön korotukset sen päälle kymmenen vuotta peräkkäin, mitä nyt sovitaan. Muut julkisen puolen liitot pyrkivät samaan.

Sellaisia rahoja ei tietenkään löydy mistään.

Kuntien talousahdinko on tiedetty asia, eikä valtiovarainministeri Mika Lintiläkään (kesk) niitä pysty taikomaan, eli käteen ei keväällä jää kuin yksi juttu: julkisen puolen pomminvarmat lakot.

Mutta summa summarum: solmun tekijöitä tuntuu löytyvän, mutta solmun avaajat ovat hukassa. Lakoilla ei voi pysäyttää rakennemuutosta, tiivisti ex-pääministeri Esko Aho (kesk) Ilta-Sanomissa perjantaina. Totta.

PAU:nkin toimet voi ymmärtää siinä valossa, että ellei ole Postia ei ole PAU:takaan.

Kannattaisi silti varmaan panna lakko pystyyn, eikä lopettaa sitä ennen kuin suomalainen työmarkkinajärjestelmä saadaan kuntoon ja ajanmukaiseksi.

Juttua korjattu 25.11. kello 17.03: Tekstissä kerrottiin virheellisesti Tehyn ja Superin palkkavaatimuksesta. Palkkavaatimus on 1,8 prosenttiyksikköä, ei prosenttia, yli yleisen linjan.