Posti-kiistaan ei ratkaisua – osapuolet osoittivat sormella Medialiittoa, Medialiitto pitää syntipukin rooliaan ”kohtuuttomana” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Posti-kiistaan ei ratkaisua – osapuolet osoittivat sormella Medialiittoa, Medialiitto pitää syntipukin rooliaan ”kohtuuttomana”

Julkaistu: 24.11. 18:11, Päivitetty 24.11. 20:58

Postia koskevaan työehtosopimuskiistaan ei saatu ratkaisua, mikä merkitsee laajenevia tukilakkoja maanantaina.

Työntekijäpuoli PAU:n ja Palvelualojen työantajat Paltan välinen työehtosopimuskiista ajautui sunnuntaina jälleen uuteen umpikujaan, mutta syynä neuvotteluiden kariutumiseen oli uusi taho.

PAU hylkäsi sovintoehdotuksen kokonaisuuden vuoksi, koska 700 pakettilajittelijan asiasta jätetty ratkaisuehdotus ei kelvannut työnantajia edustavalla Medialiitolle.

Selvitysryhmän mukaan muut osapuolet, eli Palta, Posti, työntekijöitä edustava Teollisuusliitto ja PAU olisivat hyväksyneet pakettilajittelijoita koskevan ratkaisuehdotuksen.

Pau ja Palta käsittelevät 10 000 postilaisen Posti Oy:ssä olevian työehtoja, Teollisuusliitto ja Medialiitto, 700 pakettilajittelijan työehtoja Posti Palvelut -tytäryhtiössä, jonne Posti siirsi heidät kesän lopulla.

Medialiitto nousi näin piinallisen pitkään jatkuneessa kiistassa sovun romuttajaksi, kun aiemmin PAU on ollut taipumaton kynnyskannassaan siitä, että se ei hyväksy pakettilajittelijoiden siirtoa uuden halvemman työehtosopimuksen piiriin.

”Emme ole Paltan ja PAUn välillä sovitun viestintä- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen osapuoli eikä meitä voi sellaiseksi pakottaa”, liitto katsoo.

Tilanne oli kääntynyt näin ollen siltä osin erikoiseksi, että Posti itse liikkeenluovutuksella siirsi 700 henkeä Medialiiton ja Teollisuusliiton piiriin, ja olisi nyt itse ollut työnantajana valmis sopuun.

Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg sanoi Taloussanomille, että se pitää tukilakkojen laajetessa omaa eräänlaista syntipukin roolia ”kohtuuttomana”. Holmbergin mukaan kanta on esitetty aina kun kysytty.

Valtakunnansovittelijan toimistolla tilannetta ei ollut kommentoimassa Medialiiton edustajaa.

– Siellä neuvotelleet osapuolet ovat tienneet koko syksyn,että meille on mahdotonta, että syötetään joku vanha sopimus ja tuodaan uusi sopimuskumppani. Meillä on sopimusvapaus.

– Emme ole vastuussa heidän neuvottelusuhteensa ongelmista.

– Siellä oli muitakin vaihtoehtoja ja ne on tyrmännyt joku muuta taho, mutta niitä ei tuotu julkisuuteen.

”Tähän kaatui meidän rakennelma”

Viikonlopun yli neuvotellun sopimuskokonaisuuden piiriin kuuluu kaksi osaa: 10 000 postilaista, josta valtakunnansovittelija jätti järjestyksessään toisen sovintoesityksen, ja selvitysryhmän ratkaisuehdotus 700 lajittelijan tes-mallista.

PAU olisi siis hyväksynyt sovintoesityksen ja osaltaan selvitysmiesten ehdotuksen, mutta vain sillä edellytyksellä että selvitysryhmän ehdotus menee läpi.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala sanoi, ettei sopua näin ollen saatu.

– Palta olisi hyväksynyt, mutta PAU ei, Piekkala totesi toimittajille.

– Onhan tämä tosi harmittava asia, että tässä näin kävi. Me olisimme hyväksyneet esityksen, PAU hylkäsi, koska pakettilajittelijakysymys jäi auki. Pidän tätä tilannetta todella harmillisena, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi.

Aarto vahvisti, että hän ei ollut varsinaisesti yllättynyt lopputuloksesta eli Medialiiton kannasta. Etukäteen tiedossa oli, että entisten työmarkkinajohtajien pöydässä oli sorvattu ehdotusta lähinnä samoista vaihtoehdoista, jotka ovat olleet jo aiemmin tänä vuonna osapuolten neuvotteluissa.

Elinkeinoelämän keskusliiton entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatusen mukaan idea oli, että Posti Palveluille tehdään erillinen yrityskohtainen työehtsopimus, joka on samansisältöinen kuin Paltan ja Paun.

Sopimuskauden aikana osapuolet olisivat käyneet läpi sitä, miten jakelukentän työehtosopimusta olisi järkevää kehittää.

– Tämän illan aikana on paljastunut, että Medialiitto ei tätä hyväksy. Ja tähän kaatui tämä meidän rakennelma.

– Itse olen pettynyt ja koen että suhteellisuudentaju ei pelannut.

”Kaatui teknisyyksiin”

Selitysryhmän jatkosta ei ole sovittu. SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen totesi, että kriisin ja työtaistelu-uhkien mittaluokan huomioiden aisaan palataan mahdollisimman pian.

– Aina pettyy, kun lähtee sellaiseen työhön, jossa tarkoitus on löytää ratkaisuja ja kun epäonnistuu pettymys on suuri.

– Mielestäni jäi aika teknisestä seikasta kiinni, Selin kommentoi Medialiiton hylkäystä.

Selvitysryhmän edustaja Ann Selin totesi lähetyksessä, että hänen mielestään neuvottelut kariutuivat teknisyyksiin.

– Kokonaisuus olisi ollut hyväksyttävissä jos kaikki osapuolet olisivat ratkaisuehdotukset hyväksyneet, PAU:n Nieminen sanoi.

Medialiiton Holmerg ei ymmärrä puhetta teknisyyksistä ja sanoo.

– Sellaista aistin, että jotkut muut tahot, jotka itsekään eivät olleet halukkaita tähän, pystyivät sanomaan, että meille kelpaa ja menivät selkämme taakse.

Kysymykseen siitä, miksi näin kävi, Postin työsuhdejohtaja Pasi Vuorio sanoi puolestaan, että ei tiedä.

– Sitä pitää kysyä Medialiitolta. Postille tämä olisi ollut lähtökohta paketille. En tiedä miksi tässä näin kävi.

Laajoja lakkoja

Työntekijöitä edustavat ammattiliitot Teollisuusliitto, Pro ja YTN ovat ilmoittaneet kahden viikon kuluttua alkavista laajoista lakoista. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n tukilakko häiritsee HSL:n bussiliikennettä merkittävästi maanantaina.

Suomen Merimies-Unionin tukitoimet vaikuttavat Suomen lipun alla seilaaviin laivoihin.

– Tilanne on erittäin vakava, ja vastuun kantavat ne, jotka ovat siellä neuvotelleet ja jotka ovat näitä lakkoja aloittaneet. Me olemme kärsineet jo tähänastisista lakoista tällä alalla, koska lehtiä ei jaeta eikä paineta niitä paineta normaalisti, Medialiiton Holmerg sanoi.

Medialiitto on edunvalvontajärjestö, jonka piiriin kuuluu 700:aa yritystä median, kirjojen kustantamisen, painamisen, radio- ja tv-toiminnan ja jakelun alueilla.

Valtakunnansovittelija, joka sanoi olevansa pettynyt neuvotteluiden kariutumiseen, sanoi, että ei vielä tiedä, miten neuvottelut voivat tästä jatkua. Varmasti ratkaisua yritetään yhä, mutta miten, ja koska, sitä hän ei tiennyt.

– Pitää antaa ensin pölyn laskeutua.

Juttua, otsikkoa ja ingressiä päivitetty kauttaaltaan lisätiedoilla ja kommenteilla muun muassa Medialiitolta.