Työmarkkina­syksy synkkenee: 19 000 suomalaisen sopimus­neuvottelut poikki - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työmarkkina­syksy synkkenee: 19 000 suomalaisen sopimus­neuvottelut poikki

Mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimusneuvottelut katkesivat, samoin ammattiliitto Pron kemianalan.

Julkaistu: 22.11.2019 20:35

Kemianalan ja mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimusneuvottelut ovat katkenneet. Syy on sama molemmissa neuvotteluissa.

Pron kemianalan työehtosopimusneuvottelut Kemianteollisuus ry:n kanssa ovat katkenneet, kertoi ammattiliitto Pro verkkosivuillaan perjantaina.

– Vaikka jossain asioissa neuvotteluissa edistyttiinkin, niin neuvotteluissa hiertää eniten kilpailukykysopimuksen mukaisen 24 tunnin työajan pidennyksen poisto sekä työnantajan esitys jäsenmaksuperinnän muuttamisesta maksulliseksi, Pron kemianalan sopimusalavastaava Taru Reinikainen sanoi.

Voimassa oleva sopimus päättyy kuluvan kuun lopussa. Sopimuksen piirissä on 9 000 toimihenkilöä, Pro kertoo.

Teollisuusliitto puolestaan katkaisi työehtosopimusneuvottelut Metsäteollisuus ry:n kanssa mekaanisen metsäteollisuuden sopimusalalla. Sen piirissä on noin 10 000 työntekijää.

Teollisuusliiton sektorijohtaja Jyrki Alapartanen sanoi tiedotteessa, että esimerkiksi kiky-tuntien poistamisessa ei ole edetty.

Työnantajapuolta edustava Metsäteollisuus ry pitää sopimisen jarruttamista valitettavana.

– Menettely on poikkeuksellinen ja kertoo siitä, että työntekijäpuoli ei aidosti ja yhteistyössä tavoitellut sopimusta, työnantajajärjestö sanoi tiedotteessaan.

Teollisuusliiton sopimusaloista neuvottelut Kemianteollisuuden kanssa päättyivät jo 9. marraskuuta, eivätkä osapuolet ole sen jälkeen neuvotelleet.

Liiton viidellä teknologiasektorin sopimusalalla on voimassa ylityökielto, joka päättyy sunnuntaina.

Teknologiasektorin työehtosopimusneuvotteluja jatketaan sunnuntaina.