Listeriavaara! Useita suomalais­ruokia vedetään myynnistä – katso kuvat tuotteista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Listeriavaara! Useita suomalais­ruokia vedetään myynnistä – katso kuvat tuotteista

Julkaistu: 22.11.2019 20:02

Listeriavaara Fazerin Reissumies eväsleivissä, listeriavaara Makulan ja Select & Co:n broileriwrapeissa.

Suomessa vedetään pois useita evästuotteita listeriavaaran vuoksi, valmistajat kertovat. Syyksi on paljastunut raaka-ainetoimittajan kinkkusuikale, mutta samalla linjastolla on käsitelty muitakin eväsleipien lihoja.

Tuorein kerrottu takaisinveto tuli Härmän SnackPoint Oy:ltä. Takaisinveto koskee kolmea tuotetta: Rieska Kinkku-juusto kolmari (150 g), Kinkkukolmari (150g) ja Kinkkuvoileipäkakku (750g). Viimeinen käyttöpäivä on 22.11.2019 – 05.12.2019. Takaisinveto ei koske muita SnackPoint Oy:n tuotteita.

Fazer Leipomot kertoi Oululainen Reissumies -eväsleivän poisvedosta. Kyseessä on Reissumies Eväsleipä Chilikana 135g -tuote, jonka viimeinen käyttöpäivä on 22.11.–29.11.

Tuotetta valmistavan Fazerin alihankkijan raaka-ainetoimittaja on ilmoittanut, että he ovat omavalvonnassa löytäneet käyttämästään raaka-aineesta Listeria monocytogenes -bakteereita.

Myös R-kioski vetää takaisin erän annosleipiä. Kyse on R-Sandwich Kinkku-Juusto kolmioleipä 205g (viimeinen käyttöpäivä 22.11.–1.12.2019). Tuote on myynnissä kautta maan.

Lidl puolestaan vetää myynnistä Deli Corner -paahtopaistirieskat (viimeinen käyttöpäivä välillä 23.11-27.11.2019) ja Select&Go -kanarullat (viimeinen käyttöpäivä välillä 22.11.-28.11.2019). Myös näiden tuotteiden valmistaja epäilee listeriariskiä.

Puoli kahdeksan maissa takaisinvedosta kertoi Evertaste, joka vetää listerian vuoksi pois kolme evästuotetta: Go! Deli Juusto -kinkkukolmioleipä (viimeinen käyttöpäivä on 22.11.-1.12.), Go! Deli Paahtopaistirieskakolmioleipä (viimeinen käyttöpäivä on 22.11.-1.12.) ja Go! Deli Kana-mangokolmioleipä (viimeinen käyttöpäivä on 22.11.-1.12.).

Aiemmin tänään S-ryhmä kertoi vetävänsä kaupoista broileri-wrapeja niin ikään listeriavaaran vuoksi.

Kyseessä on Makula 305g Club Wrap -tuote, jota on ollut myynnissä Prismassa, S-marketissa, ABC-marketissa, Salessa, Alepassa, Sokoksella ja Food Market Herkussa. Takaisinveto koskee kaikkia päiväyksiä. Kuluttajia pyydetään hävittämään tuote sekajätteen mukana.

Mahdollisesti listeriaa sisältävää raaka-ainetta on toimitettu suomalaisesta lihajalostefirmasta viikon ajan, kertoo tuotelaatupäällikkö Anne Talvio SOK:sta.

Raaka-ainetoimittaja on kertonut, että valmistuslinjastolta on mahdollisesti tarttunut Listeria monocytogenes -bakteeria broilerin lihaan, jota on käytetty tuotteessa.

Tautiin sairastuvat tavallisimmin vanhukset, sairauden tai lääkityksen vuoksi vastustuskyvyltään heikentyneet ihmiset, raskaana olevat naiset sekä vastasyntyneet, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Heillä tauti voi olla vaarallinen. Terve aikuinen tai lapsi sairastuu harvoin vakavasti.

Jos haluaa hyvityksen, S-ryhmä pyytää palauttamaan virheellisen tuotteen pakkausetiketin ensisijaisesti ostopaikkaan tai omien yhteystietojen ja tilitietojen kanssa S-Kuluttajaneuvontaan. Lidl kertoo, että tuotteen voi palauttaa lähimpään Lidliin, jossa hinta hyvitetään.