Eero Lehti ihmettelee Postin tukilakkoja: ”Onpa saatu solmu ja sotku aikaan” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eero Lehti ihmettelee Postin tukilakkoja: ”Onpa saatu solmu ja sotku aikaan”

Eero Lehti on ärsyyntynyt tukilakkoihin.

Eero Lehti on ärsyyntynyt tukilakkoihin.

Julkaistu: 22.11. 16:49

Eero Lehden mukaan ammattiyhdistysliike ei kunnioita perustuslain sopimusvapautta.

Postin tilannetta pitkään seurannut kauppaneuvos ja kokoomuspoliitikko Eero Lehti arvostelee Postin työehtosopimusneuvotteluihin liittyviä tukilakkoja.

Lehti tuntee Postin, sillä hän johti aiemmin Itella-nimellä toimineen yhtiön hallintoneuvostoa vuosikaudet.

– Eniten minua ärsyttää se, että Suomessa on mahdollisuus tukilakkoon, jossa myös täysin syyttömät, ulkopuoliset tahot ja koko kansantalous pannaan pelinappulaksi välittämättä mitään siitä, mitä vaikeuksia siitä tulee muille, Lehti sanoo.

Hänen mukaansa lakkoilijoiden pitäisi joutua korvausvastuuseen.

– Heidän pitäisi olla korvausvelvollisia tästä vastuuttomasta menettelystä pitäisi olla korvausvelvollisia, Laittomasta lakosta pitäisi joutua maksamaan jonkinlaisen korvauksen johonkin suuntaan.

Myös EK:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Lundmark on pitänyt tukilakkoja suhteettomina, ja vaatinut työrauhalainsäädännön uudistamista.

Tukilakkojen määrää on todennäköisesti kasvattanut Postin niin sanottu työehtoshoppailu. Posti siirsi syyskuussa 700 pakettilajittelijaa PAUn työehtosopimuksen piiristä erilliseen Posti Palvelut -tytäryhtiöön, jossa työntekijät kuuluvat PAUn sijasta Teollisuusliittoon.

Liittojen erilaisen työehtosopimuksen takia pakettijakelijoiden palkat ovat PAUn mukaan putoamassa jopa puoleen. Työntekijäjärjestöt eivät halua vastaavan toiminnan yleistyvän.

– Siinä on liittojen välistä reviiritaistelusta kysymys, Lehti sanoo.

– Kai työnantaja voi liittyä mihin järjestelmään tahansa. Suomen perustuslaissa on sopimusvapaus, jota ammattiyhdistysliike ei juurikaan kunnioita. He ovat tehneet tällaisen yleissitovan periaatteen, joka on vastoin minun käsitystäni sopimusvapaudesta.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on moittinut työnantajia siitä, että nämä hänen mukaansa haluavat romuttaa suomalaisen sopimusyhteiskunnan ja työehtosopimuksiin perustuvat työelämäsuhteet.

– Onpa saatu solmu ja sotku aikaan, Lehti päivittelee.

– Tämä on varmaan istuvalle hallituksellekin vaikea tilanne.

Lehti haukkui viime viikolla Taloussanomissa Postin johdon, joka hänen mukaansa ummisti silmänsä digitalisaation vaikutuksilta.

Lehden mukaan Postin kokonaistilanteessa suurin ongelma on postinkannon kannattamattomuus varsinkin maaseudun haja-asutusalueilla. Hän ratkaisisi asian muuttamalla Postin jakelijat yrittäjiksi, jotka voisivat hoitaa postinjakelun lisäksi muitakin tehtäviä.

– Oli sitten ruokaa, lääkkeitä, koululaisia, postia, varhaiskantoa milloin mitäkin, ne pitäisi pystyä yhdistämään, Lehti arvioi.