Ex-valtakunnansovittelija Juhani Salonius hämmästyi postiriidan selvitysryhmää: ”Erittäin poikkeuksellisia” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ex-valtakunnansovittelija Juhani Salonius hämmästyi postiriidan selvitysryhmää: ”Erittäin poikkeuksellisia”

Julkaistu: 22.11. 13:47

Vuosina 1997–2009 valtakunnansovittelijana toiminut Juhani Salonius pitää Posti-kiistaa vaikeana ja moniongelmaisena.

Hallituksen nimittämä selvitysryhmä aloitti tänään Posti-kiistan ratkomisen valtakunnansovittelijan toimistolla. Entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius pitää selvitysryhmän nimittämistä ”erittäin poikkeuksellisena” ratkaisuna.

– Selvitysryhmät ovat erittäin poikkeuksellisia. Normaali tapa on sovittelulautakunta, joka on seuraava porras tavanomaisen sovittelun jälkeen. Lautakuntia on ehkä kerran kymmenessä vuodessa, Salonius sanoo.

Saloniuksen mukaan monijäseninen sovittelulautakunta nimitetään, kun tavanomaisessa sovittelussa ei ole saavutettu tuloksia ja sovittelu on lopetettu, mutta asian ratkaiseminen on yhteiskunnallisesti tärkeää. Salonius muistaa, että edellisen kerran sovittelulautakunta koottiin vuonna 2007 sovittelemaan Tehyn ja kunnallisen työmarkkinalaitoksen välillä. Sovittelulautakunta koottiin myös vuonna 2001 lääkärilakon takia.

– Nytkin olisi ollut mahdollista nimittää selvitysryhmän jäseniä sovittelulautakunnan jäseniksi, mutta ehkä tässä tuli aikapula vastaan ja haluttiin pitää mahdollisimman pienenä tämä joukko, joka asiaa pohtii. Mutta normaali tapa olisi ollut sovittelulautakunta.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero ilmoitti tiistaina selvitysryhmän perustamisesta. Ryhmään kuuluu kokeneita työmarkkinajohtajia: PAMin entinen puheenjohtaja Ann Selin, SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen, työmarkkina-asiantuntija Jukka Ahtela ja EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen.

Salonius pitää mahdollisena, että selvitysryhmästä on apua umpikujan avaamisessa.

– Se riippuu paljon ensinnäkin siitä, pääsevätkö he yksimielisyyteen keskenään ja toisekseen, miten kiistan varsinaiset työmarkkinaosapuolet suhtautuvat esitykseen. Uskoisin, että varsinkin, jos he ovat yksimielisiä, kiistan osapuolet voisivat antaa arvoa ehdotetulle ratkaisulle ja voisivat paremmin markkinoida sitä ratkaisua sovinnon sisällöksi.

Saloniuksen mukaan Postin työriita on kuitenkin ”erittäin moniongelmainen”.

– Siinä on kompromissien teko hyvin hankalaa ja se on luonteeltaan pitkälti periaatteellinen ja on paljon juridisia asioita, joita on vaikea sovittaa yhteen. Kyllä se on vaikea.

Salonius toimi valtakunnansovittelijana vuosina vuosina 1997–2009. Tuona aikana hän ehti olla mukana ratkomassa useita vaikeita kiistoja. Esimerkiksi Salonius antaa Nokian Paperissa nousseen työkiistan.

– Siellä oli 1990-luvun loppupuolella iso kiista siitä, että alihankkija oli palkattu tekemään tiettyjä huoltotöitä ja tuli kiistaa siitä, mitä työehtosopimusta heihin sovelletaan. Vaikeiden neuvottelujen jälkeen kiistassa tehtiin sopimus yrityksen ja Paperiliiton ammattiosaston välillä. Neuvottelut käytiin Helsingissä valtakunnansovittelijan toimistossa johtuen siitä, että kiistaan liittyi työtaisteluita ja kiista oli periaatteellinen, Salonius muistelee.