Nyt mainostetaan energiajuomia, joissa ei ole tauriinia – THL:n tutkija tyrmää ajatuksen terveellisemmistä energiajuomista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nyt mainostetaan energiajuomia, joissa ei ole tauriinia – THL:n tutkija tyrmää ajatuksen terveellisemmistä energiajuomista

Elintarviketurvallisuusvirasto edellyttää, että energiajuomien pakkausmerkinnöissä tulee olla varoitusmerkintä siitä, ettei tuote sovi lapsille, raskaana oleville eikä kofeiiniherkille henkilöille.

Elintarviketurvallisuusvirasto edellyttää, että energiajuomien pakkausmerkinnöissä tulee olla varoitusmerkintä siitä, ettei tuote sovi lapsille, raskaana oleville eikä kofeiiniherkille henkilöille.

Julkaistu: 21.11. 17:48

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on edelleen huolissaan etenkin lasten ja nuorten energiajuomien käytöstä.

Kauppojen hyllylle on ilmestynyt uudenlaisia energiajuomia, joissa mainosten mukaan ei ole lainkaan tauriinia.

Tauriini on guaranan ohella ainesosa, joka vahvistaa energiajuomissa kofeiinin piristävää vaikutusta.

Kofeiinin ja tauriinin yhteisvaikutuksia ei ole tutkittu, minkä takia energiajuomien käyttöön on suhtauduttu varovaisen kielteisesti monissa maissa. Eläinkokeiden perusteella tauriinin on epäilty vaikuttavan keskushermoston ja sydämen toimintaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella suhtaudutaan uusiin energiajuomiin kriittisesti.

– Tämähän on mielikuvamarkkinointia. Energiajuomista ei tule yhtään terveellisempiä, jos niistä otetaan esimerkiksi tauriini pois, ravitsemusalan asiantuntija Heli Kuusipalo THL:lta sanoo.

Kofeiini kaikista vaarallisinta

Sydämentykytystä, vapinaa, hermostuneisuutta ja verenpaineen nousua ja riippuvuutta. Tällaisia oireita energiajuomien haitallisin ainesosa, eli kofeiini voi aiheuttaa kofeiinille herkille ihmisille.

– On ihmisiä, jotka ovat erityisherkkiä kofeiinille ja heidän kykynsä suodattaa kofeiinia on heikompi. Heillä liiallinen kofeiinin käyttö voi aiheuttaa sydänoireita, kertoo Kuusipalo.

– Todella iso yliannostus voi johtaa jopa sydänkohtaukseen ja kuolemaan. Se ei ole mitään leikittelyä, Kuusipalo jatkaa.

Yhdessä 0,33 litran tölkissä energiajuomaa on kofeiinia suunnilleen yhtä paljon kuin kahdessa desilitrassa suodatinkahvia. Lisäksi siinä on sokeria noin 14 sokerinpalan verran.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kofeiinin päivittäisen saannin tulisi alle 18-vuotiailla jäädä enintään 50 milligrammaan. Tämä tarkoittaa käytännössä noin yhtä desilitraa suodatinkahvia, puolta litraa kolajuomaa tai puolta tölkkiä energiajuomaa päivässä.

Kuusipalo ei suostu kertomaan, mikä määrä energiajuomaa on liikaa ja mikä taas on turvallisissa rajoissa.

– Emme anna suositusta sellaisille tuotteille, jotka ovat täysin turhia ja energiajuomathan ovat juuri sellaisia. Me emme tarvitse niitä.

– Mielestäni on kuitenkin viranomaisten ja tutkijoiden vastuulla kertoa riskeistä.

Lapset erityisherkkiä

THL on ollut jo pitkään huolestunut erityisesti lasten ja nuorten energiajuomien kulutuksesta. Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn mukaan noin 11 prosenttia peruskoulun 8.–9. luokan pojista ja 5 prosenttia tytöistä juo energiajuomia 3–5 päivänä viikossa ja 7 prosenttia pojista ja 3 prosenttia tytöistä lähes päivittäin.

THL suositteli jo vuosia sitten, että vähittäiskaupat lopettaisivat oma-aloitteisesti juomien myymisen nuorimmille ikäryhmille.

– Lapset ovat erityisherkkiä kofeiinille jo heidän pienen kokonsa takia.

Nyt THL haluaa alkaa seurata entistä tarkemmin lasten ja nuorten ravitsemusta ja energiajuomien kulutusta.

– Haluamme, että Suomessa ryhdyttäisiin vihdoinkin seuraamaan lasten ja nuorten ravitsemusta, sillä sitä ei Suomessa tehdä riittävän systemaattisesti. Se olisi myös edellytys sille, että tulisi laki voimaan, jolla voisimme puuttua lasten ja nuorten energiajuomien käyttöön, Kuusipalo kertoo.

– Tarve saada lisää tietoa lasten ja nuorten ravitsemuksesta on hallitusohjelmassakin mainittu monessa kohtaa. Toivotaan, että nykyhallitus tarttuu asiaan.