Selvitysryhmä ei Paun mukaan merkitse, että 700 pakettilajittelijan ongelma olisi poistunut - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hallitus nimitti selvitysryhmän ratkomaan Postin umpisolmua – PAU:n Nieminen penää valtiolta nyt selvää kantaa

Paun Heidi Nieminen osallistui SAK:n edustajiston kokoukseen torstaina.

Julkaistu: 21.11.2019 17:21

Tänään perustettu selvitysryhmä ei Paun mukaan merkitse, että 700 pakettilajittelijan ongelma olisi poistunut tes-neuvottelupöydästä.

Omistaja-ohjausministeri Sirpa Paatero (sd) kertoi torstaina iltapäivällä, että Posti-kiistan avuksi on perustettu selvitysryhmä, jossa mukana ovat Jukka Ahtela, Lasse Laatunen, Lauri Ihalainen ja Ann Selin.

Kaikki ovat kokeneita työmarkkinajohtajia, ja jotka ovat olleet vaikeissa neuvotteluissa ja nauttivat yleisesti sekä työntekijä -että työnantajaosapuolten arvostusta.

Paateron mukaan aloite ryhmän perustamisesta tuli Postilta ja Paulta, ei valtio-omistajalta. Työnantajia edustaja Palta ei ollut esittämässä tai kokoamassa ryhmää.

– Tämän päivän kuluessa asiaa palloteltiin useamman ihmisen kanssa. Että miten voisimme löytää vielä vähän uutta ideaa ja katsontakantaa tähän tilanteeseen. Kaikki toivovat, että asiaan saadaan mahdollisimman nopeasti ratkaisu, Nieminen kertoi.

Niemisen mukaan selvitysryhmää ei voi tulkita siten, että Pau loiventaisi alkuperäisiä tavoitteitaan ja vetäytyisi vaatimuksestaan tuoda 700 pakettilajittelijaa takaisin muiden postilaisten tes-neuvoyttelupöytään.

Postin halvemman tesin piiriin siirtämät lajittelijat ovat yhä Paulle kynnyskysymys.

– Kyllä, se on edelleen yksi näistä kysymyksistä, että heidän työehtojaan ei lähdetä heikentämään.

Nieminen torjuu ajatuksen, että selvitysryhmä olisi Paun puolelta liennytys tai vetäytyminen vaatimuksista.

– Tässä yritetään nyt vaan kaikkia mahdollisia keinoja hyväksi käyttäen löytää ratkaisu.

Nieminen korostaa, että kyseessä ei ole mikään virallinen elin. Periaatteessa sen kokoontumisesta ei olisi tarvinnut edes tiedottaa mitenkään.

– Mutta jos sen kokoontuminen olisi selvinnyt muuta kautta niin se olisi johtanut taas spekulaatioihin.

Paateron lausunnot Posti-sopassa ovat herättäneet hämmennystä viimeiset pari päivää. Paatero on väistellyt kysymystä siitä, oliko Postin päätökselle siirtää pakettilajittelijat toiseen työehtosopimukseen valtio-omistajan tuki.

– Toivoisin että valtio-omistaja ottaa selkeän kannan siihen, että valtio-omisteisessa yhtiössä ihmisten työehtoja ei heikennetä työehtoshoppailulla.

Nieminen ei osannut arvioida, odottaako sovittelija ryhmän ehdotuksia vai kutsuuko osapuolet jatkamaan riippumatta selvitysryhmän työstä.

Postin työriitaan ei saatu ratkaisua keskiviikon neuvotteluissa, ja postilakko jatkuu. Valtakunnansovittelijalta ei tänään ole tullut kutsua seuraavaan neuvotteluun, joten hän ei toistaiseksi näe edellytyksiä uudesta sovintoesityksestä neuvottelemiselle.