Koko Suomi kärsii nyt yhden sopimuksen takia – katso itse: kummat työehdot sinä valitsisit? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Koko Suomi kärsii nyt yhden sopimuksen takia – katso itse: kummat työehdot sinä valitsisit?

Postin työriidan keskiössä on noin 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen vaihtamista koskeva kiista.

21.11.2019 16:57

Postin työriidan keskiössä on noin 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen vaihtamista koskeva kiista. Lajittelijat siirtyivät toisen työehtosopimuksen piiriin tämän kuun alusta Posti Palvelut Oy:ssä. Uudessa sopimuksessa työnantajapuolta edustaa Medialiitto ja työntekijöitä Teollisuusliitto.

Pakettilajittelijoihin sovelletaan Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevaa työehtosopimusta. Liitot sopivat siitä, että pakettilajittelijoiden palkat säilyvät ennallaan tammikuun 2022 loppuun saakka.

PAU:n mukaan pakettilajittelijoiden palkat laskevat siirron myötä jopa kymmeniä prosentteja. Se haluaisi, että lajittelijat siirretään takaisin PAU:n ja Paltan sopimuksen piiriin.

Medialiiton ja Teollisuusliiton sopimus on voimassa 2018–2021, PAUn ja Paltan sopimus päättyi tämän vuoden lokakuun loppuun. Vanhaa sopimusta sovelletaan siihen asti, kunnes työriidassa syntyy sopu ja uusi työehtosopimus astuu voimaan.

Miten postilaisiin sovellettava PAU:n ja Paltan työehtosopimus ja Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelun työehtosopimus eroavat toisistaan?

Palkka

PAU:n viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksessa lähtöpalkka on 11,34 euroa tunnissa.

Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelun työehtosopimuksessa lähtöpalkka on 8,90 euroa. Lähtöpalkoissa olisi siis eroa lähes 30 prosenttia.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Työaika

PAU:n sopimuksessa kokoaikaisen työntekijän säännöllinen työaika on 7 tuntia 39 minuuttia vuorokaudessa ja 38 tuntia 15 minuuttia viikossa. Paikallisesti voidaan sopia työajan tehtäväkohtaisesti olevan 7 tuntia 30 minuuttia vuorokaudessa ja 37 tuntia 30 minuuttia viikossa.

Jakelun sopimuksessa työntekijällä on kuusi peräkkäistä työvuoroa, joita seuraa kaksi vapaapäivää. Paikallisesti voidaan sopia myös muista työaikajärjestelmistä ja niiden käyttöön ottamisesta rinnakkain yrityksessä.

Lisä- ja ylityö

PAU:n tessissä lisätyökorvauksena maksetaan 20 prosentilla korotettu yksinkertainen tuntipalkka. Ylityökorvauksena maksetaan kahdelta ensimmäiseltä tunnilta 50 prosenttia ja seuraavilta työtunneilta 100 prosentilla korotettu yksinkertainen tuntipalkka.

Jakelun tessissä lisätyöstä maksetaan palkkaa piiripalkkana tai henkilökohtaisen tuntipalkan mukaan. Ylityö korvataan työaikalain määräysten mukaan.

Yötyölisä

PAU:n sopimuksessa kello 21–06.00 tehdystä työstä maksetaan yötyölisänä tunnilta 30 prosenttia yksinkertaisesta tuntipalkasta. Jos viimeistään kello 04.00 aloitettu työ jatkuu kello 06.00 jälkeen, maksetaan yötyö-lisää myös kello 06.00 jälkeen tehdystä työstä ensimmäiseen vähintään kahden tunnin pituiseen yhdenjaksoiseen lepoaikaan asti, kuitenkin enintään kello 12.00 asti.

Jakelun sopimuksessa yötyölisänä maksetaan 00.00–06.00 tehtäviltä tunneilta 80 senttiä.

Kilpailukykysopimuksen mukainen vuosittaisen työajan pidennys

PAU:n työehtosopimus: Vuosityöaikaa pidennetään 24 tunnilla paikallisesti sovittavalla tavalla siten, että vuosittainen ansiotaso ei muutu.

Jakelun työehtosopimus: Vuonna 2018 työaikaa pidennetään 16 tuntia, vuonna 2019 kahdeksan tuntia, vuonna 2020 nolla tuntia.

Työajan pidennys toteutetaan sopimalla paikallisesti työskentelystä viikkovapaalla tai talvilomapäivänä, pidennyksen korvaamisesta rahalla kuten luopumalla sunnuntaityökorvauksista tai muusta paikallisesti korvattavasta tavasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?