Ministeri Paatero tuli esiin postilakon sopimussiirrosta: tiesi teemasta, mutta ei päätöksen sisällöstä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ministeri Paatero tuli esiin postilakon sopimussiirrosta: tiesi teemasta, mutta ei päätöksen sisällöstä

Sirpa Paatero SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa 16. marraskuuta 2019.

Sirpa Paatero SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa 16. marraskuuta 2019.

Julkaistu: 21.11. 12:43, Päivitetty 21.11. 13:19

Omistajaohjausministeri pyytää sähköpostissaan nopeaa sopua.

– Vetoan osapuoliin nopean sovinnon saavuttamiseksi, Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti, sanoo omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) lähettämässään sähköpostissa.

Hän haluaa lisäksi tarkentaa lausuntoaan MTV:lle antamaansa lausuntoa Postin pakettilajittelijoiden siirrosta.

– Posti on informoinut minua asiaa koskevista suunnitelmista valmistelun aikana. Olen siis tiennyt teemasta, mutta yhtiön hallituksen päätöksestä ja sen sisällöstä minua informoitiin päätöksenteon jälkeen. Valtion omistajapolitiikkaa koskevien periaatteiden ja osakeyhtiölain mukaisesti tämän kaltaiset päätökset kuuluvat itsenäisesti yhtiön hallitukselle, hän sanoo.

Paatero sanoi aamulla MTV:n Huomenta Suomessa, että kukaan ei kysynyt häneltä hyväksyntää Postin päätökselle siirtää noin 700 pakettilajittelijaa toiseen työehtosopimukseen.

Posti siirsi syksyn aikana pakettilajittelijat tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn ja Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin. Ammattiliitto PAU ei hyväksy siirtoa. Kiista pakettilajittelijoiden asemasta on toistaiseksi estänyt sovun löytymisen Postin työriidassa.

Aamulla Paatero luonnehti 700 pakettilajittelijan siirron toiseen yhtiöön olevan ”realiteetti”.

Tiedotteessa Paatero kommentoi, että tämänkaltaiset päätökset kuuluvat itsenäisesti yhtiön hallitukselle. Hän viittaa valtion omistajapolitiikkaa koskeviin periaatteisiin ja osakeyhtiölakiin.

STT:n tietojen mukaan valtion omistajaohjausosasto antoi aiemmin syksyllä tukensa Postin pakettilajittelijoiden siirrolle toiseen työehtosopimukseen. STT:n tietojen mukaan omistajaohjausosasto antoi tukensa kokonaisratkaisulle, johon kuuluu myös 27 kuukauden siirtymäaika.

Posti sanoi tiistaina tiedotteessa, että pakettilajittelijoiden siirtoa koskevat päätökset on tehty valtion omistajaohjauksen tuella.

Postin työriitaan ei saatu ratkaisua keskiviikkoisissa neuvotteluissa, joten postilakko jatkuu. Lakko on nyt kestänyt puolitoista viikkoa.

PAUn aktiivit järjestävät torstaina Eduskuntatalon edustalla mielenosoituksen, jossa vaaditaan valtion omistajaohjausta puuttumaan Postin toimintaan. Lähetystä voi seurata alla olevasta ikkunasta.