Teollisuusliiton Aalto posti­lakon kiistan ytimestä: meiltä ei kysytty työntekijöiden siirrosta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Teollisuusliiton Aalto posti­lakon kiistan ytimestä: meiltä ei kysytty työntekijöiden siirrosta

Posti päätti siirtää noin 700 postilaista pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn ja samalla Teollisuusliiton neuvotteleman sopimuksen alaisuuteen.

Postilakon sovittelua. Etualalla ovat Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Palvelutyönantajien toimitusjohtaja Tuomas Aarto.­

20.11.2019 20:46

Postilakon keskiössä on se, että Posti päätti siirtää noin 700 postilaista pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn ja samalla Teollisuusliiton neuvotteleman sopimuksen alaisuuteen.

Siirrosta kerrottiin aiemmin syksyllä ja se toteutui marraskuun alusta.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n mukaan pakettilajittelijoiden palkat putoavat siirron takia selvästi. Valtion omistajaohjaus tuki Postin pakettilajittelijoiden siirtoa toiseen työehtosopimukseen.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoo, ettei Posti neuvotellut asiasta Teollisuusliiton kanssa.

– Teollisuusliitolta ei siis kysytty työntekijöiden siirrosta, vaan siirron teki työnantaja. Ammattiliitoilla ei ole vaikutusmahdollisuuksia tähän. Työantaja ilmoitti meille asiasta, Aalto painottaa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.­

Teollisuusliitossa oli kuitenkin varauduttu siirtoon.

– Olimme yhdessä Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Niemisen kanssa varautuneet siihen, että Posti saattaa siirtää osan työtekijöistään tytäryhtiöönsä. Pohdimme sitä, miten olisi järkevää varautua tilanteeseen, Aalto kertaa tapahtumia.

– Kävi kuten yhdessä uumoiltiin.

Aalto kertoo, että Posti työantajana siirsikin noin 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä.

– Kerroimme PAU:lle, että meidän sopimuksemme ei sopimusehdoiltaan vastaa teetettävää työtä. Kun työantajan järjestäytymisen myötä 1.11. Postipalvelut Oy alkoi noudattaa meidän sopimustamme, teimme erillisen pöytäkirjan, jolla pyrimme suojaamaan siirtyneiden työntekijöiden olemassa olevat työehdot. Neuvottelimme Medialiiton kanssa varhaisjakelijoiden sopimukseen perustuvan erillisen pöytäkirjan eli sopimuksen siirretyille työntekijöille. Se on voimassa tammikuuhun 2022 saakka, Aalto kertaa tapahtumia.

Millainen tämä Teollisuusliiton sopimus on sisällöltään? Ovatko edut siis selvästi heikommat, kuten PAU kertoo?

– Olemme yrittäneet tehdä sen, minkä voimme. Allekirjoitettu pöytäkirja varmistaa siirrettyjen työntekijöiden palkkaehdot 2 vuodeksi ja 3 kuukaudeksi. PAU:n perusväite siitä, että meidän jakajien sopimus on heikompitasoinen pitää paikkansa, sillä sopimuksesta puuttuu muun muassa vuorolisäelementtejä, Aalto sanoo.

Laskeeko ansiotaso siis kolmasosan aiemmasta?

– Siirtyneille työntekijöille on taattu olemassa oleva palkkataso. Tuohon kolmasosan laskuun voi sanoa sen, että kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu tammikuun 2022 jälkeen.

Aalto muistuttaa, että nykyajan työelämässä työantaja näyttää siirtävän työntekijöitä esimerkiksi tytäryhtiökaupoissa eri työehtosopimuksiin.

– Siinä mielessä tämä tilanne ei ole ainutlaatuinen, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?