EK:sta haukutaan Postin työ­taistelu: Lakko-oikeudet pitäisi panna uusiksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EK:sta haukutaan Postin työ­taistelu: Lakko-oikeudet pitäisi panna uusiksi

EK:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Lundmark arvostelee Postilakon työtaistelutoimia ylimitoitetuiksi.

EK:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Lundmark arvostelee Postilakon työtaistelutoimia ylimitoitetuiksi.

Julkaistu: 20.11. 15:30

EK:n hallituksen puheenjohtaja nosti esiin kymmenen vuoden takaiset tapahtumat, jolloin julkisten alojen vaatimukset johtivat palkankorotuksiin.

Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Pekka Lundmark arvostelee meneillään olevaan Postilakkoon ja sitä tukevaan työtaisteluun osallistuvien toimia suhteettoman rajuiksi. EK:n syysseminaarissa keskiviikkona puhunut Lundmark sanoi työtaistelujen ja joidenkin vaatimusten tuntuvan nykytilanteessa oudoilta ja ylimitoitetuilta.

– Herää kysymys eikö mitään ole opittu kymmenen vuoden takaisista ajoista, jolloin julkisten alojen vaatimukset johtivat politiikan myötävaikutuksella palkkojen huutokauppaan, mikä merkittävältä osaltaan syvensi talouden taantumaamme sekä pidensi siitä toipumista, Lundmark totesi puheessaan.

Vuonna 2007 kokoomus kampanjoi silloisen puheenjohtajan Jyrki Kataisen johdolla lupaamalla ”Sari Sairaanhoitajalle” satojen eurojen palkankorotusta. Hoitajat uhkasivat joukkoirtisanoutumisella, jos lupauksia ei pidetä. Muut alat vaativat itselleen vastaavia korotuksia, jonka on katsottu aiheuttaneen merkittävän kolauksen Suomen kilpailukyvylle.

Energiayhtiö Fortumin toimitusjohtajana työskentelevän Lundmarkin mukaan koko työtaisteluja säätelevä lainsäädäntö pitäisi uudistaa.

– Nyt ilmoitetut ja osin käynnissä olevat työtaistelutoimet ovat valitettava esimerkki siitä kuinka suhteettomia tukilakot Suomessa ovat. Vuodelta 1946 peräisin oleva työrauhalainsäädäntö tulisi uudistaa kilpailijamaiden tasolle, hän vaati.

Postin työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU hylkäsi eilen valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen. Omista tukilakoistaan ovat ilmoittaneen muun muassa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

Lundmarkin mukaan Postin työmarkkinaratkaisu on vaikea, mutta työtaisteluista aiheutuu kohtuutonta haittaa Suomen viennille ja liikenteelle. Hän huomautti Postin pyrkivän sopeutumaan kirjeiden volyymien laskuun tilanteessa, jossa sen kilpailijat toimivat toisilla työehdolla.

– Postin rakennemuutosta ei ratkaista lakkoilemalla ja vetoan myös valtio-omistajaan, ettei se omilla toimillaan vaikeuta jo valmiiksi vaikeaa tilannetta.