Varakkaan miehen kuolinpesästä käydään vuosien perintöriitaa – ällistyttävä selitys: ”Auervaara vei lesken rahat” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Varakkaan miehen kuolinpesästä käydään vuosien perintöriitaa – ällistyttävä selitys: ”Auervaara vei lesken rahat”

Perintörahojen kohtaloa puitiin Kainuun käräjäoikeudessa.

Perintörahojen kohtaloa puitiin Kainuun käräjäoikeudessa.

Julkaistu: 20.11. 17:15

Äidiltään lahjoja saaneet pelasivat oikeudessa Auervaara-kortin.

Kohtuullisen varakas kajaanilaismies menehtyi vuonna 2011 jättäen jälkeensä lähes 300 000 euron arvoisen omaisuuden.

Varat siirtyivät perintökaaren mukaisesti hänen leskensä hallintaan, joka puolestaan kuoli marraskuussa 2014.

Avioparilla ei ollut yhteisiä lapsia, eikä keskinäistä testamenttia. Naisella sen sijaan oli kolme omaa lasta aiemmasta avioliitostaan.

Perinnönjaossa kuvaan astuivat niin sanotut toissijaiset perilliset, jotka olivat miehen sisarukset.

Kaikki neljä sisarusta ovat sittemmin kuolleet, joten perintöriidan osapuolina olivat heidän lapsensa.

Yllätys oli melkoinen, kun pesänjakoa päästiin lopulta tekemään. Miehen osuus omaisuudesta oli lähes kadonnut, mutta leskeksi jääneen kuolinpesän arvo oli samalla reilun 100 000 euron tasolla, millä se oli ollut myös aviopuolison kuollessa.

Asuntokauppa kuukausi ennen kuolemaa

Kun asiaa ryhdyttiin selvittelemään, niin miesvainajan omaisuuden havaittiin päätyneen lahjoituksista äidin toimesta hänen omille lapsilleen aiemmasta avioliitosta. 70 000 euron arvoinen asunto-osake oli vaihtanut omistajaa vain reilu kuukausi ennen äidin kuolemaa kauppakirjalla, johon oli kirjoitettu, että kauppahinta on maksettu. Tyttären ja hänen miehensä mukaan kyse oli käteiskaupasta, mutta mitään todisteita rahan vaihtamisesta ei ollut olemassa.

Asuntokaupan ja 30 000 euron arvoisen henkivakuutuksen lisäksi äiti oli antanut omille perillisilleen lainoja ja lahjoja yli 120 000 euron arvosta. Lasten mukaan kyseessä olivat ihan tavalliset lainat tai kiinteistökaupat, joita oli tehty perhepiirissä. Lainojen maksut vain oli äidin tahdosta hoidettu vuosien 2012–2014 välisenä aikana käteisellä.

Lapset: Auervaara vei lesken rahat

Oikeudessa kuultujen lasten mukaan äiti oli hakenut viimeisinä vuosinaan seuraa internetin välityksellä ja yli 200 000 euron käteismaksut olisivat sitten lasten mukaan päätyneet mahdollisesti jonkin ”Auervaaran” eli huijarihurmurin taskuun. Lapset kertoivat leskeksi jääneen äitinsä matkustelleen runsaasti eri puolilla Suomea ja tutustuneen uusiin ihmisiin.

Näillä reissuilla äitivainaja olisi tuhlannut runsaat käteisvaransa makeaan elämään. Runsaat käteisvarat olivat tae siitä, että äidin yksityisyys säilyi hänen matkoillaan. Todisteena uuden ajan Auervaaran mahdollisesta rötöksestä oikeudenkäyntimateriaaliin oli liitetty myös kaksi lehtijuttua Auervaaran petoksista.

Käräjäoikeus: Palauttakaa rahat

Kainuun käräjäoikeuteen asia päätyi, kun pesänjakaja vaati syyskuussa 2017 tekemässä päätöksessä äidin perillisiä palauttamaan kuolinpesään varoja yli 226 000 euron arvosta. Kateissa olevien käteisvarojen määrä oli selvinnyt vasta pesänjakajan tilioteselvityksen yhteydessä, sillä aiemmin tehtyyn perunkirjaan perilliset eivät olleet niitä tehneet. Rahalainoista ei oltu tehty merkintää myöskään aiemmin tehtyyn perunkirjan täydennykseen.

Kun asiaa ryhdyttiin selvittelemään, niin mittavia lahjoituksia saaneet lapset tekivät huhtikuussa 2018 poliisille tutkintapyynnön äitinsä hallusta ”kadonneista” käteisvaroista. Tutkintaa ei koskaan aloitettu, koska poliisi ei uskonut tapauksessa rikosta tapahtuneen. Myöskään Kainuun käräjäoikeus ei perillisten naistennaurattajaselitystä ostanut, vaan piti pesänjakajan päätöksen ennallaan.

Vastapuolen oikeudenkäyntikuluja ylimääräisiä ennakkoperintöjä äidiltään saaneet sisarukset joutuvat maksamaan yli 12 000 euroa. Lisäksi laskua kasvattavat omat reilun 20 000 euron oikeudenkäyntikulut. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siihen voi hakea muutosta Pohjois-Suomen hovioikeudesta.