Postisovun pihtisynnytys jatkuu – tulehtunut riita 700 pakettilajittelijasta: ”Selviää sillä, että PAU purkaa kytköksen” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Postisovun pihtisynnytys jatkuu – tulehtunut riita 700 pakettilajittelijasta: ”Selviää sillä, että PAU purkaa kytköksen”

PAUn Heidi Nieminen ja Paltan Tuomas Aarto kohtasivat taas keskiviikkona.

PAUn Heidi Nieminen ja Paltan Tuomas Aarto kohtasivat taas keskiviikkona.

Julkaistu: 20.11. 13:55, Päivitetty 20.11. 15:59

Postin lakon sovittelu jatkui keskiviikkona valtakunnansovittelijan johdolla.

Työnantajia edustavan Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi ennen neuvotteluita odottavansa mielenkiinnolla, miten eilen sovintoehdotuksen hylännyt PAU näkee jatkon. Hän sanoi toivovansa, että PAU arvioisi uudelleen suhtautumistaan 700 pakettilajittelijaan, jotta sovitteluratkaisu saataisiin viimeisteltyä.

Aartolta kysyttiin myös, pitäisikö omistajaohjauksen puuttua tilanteen. Hän huomautti, että julkinen keskustelu ei ole auttanut asiaa. Lisäksi hänestä 700 pakettilajittelijan tilanne on selvä: heidät on laillisesti liikkeenluovutuksella siirretty toiseen yritykseen ja toisen työehtosopimuksen piiriin.

– Perusratkaisua ei ole syytä lähteä avaamaan. Kyllä tämä selviää sillä, että PAU ymmärtää asian ja purkaa kytköksen. Sen jälkeen saamme sovun aikaan.

Työntekijöiden PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen huomautti, että pakettilajittelijat eivät olleet ainoa syy sovintoesityksen hylkäämiseen.

– Siellä on muitakin isompia ja pienempiä syitä. Tämä on noussut julkisuuteen.

Nieminen esitteli graafia, joka hänen mukaansa todistaa, etteivät Postin kilpailijat käytä halvempaa työehtopimusta.

Nieminen esitteli graafia, joka hänen mukaansa todistaa, etteivät Postin kilpailijat käytä halvempaa työehtopimusta.

Nieminen heilutti tiedotusvälineiden edessä graafia pakettilajittelua tekevien yritysten markkinaosuuksista. Se hänen mukaansa todistaa, etteivät Postin kilpailijat käytä halvempaa työehtosopimusta – toisin kuin yrityksestä on väitetty. Hän myös väitti, että jos Posti halpuuttaa, pakottaa se kilpailijansakin halpuuttamaan työehtosopimustaan.

Hän kommentoi myös Postin väitettä, että sillä on omistajan suostumus pakettilajittelijoiden siirtoon.

– Mielestäni on hämmentävää, jos työntekijöitä edustavan puolueen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) olisi asettunut työntekijöiden työehtoja heikentävän yhtiön taakse markkinassa, jossa kilpailijat eivät käytä halvempaa työehtosopimusta.

Nieminen sanoi toivovansa, että Postin omistaja näkisi nyt, ettei tässä riidassa ole mitään järkeä.

Hän ei kommentoinut sitä, näkeekö riskinä, että suuren yleisön mielipide kääntyy lakkoa vastaan juuri pakettilajittelijakysymyksen painottumisen takia.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala oli niukkasanainen ennen neuvotteluiden alkamista. Hänestä päivän aineksista on vaikea sanoa etukäteen. Hän sanoi myös toivovansa, että neuvotteluissa hiertävään 700 pakettilajittelijan asiaan löydettäisiin jokin ratkaisu.

– Tilanne jää nähtäväksi.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan mukaan neuvottelujen lopputuloksesta on nyt vaikea sanoa mitään.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan mukaan neuvottelujen lopputuloksesta on nyt vaikea sanoa mitään.

Työriidan vaikein kysymys on Postin noin 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen vaihtamista koskeva kiista. Lajittelijat siirtyivät toisen työehtosopimuksen piiriin tämän kuun alusta. Uudessa sopimuksessa työnantajapuolta edustaa Medialiitto ja työntekijöitä Teollisuusliitto.

PAU haluaa Posti Palvelut Oy:hyn siirretyt työntekijät takaisin PAUn sopimuksen piiriin. Sen mielestä heitä pitäisi käsitellä näissä tes-neuvotteluissa. Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto korosti eilen, että Posti Palvelut ei edes kuulu Paltaan, joten asia ei kuulu PAUn ja Paltan työehtosopimusneuvotteluihin.

Postilakko alkoi viikko sitten maanantaina. Sen piirissä on noin 9 000 jakajaa, käsittelijää ja kuljettajaa.

Kahden ensimmäisen viikon jälkeen eli 25. marraskuuta alkaen PAUn lakko laajenee koskemaan myös myymälä- ja toimihenkilötehtäviä. Silloin lakon piirissä olisi yhteensä noin 10 000 Postin työntekijää. Lakko jatkuu 8. joulukuuta asti, jos sopua ei löydy ennen sitä.

–Kyllä tämä selviää sillä, että PAU ymmärtää asian ja purkaa kytköksen. Sen jälkeen saamme sovun aikaan, kuvasi Paltan Tuomas Aarto.

–Kyllä tämä selviää sillä, että PAU ymmärtää asian ja purkaa kytköksen. Sen jälkeen saamme sovun aikaan, kuvasi Paltan Tuomas Aarto.

JHL ilmoitti laajentavansa tukitoimia

Muiden liittojen PAUlle ilmoittamat tukitoimet jatkuvat ja laajenevat tällä ja ensi viikolla, jos postilakko jatkuu.

Eilen tiistaina myös Sähköliitto ilmoitti tukilakosta. Se käynnistää tukilakon Postin työkiistaan liittyen ensi maanantaina kello kuudelta aamulla. Tukitoimi kestää kaksi viikkoa, ja se päättyy sunnuntaina 8. joulukuuta kello 24.

Lakon piiriin kuuluvat posti- ja logistiikkakeskukset sijaitsevat Tampereella, Helsingissä, Vantaalla, Kuopiossa, Oulussa ja Liedossa. Lisäksi lakko käsittää rahtiterminaalin Vantaalla.

JHL ilmoitti tiistaina laajentavansa tukitoimia. Ensi maanantaina tukilakot laajenevat lentokentille ja pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen. Lentokentillä lakossa ovat ne JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Airpossa ja RTG:ssä.

Lakko alkaa maanantaina kello 6.00 ja päättyy tiistaina alkaviin työvuoroihin, jos Posti- ja logistiikka-alan PAU ry:n työnseisaukset jatkuvat. Lakko vaikuttaa koko maassa ainakin lentojen turvatarkastuksiin.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä tukilakko alkaa maanantaina 3.00 ja päättyy tiistaina kello 3.00. Lakossa ovat mukana JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Koiviston Auto Oy:ssä.