Suomen lakkosolmu kiristyy: nämä liitot panevat rukkaset naulaan – Postilakkoa ratkotaan vaikeassa tilanteessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen lakkosolmu kiristyy: nämä liitot panevat rukkaset naulaan – Postilakkoa ratkotaan vaikeassa tilanteessa

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen (vas.) ja Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoivat eilen vastauksistaan valtakunnansovittelijan sovintoesitykseen. PAU hylkäsi esityksen.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen (vas.) ja Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoivat eilen vastauksistaan valtakunnansovittelijan sovintoesitykseen. PAU hylkäsi esityksen.

Julkaistu: 20.11. 11:14

PAU hylkäsi eilen sovintoehdotuksen. Neuvotteluissa hiertää kysymys 700 pakettilajittelijan kohtalosta.

Postilakon sovittelu jatkuu tänään vaikeassa tilanteessa. Työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen tiistaina. Palvelualojen työnantajat Palta olisi hyväksynyt ehdotuksen.

– Meillä ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin hylätä kyseinen ehdotus, kertoi PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen eilen Taloussanomille.

Hänen mukaansa sopimus olisi tuonut heikennyksiä työehtoihin. Neuvottelujen toinen osapuoli, Palvelualojen työnantajat Palta olisi hyväksynyt ehdotuksen. Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoi, että neuvotteluita on käyty valtakunnansovittelijan kanssa vanhan työehtosopimuksen pohjalta ja Palta on tullut PAUta vastaan keskeisissä riitakysymyksissä.

Työriidan vaikein kysymys on Postin noin 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen vaihtamista koskeva kiista. Lajittelijat siirtyivät toisen työehtosopimuksen piiriin tämän kuun alusta. Uudessa sopimuksessa työnantajapuolta edustaa Medialiitto ja työntekijöitä Teollisuusliitto.

PAU haluaa Posti Palvelut Oy:hyn siirretyt työntekijät takaisin PAUn sopimuksen piiriin. Sen mielestä heitä pitäisi käsitellä näissä tes-neuvotteluissa. Aarto korosti eilen, että Posti Palvelut ei edes kuulu Paltaan, joten asia ei kuulu PAUn ja Paltan työehtosopimusneuvotteluihin.

Postilakko alkoi viikko sitten maanantaina. Sen piirissä on noin 9 000 jakajaa, käsittelijää ja kuljettajaa.

Kahden ensimmäisen viikon jälkeen eli 25. marraskuuta alkaen PAUn lakko laajenee koskemaan myös myymälä- ja toimihenkilötehtäviä. Silloin lakon piirissä olisi yhteensä noin 10 000 Postin työntekijää.

Lakko jatkuu 8. joulukuuta asti, jos sopua ei löydy ennen sitä.

JHL ilmoitti uusista tukitoimista

Muiden liittojen PAUlle ilmoittamat tukitoimet jatkuvat ja laajenevat tällä ja ensi viikolla, jos postilakko jatkuu.

Eilen tiistaina myös Sähköliitto ilmoitti tukilakosta. Se käynnistää tukilakon Postin työkiistaan liittyen ensi maanantaina kello kuudelta aamulla. Tukitoimi kestää kaksi viikkoa, ja se päättyy sunnuntaina 8. joulukuuta kello 24.

Lakon piiriin kuuluvat keskukset sijaitsevat Tampereella, Helsingissä, Vantaalla, Kuopiossa, Oulussa ja Liedossa. Lisäksi lakko käsittää rahtiterminaalin Vantaalla.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Rautatiealan Unionin RAUn tukitoimet aiheuttavat merkittävää haittaa rautateiden tavaraliikenteelle. Junien kunnossapito on lakossa tänään keskiviikkona.

Tiistaina JHL kertoi laajentavansa tukitoimia. Ensi maanantaina tukilakot laajenevat lentokentille ja pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen. Lentokentillä lakossa ovat ne JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Airpossa ja RTG:ssä.

Lakko alkaa maanantaina aamukuudelta ja päättyy tiistaina alkaviin työvuoroihin, jos Posti- ja logistiikka-alan PAU ry:n työnseisaukset jatkuvat. Lakko vaikuttaa koko maassa ainakin lentojen turvatarkastuksiin.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä tukilakko alkaa maanantaina 3.00 ja päättyy tiistaina kello 3.00. Lakossa ovat mukana JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Koiviston Auto Oy:ssä.

Pääosa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n jäsenistä jää tiistaista ja keskiviikosta alkaen ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon. Jo maanantaista alkaen AKT:n jäsenet ovat pidättäytyneet työstä Posti Kuljetus Oy:ssä.

Ensi viikolla AKT:n työtaistelu uhkaa laajeta Helsingin seudun liikenteeseen (HSL) ja huoltokorjaamoihin.

SMU laajentaa tukitoimia

Suomen Merimies-Unioni on lopettanut tämän viikon maanantaina Postin kuljetusten ottamisen eri aluksille. Tukitoimet laajenevat torstaina ja ensi maanantaina. Maanantain toimet vaikuttaisivat toteutuessaan Suomen lipun alla liikennöiviin laivoihin, esimerkiksi Silja Lineen ja Viking Lineen.

Ilmailualan unioni IAU:n jäsenet eivät osallistu postinkäsittelyyn lentokentillä. Vastaavalla toimella elintarvikealan yrityksissä uhkaa Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL perjantaista alkaen ja asiamiesposteissa Palvelualojen ammattiliitto PAM ensi maanantaista alkaen.

Myös Rakennusliitto on ilmoittanut jo marraskuun alussa valmiudesta mahdollisiin tukitoimiin vastauksena PAU:n tukipyyntöön. Toistaiseksi se ei ole kertonut tarkemmin mahdollisista tukitoimista.