Kommentti: Posti-kiistassa erikoinen ilmiö – molemmat osapuolet vetoavat valtio-omistajan tukeen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Posti-kiistassa erikoinen ilmiö – molemmat osapuolet vetoavat valtio-omistajan tukeen

Kuvituskuva
Julkaistu: 20.11. 10:22

Posti-riita paljastaa erikoisen ilmiön: Molemmilla osapuolilla on valtio-omistajan tuki, kirjoittaa Taloussanomien toimittaja Elina Ranta.

Postin työehtokiistaan ei saatu ratkaisua tiistainakaan. Työntekijäpuolen PAU hylkäsi valtakunnansovittelijan antaman sovintoesityksen, kun taas työnantajia edustava Palta olisi sen hyväksynyt.

Kiistely on johtanut osapuolet harvinaisen tiukkaan solmuun. Sen päitä pitelevät tahot, Postin toimiva johto ja valtio-omistaja pitävät sen sijaan julkisuudessa hajurakoa työehtosopimuskiistaan, kuten työmarkkinaneuvotteluissa tavataan tehdä.

Tiistain kommentit osoittivat silti jälleen, kuinka hankala on valtio-omistajan asema Postissa, kun molemmat osapuolet käyttivät sitä sanasodassa. Omistajaohjausyksikölle on kiusallistakin, että osapuolet vetoavat ykskantaan sen tukeen.

Miksi neuvottelut jumissa?

Posti ilmoitti elokuussa 700 pakettilajittelijan siirrosta toisen työehtosopimuksen piiriin, jossa työnantajapuolta edustaa Medialiitto ja työnantajia Teollisuusliitto. Työntekijät siirtyivät Posti Oyj:stä Posti Palvelut Oy:n palvelukseen.

Posti Oyj on Paltan jäsen, kun taas Posti Palvelut Oy on järjestäytynyt Medialiittoon.

PAU katsoi tiistaina yhä, että tes-neuvotteluiden osana on käsiteltävä myös näiden 700 pakettijakelijan työehtoja. PAUn mukaan näin oli syyskuussa linjannut myös Postin omistaja eli valtio.

Palta puolestaan ei voi neuvotella siirrettyjen postilaisten asioista, koska se voi neuvotella vain jäsentensä puolesta.

Valtakunnansovittelijan tehtävä on näin ollen vaikea, kun keskeisenä kynnyskysymyksenä on osa, joka työnantajapuolen mukaan ei edes kuulu pöydälle.

PAU ei näytä perääntyvän pätkääkään. Takanaan sillä on laaja ay-tuki ja kansalaisten sympatia – vielä toistaiseksi. Perääntyminen merkitsisi isoa arvovaltatappiota.

Valtion tuki molemmille?

PAU pitää yhä kiinni siitä, että valtio-omistaja ilmaisi tukensa sille syyskuun alussa, kun omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) ilmoitti 700:aa työntekijää koskevasta aikalisästä.

– Siinä kohtaa kun kaikkien jakelussa olevien työntekijöiden osalta käydään neuvotteluja, niin samassa yhteydessä käydään keskustelua paketti- ja verkkotoiminnan työntekijöiden osalta, Paatero sanoi tuolloin tiedotustilaisuudessa.

PAUn puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan kyseisten työntekijöiden pitäisi tämän lausunnon perusteella kuulua nyt käytävien tes-neuvottelujen piiriin.

Paateron sanomiset jättävät kuitenkin hieman tulkinnanvaraa, tarkoittiko hän yksinomaan tes-neuvotteluita, kuten PAU katsoo.

Posti lupasi myöhemmin, että Teollisuusliiton tesin piiriin siirtyvien palkat säilyvät ennallaan 27 kuukautta. Posti viestitti tiistaina, että ”muutoksella on valtion omistajaohjauksen tuki”.

Valtio-omistaja ei tiettävästi Postille mitään erityistä tukea ilmaissut sovintoesityksen kariuduttua tänään. Lähtökohtaisestihan tuki on ellei toisin ilmoiteta. Omistajaohjausyksikössä katsotaan kuitenkin Postin tarjoamaa siirtymäaikaa poikkeuksellisenkin pitkänä ja sinänsä merkittävänä vastaantulona postilaisille.

PAU ei siis kuitenkaan katso siirtymäajan palkkamallinkaan kompensoivan tes-siirtoa vaan vetosi yhä tiistaina Paateron lupaukseen tuoda 700 ihmistä osaksi Paltan ja PAUn tes-neuvotteluja.

Rinne?

Avaimet pattitilanteen ratkaisuun ovat ehkä vain ja ainoastaan omistajaohjausyksikössä, joka onkin tällä hetkellä pitkälti Posti-kriisin työllistämä.

Omistajaohjausyksikössä töitä tehdään parhaillaan Postin suuntaan taustalla, jotta kiista ratkeaisi.

Nähdäänkö kiistassa sen pitkittyessä vielä sekin käänne, että peliin puuttuu pääministeri Antti Rinne (sd), joka on kommentoinut Postin toimintaa ajoittain niin hanakasti, että omistajaohjausministerikään ei pysy perässä.

Nyt jotain apua ehkä tarvitaankin. On järjetöntä, että juuri valtionyhtiössä velloo kiista 700 hengestä kaikkiaan noin 10 000 postilaisen tes-kieroksella. Se uhkaa johtaa jo lähes koko Suomen pysähtymiseen joulun lähetessä.