Postissa työskentelevän Jukan palkasta on lähdössä kolmannes – kertoo nyt, kuinka lakon umpisolmu voisi aueta

Postilakko ja sen tukilakot jatkuvat toistaiseksi. Posti- ja logistiikka-alan unioni hylkäsi valtakunnan­sovittelijan sovintoesityksen tiistaina. Kiistan keskiössä ovat pakettien käsittelyn työntekijät ja heidän sopimuksensa.

Jukka Kosonen kertoo käsityksensä siitä, mihin sopu kaatui.

| Päivitetty

Pakettilajittelijat siirtyvät marraskuussa Teollisuusliiton neuvotteleman sopimuksen alaisuuteen. Palkkaus putoaa dramaattisesti.

Jukka Kosonen, 53, kertoo, että hänen palkastaan lähtee jotakuinkin kolmannes. Noin 700 postilaista pakettilajittelijaa siirtyy marraskuussa Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn neuvottelemasta sopimuksesta Teollisuusliiton jakelun alan työehtosopimukseen, ja palkat putoavat selvästi.

Jukka Kososen tuntipalkka on 14,41, ja henkilö- ja tehtäväkohtaiset lisät nostavat sen reiluun 15 euroon tunnissa. Kun työehtosopimus vaihtuu, peruspalkka laskee 10,16 euroon tunnissa ja erikoislisät lähtevät. Työnkuvaan muutos ei vaikuta. PAUn mukaan keskimääräinen palkka on 2 200 euroa, jolloin 30 prosentin lasku tarkoittaa keskimäärin 660 euron kuukausiansion menettämistä.

Postin hallitus päätti syyskuussa, että Postin paketti ja verkkokauppa -liiketoiminnan lajittelutyöntekijöiden palkkoihin tulee yli kahden vuoden siirtymäaika. Työntekijöiden kokonaispalkka säilyy nykyisellään tammikuun loppuun 2022 saakka.

Työntekijäosapuolta edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU hylkäsi tiistaina valtakunnansovittelijan Vuokko Piekkalan sovintoehdotuksen. Postilakko ja sen tukilakot jatkuvat siis toistaiseksi.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla Tullin Postissa työskentelevä Jukka Kosonen kertoo käsityksensä siitä, mihin sopu kaatui.

– Sopu kiikastaa nyt siitä, että meidät noin 700 postilaista pakettiliiketoiminnan eli PEC:n käsittelyn työntekijää olisi pitänyt ottaa mukaan PAU:n ja Paltan välisiin neuvotteluihin. Työnantajaliitto Palta ei tätä hyväksynyt, vaan katsoi, että meidät on siirretty Posti- ja logistiikkaunioni PAUn neuvottelemasta sopimuksesta medialiiton ja Teollisuusliiton jakelualan työehtosopimukseen. Jos posti olisi palauttanut meidät takaisin PAU:n ja Paltan välisten neuvottelujen piiriin, kiista olisi jo ratkennut, Kosonen sanoo.

Hän toimii myös Postin ulkomaantuotannon luottamusmiehenä.

”Olisi siis palattava lähtöpisteeseen”

Kososen mukaan kiistan voisivat ratkaista työnantajia edustava Palta ry, Postin hallitus ja lopulta ministeri Sirpa Paatero (sd).

– Käsitykseni on se, että Paateron Postin johdon kanssa käymä keskustelu 3.9. tarkoitti juuri sitä, että pääsisimme mukaan PAU:n ja Paltan välisiin neuvotteluihin. Nyt työantaja ei hyväksykään tätä eikä neuvottele enää pakettilajittelijoiden asiasta, Kosonen sanoo.

Miten tästä tilanteesta päästäisiin eteenpäin?

– Minusta Postin hallituksen pitäisi pysyä sillä kannalla, minkä he olivat saaneet 3.9. neuvotteluissa eli että Postin työehtosopimuksen siirrossa otetaan aikalisä omistajaohjausministerin kanssa. Olisi siis palattava tähän lähtöpisteeseen, Kosonen kertoo.

Miten ihan konkreettisesti siis olisi edettävä ja kuka voisi tehdä aloitteen umpisolmun avaamisesta?

– Käsitykseni on se, että Postin pitäisi noudattaa sopimusta kuten Paatero 3.9. ohjeisti. Tietysti Antti Rinteen (sd) hallitus voisi muistuttaa siitä Postin hallitusta uudelleen, Kosonen sanoo.

Useat liitot tukevat työntekijöitä edustavaa PAUta Postia koskevassa työriidassa. Ilmailualan Unioni IAU on aloittanut tukitoimet. IAU:n jäsenet eivät osallistu postinkäsittelyyn lentokentillä. Toimet jatkuvat 8.12. asti. Ensi maanantaista alkaen tukitoimien piirissä ovat useat Paltan jäsenyritykset, muun muassa Airpro ja Finnair. Työntekijät palaavat seuraavana päivänä vuoroihin.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n tuki laajenee maanantaina vuorokaudeksi Helsingin seudun liikenteeseen (HSL) ja huoltokorjaamoihin. Esimerkiksi paikallis- ja lähiliikennettä HSL-alueella ajavat AKT:n jäsenet eivät tee töitä.

Aiemmin on jo kerrottu, että AKT:n jäsenet esimerkiksi pidättäytyvät työstä Posti Kuljetus Oy:ssä sunnuntaihin asti. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL laajentaa tukeaan. Lentokentillä lakossa ovat maanantaista alkaen Airprossa ja RTG:ssä työskentelevät JHL:n jäsenet. Lakko päättyy tiistaina alkaviin työvuoroihin. Myös pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä tukilakko alkaa maanantaina. Se kestää vuorokauden. Lakossa ovat mm. Koiviston Autossa työskentelevät JHL:n jäsenet. Junien kunnossapidon lakko on jo keskiviikkona.

Rautatiealan Unioni RAU tukee PAU:ta vuorokauden mittaisella saarrolla, joka pysäytti rautateiden tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen tiistaina illalla.

Suomen Merimies-Unionin tukitoimissa eri aluksille ei oteta Postin kuljetuksia. Tuki laajenee torstaina ja maanantaina. Esimerkiksi maanantain toimet vaikuttaisivat Suomen lipun alla liikennöiviin laivoihin, esimerkiksi Silja Lineen ja Viking Lineen.

Palvelualojen ammattiliitto PAM kieltää Postin jakeluverkossa kulkevien pakettien ja kirjeiden käsittelyn asiamiesposteissa maanantaista alkaen. Toimet jatkuvat 8.12 asti.

Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL tukee PAUta Postin kuljetusten käsittelykiellolla elintarvikealan yrityksissä. Kielto alkaa perjantaina ja päättyy 8.12. klo 24. Elintarvikealan työpaikoilla ei kerätä, lastata tai pureta kuormia Postin hoitamiin elintarvikealan kuljetuksiin, jotka ajaa Postin oma auto tai alihankintana sen ajoa tekevä auto.

Sähköliitto aloittaa tukitoimet posti- ja logistiikkakeskuksissa 6 paikkakunnalla. Lakot alkavat maanantaina ja päättyvät sunnuntaina klo 24.

Päivitys kello 12.26: Lisätty maininta Postin linjaamasta 2 vuoden siirtymäajasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?