Posti ei aio perua pakettilajittelijoiden sopimusvaihdosta – Kuusiston mukaan vaihdoksella valtion omistajaohjauksen tuki - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Posti ei aio perua pakettilajittelijoiden sopimusvaihdosta – Kuusiston mukaan vaihdoksella valtion omistajaohjauksen tuki

Postin rekka Ilmalan lajittelukeskuksessa Helsingissä.

Postin rekka Ilmalan lajittelukeskuksessa Helsingissä.

Julkaistu: 19.11. 13:01

Postin toimitusjohtaja ei ole ollut yhteydessä PAUhun kiistan ratkaisemiseksi, vaikka hänen mukaansa neuvottelupöydässä käsitellään asiaa, joka ei sinne kuulu.

Posti on pettynyt työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) päätökseen hylätä valtakunnansovittelijan sovintoesitys Postin työkiistassa, kertoo yhtiön väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto.

Kuusiston mukaan esitys olisi taannut yleisen linjan tason mukaisen palkankorotuksen 10 000 Postin työntekijälle. Sen sijaan yhtiö ei ole aikeissa kumota päätöstä siirtää 700 pakettilajittelijaa toisen työehtosopimuksen piiriin.

– Meidän näkökulmastamme tämä asia on käsitelty, Kuusisto sanoo STT:lle.

Pakettilajittelijat siirtyivät toisen työehtosopimuksen piiriin marraskuun alusta alkaen.

Kuusiston mukaan siirto on ollut vastuullinen ja turvallinen, ja sillä on valtion omistajaohjauksen tuki. Uudessa sopimuksessa työnantajapuolta edustaa Medialiitto ja työntekijöitä Teollisuusliitto. Postin työkiistassa neuvotteluja käyvät Palvelualojen työnantajat Palta ja PAU.

Posti ei ole ollut yhteydessä PAUhun

Kuusisto kiistää väitteen siitä, että työntekijöiden palkat laskisivat uuden työehtosopimuksen piirissä.

– Työntekijöiden palkat on taattu 27 kuukaudeksi henkilökohtaisella tasolla, hän sanoo ja jatkaa uuden palkkamallin luomisesta:

– Olen täysin vakuuttunut, että 27 kuukauden kuluttua olemme onnistuneet luomaan mallin, joka on täysin turvallinen, eikä kenenkään palkka ole romahtamassa.

PAU ei ole hyväksynyt pakettilajittelijoiden työehtosopimuksen vaihtoa ja pitää sitä olennaisena osana työkiistassa. Palta puolestaan kummeksui omaa asemaansa neuvotteluissa päivän tapaamisen jälkeen.

– Meillä ei ole mahdollisuutta käydä neuvotteluita muiden kuin omien jäsentemme puolesta, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto totesi tiedotteessa sen jälkeen, kun sovitteluesityksen kaatumisesta oli kerrottu.

Kuusisto toivoo, että osapuolet keskittyisivät neuvotteluissa niihin asioihin, jotka niiden välisiin keskusteluihin kuuluvat.

Posti ei ole ollut yhteydessä PAUhun kiistan ratkaisemiseksi. Kuusisto korostaa, että hän ei halua kajota työmarkkinoiden normaaliin neuvotteluprosessiin.

– Se on Paltan tehtävä käydä näitä neuvotteluja.