Kommentti: PAU paljasti nyt todelliset korttinsa – meneillään on Suomen kallein järjestösota

Työehtoshoppailu on nyt PAU:n ja Paltan neuvottelujen kynnyskysymys, kirjoittaa Ilta-Sanomien pääkirjoitustoimittaja Timo Paunonen.

Heidi Nieminen menossa neuvotteluhuoneeseen valtakunnansovittelijan toimistossa maanantaina.

19.11.2019 12:15

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kaatoi valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Tosin PAU oli kertonut hylkäyksestä jo illalla, välittömästi sovittelija Vuokko Piekkalan annettua ehdotuksensa.

Sen sijaan työnatajaa edustava Palta olisi esityksen hyväksynyt.

Samalla PAU paljasti todelliset korttinsa.

Palkoista ja työehdoista olisi ilmeisesti päästy sopuun, mutta ei siitä, että 700 pakettilajittelijaa siirrettiin syyskuun alussa Teollisuusliiton ja Medialiiton väliseen työehtosopimukseen. PAU haluaa heidät takaisin. Tämä on nyt neuvotteluiden kynnyskysymys, joka uhkaa ensi viikolla pysäyttää koko Suomen, kun mukaan liittyy lisää tukilakkolaisia. Ay-liikkeen sisällä on ilmeisesti laitettu nyt kovat piippuun, ja ”työehtoshoppailulle” laitetaan stoppi. Omasta väestä pidetään kiinni – kynsin hampain.

Tietyllä tavalla PAU:n toiminta on ymmärrettävää, mutta se nostaa kulmakarvoja, että järjestösota tuodaan osaksi tes-neuvotteluja ja lakkoilua. Olisiko tämän voinut hoitaa kulisseissa, tai kuten työmarkkinoilla on tapana, työryhmässä. Työehtosopimukset syntyvät yleensä niin, että niistä sovitaan, mistä voidaan sopia ja ne asiat, joista ei sopua synny, laitetaan työryhmiin. Sinne moni asia myös hautautuu, lopullisesti.

Tähän ratkaisuun PAU ei vielä ollut tänään valmis.

Samalla PAU ottaa kovan riskin. Yleinen mielipide kääntyy helposti postilaisia vastaan. Taistelu pienten palkkojen korotuksen puolesta on suuren kansan keskuudessa ymmärrettävämpää kuin mystinen järjestösota. Tätä PAU varmaan joutuu lähipäivinä miettimään – ennen kuin bussi- ja laivaliikenne alkaa pysähdellä.

Lue lisää: PAU sanoi ei sovintoesitykselle – lakot jatkuvat

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?