PAU sanoi ei sovintoesitykselle – lakot jatkuvat

Työmarkkinariidan osapuolet vastasivat valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoehdotukseen.

19.11.2019 11:19 | Päivitetty 19.11.2019 12:16

Työntekijäosapuolta edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on hylännyt valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen, valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala jätti ehdotuksen hieman yli puolenyön jatkuneiden neuvotteluiden jälkeen. PAU oli kertonut hylkäyksestä jo illalla, välittömästi Piekkalan annettua ehdotuksen.

– Meillä ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin hylätä kyseinen ehdotus, kertoo PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Hänen mukaansa sopimus olisi tuonut heikennyksiä työehtoihin. Neuvottelujen toinen osapuoli, Palvelualojen työnantajat Palta olisi hyväksynyt ehdotuksen. Palta ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoi, että neuvotteluita on käyty valtakunnansovittelijan kanssa vanhan työehtosopimuksen pohjalta.

– Me olemme tulleet PAU:ta vastaan keskeisissä riitakysymyksissä, kertoo Aarto.

– Palkat, palkkarakenteet ja keskeiset työsopimuksen ehdot säilyvät entisellään. PAU:n keskeiset elementit olisi turvattu ja työnantajapuoli olisi saanut jonkin verran toiminnallista joustoa esimerkiksi työaikojen ja muiden järjestelyjen suhteen, ja se olisi vastannut Postin ongelmiin.

”Postin hallitus pitää panttivankinaan”

Yksi vaikeimmista kysymyksistä liittyy kuitenkin 700 paketti- ja verkkokauppatyöntekijään, jotka Posti on syyskuusta alkaen siirtänyt Posti Palvelut Oy:hyn. Samalla työntekijät siirtyivät Teollisuusliiton työehtosopimuksen alle. PAU haluaakin Posti Palvelut Oy:hyn siirretyt työntekijät takaisin PAU:n sopimuksen piiriin.

Niemisen mukaan ehdotus olisi merkinnyt siirtymäajan jälkeen 30–50 prosentin heikennystä, ja muiden työehtojen heikentymistä välittömästi.

Aarron mukaan asia ei edes kuulu Paltan ja PAU:n välisiin työehtosopimusneuvotteluihin.

– Nämä 700 henkeä ovat yrityksen palveluksessa, joka ei edes ole Paltan jäsen. Tässä on koplattu työehtosopimusneuvotteluihin täysin niihin liittymätön asia, Aarto totesi.

Niemisen mukaan Posti Palveluihin siirrettyjen pakettilajittelijoiden tilanne on kuitenkin ”keskeinen osa riitaa”.

– Me olemme kertoneet jo elokuun alusta lähtien, eli tämä ei ole työnantajapuolelle missään tapauksessa ole työnantajapuolelle yllätys. Tässä Postin hallitus pitää panttivankinaan niin PAU:ta kuin koko maata, ja aiheuttavat lakkojen jatkumisen, kun ovat päättäneet halpuuttaa näiden 700 ihmisen työehdot.

Niemisen mukaan Postin hallitus ei ole seuranneet kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron syyskuun alussa tiedotustilaisuudessa antamaa lausuntoa.

– Siinä kohtaa kun kaikkien jakelussa olevien työntekijöiden osalta käydään neuvotteluja, niin samassa yhteydessä käydään keskustelua paketti- ja verkkotoiminnan työntekijöiden osalta, Paatero sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lue lisää: Paatero: Postin työntekijöiden työehtosopimussiirrossa otetaan aikalisä

Niemisen mukaan Posti Palvelut Oy:öön siirrettyjen työntekijöiden pitäisi Paateron lausunnon perusteella siis kuulua neuvottelujen piiriin.

– Siinä luvattiin, että nämä 700 ihmistä tuodaan osaksi Paltan ja Paun välisiä työehtosopimusneuvotteluja, Nieminen sanoo

– Tämä tarkoittaa, että heidät olisi pitänyt siirtää PAU:n työehtosopimuksen piiriin. Missään vaiheessa Postin hallitus ei ole toteuttanut sitä, mitä omistajaohjausministeri tiedotustilaisuudessa sanoi.

Sovittelu jatkuu seuraavan kerran keskiviikkona kello 13.

PAU:ta tukevat laajat tukilakot jäävät voimaan.

Asiasta lisää hetken kuluttua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?