Osapuolet vastasivat työriidan sovintoesitykseen – PAU hylkäsi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Osapuolet vastasivat työriidan sovintoesitykseen – PAU hylkäsi

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala (vas.), PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen (2.vas.) ja Palta ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto (oik.) jatkoivat postilakon sovittelua valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä maanantaina.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala (vas.), PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen (2.vas.) ja Palta ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto (oik.) jatkoivat postilakon sovittelua valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä maanantaina.

Julkaistu: 19.11. 0:36, Päivitetty 19.11. 10:24

Osapuolia pyydetään antamaan vastaus esitykseen tiistaihin klo 11 mennessä.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on jättänyt sovintoesityksen Postia koskevassa työriidassa. Työntekijäpuolen PAU ja työnantajapuolen Palta neuvottelivat valtakunnansovittelijan toimistolla hieman yli puoleenyöhön saakka.

Osapuolia pyydetään antamaan vastaus esitykseen tiistaihin klo 11 mennessä. PAU muistuttaa Twitterissä, että lakot jatkuvat toistaiseksi edelleen. ISTV näyttää suoran lähetyksen valtakunnansovittelijan toimistolta kello 11.

  • Suora lähetys on päättynyt.

Työriidan keskiössä on Postin pakettilajittelijoiden työehtosopimuksen vaihdos.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo Ilta-Sanomille, että PAU:n vastaus esitykseen on jo tiedossa. Sopimuksen sisältö on kuitenkin salainen siihen saakka, että vastaukset on jätetty, ja myöskään vastauksia ei kerrota julkisuuteen etukäteen.

– Tiedän kyllä meidän vastauksen, mutta en voi sitä kertoa ennen kuin se on valtakunnansovittelijalle kerrottu huomenna kello 11, Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan neuvottelut olivat maanantainakin hankalat.

– Onhan se vaikeaa, mutta ei sen vaikeampaa kuin muinakaan päivinä.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi aiemmin maanantaina, että yksi neuvotteluiden vaikeimmista kysymyksistä liittyy 700 paketti- ja verkkokauppatyöntekijään, jotka Posti on syyskuusta alkaen siirtänyt Posti Palvelut Oy:hyn. Samalla työntekijät siirtyivät Teollisuusliiton työehtosopimuksen alle.

PAU:n mukaan Posti haluaa käytännössä leikata palkkoja jopa 40 prosenttia, ja PAU haluaakin Posti Palvelut Oy:hyn siirretyt työntekijät takaisin PAU:n sopimuksen piiriin.

IS:n yöllä tavoittama Aarto toteaa, että nyt sopimusehdotukseen perehdytään huolella, ja vastaus annetaan tiistaina kello 11.

– Muutoin en voi kommentoida.

Aarto sanoo, ettei Paltan vastaus ole vielä selvillä.

– Perehdymme sopimukseen ja analysoimme, ja sen jälkeen keskustelemme hallinnon ihmisten kanssa ja määrittelemme kantamme siihen. Vielä on liian aikaista ennakoida, mikä se (vastaus) tulee olemaan.

Aarto kertoi, että maanantaina alkaneissa ja tiistain puolella päättyneissä neuvotteluissa oli selkeä yhteinen tavoite saada asia ratkaistuksi.

– Se näkyikin sitten työnteossa, kyllä tuossa tehtiin ihan hartiavoimin töitä.

Postilakko alkoi viikko sitten maanantaina. Sen piirissä on noin 9 000 jakajaa, käsittelijää ja kuljettajaa.

Kahden ensimmäisen viikon jälkeen eli 25. marraskuuta alkaen PAUn lakko laajenee koskemaan myös myymälä- ja toimihenkilötehtäviä. Silloin lakon piirissä olisi yhteensä noin 10 000 Postin työntekijää. Lisäksi useat liitot ovat ilmoittaneet tukitoimistaan postilakossa.

Postilakko jatkuu 8. joulukuuta asti, ellei sopua löydy ennen sitä.

Tukitoimet laajenemassa tällä viikolla

Muiden liittojen PAUlle ilmoittamat tukitoimet jatkuvat ja laajenevat tällä viikolla, jos postilakko jatkuu.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Rautatiealan Unionin RAUn tukitoimet aiheuttavat merkittävää haittaa rautateiden tavaraliikenteelle. JHL:n tukilakko alkoi tavaraliikenteen ratapihoilla tiistaiaamuna ja päättyy myöhemmin illalla. Junien kunnossapito on lakossa keskiviikkona. RAU puolestaan kertoo, että sen saarto pysäyttää tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen tiistai-illasta alkaen 24:n tunnin ajaksi. Toimet eivät vaikuta rautateiden henkilöliikenteeseen.

Pääosa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n jäsenistä jää tiistaista ja keskiviikosta alkaen ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon. Jo maanantaista alkaen AKT:n jäsenet ovat pidättäytyneet työstä Posti Kuljetus Oy:ssä. Ensi viikolla AKT:n työtaistelu uhkaa laajeta Helsingin seudun liikenteeseen (HSL) ja huoltokorjaamoihin.

Suomen Merimies-Unioni on lopettanut maanantaina Postin kuljetusten ottamisen eri aluksille. Tukitoimet laajenevat torstaina ja ensi maanantaina. Maanantain toimet vaikuttaisivat toteutuessaan Suomen lipun alla liikennöiviin laivoihin, esimerkiksi Silja Lineen ja Viking Lineen.

Tukeaan PAUlle on osoittanut myös Ilmailualan unioni IAU, jonka jäsenet eivät osallistu postinkäsittelyyn lentokentillä. Vastaavalla toimella elintarvikealan yrityksissä uhkaa Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL perjantaista alkaen ja asiamiesposteissa Palvelualojen ammattiliitto PAM ensi maanantaista alkaen.