OP: Riski Suomen talouden jyrkästä jarrutuksesta pieneni - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

OP: Riski Suomen talouden jyrkästä jarrutuksesta pieneni

Asuntokauppa on ollut vilkasta.

Asuntokauppa on ollut vilkasta.

Julkaistu: 19.11. 9:00

Suomen talouden jarrutus on OP:n mukaan osoittautunut pelättyä pienemmäksi. Työttömyys ei kuitenkaan enää juuri laske.

Pankkikonserni OP nostaa Suomea koskevaa kuluvan vuoden kasvuennustettaan.

Ennuste tämän vuoden talouskasvuksi on 1,4 prosenttia, kun pankin antama ennuste elokuussa oli 1,2 prosenttia. Ensi vuoden ennuste on ennallaan eli 0,5 prosenttia.

OP:n mukaan riski Suomen jyrkästä jarrutuksesta on vähentynyt. Talouden alamäki on osoittautunut ennakoitua loivemmaksi.

– Elokuussa riski-indikaattorit kävivät jo punaisella, mutta sittemmin tilanne on tasoittunut. Vielä ei ole kuitenkaan aika nuolaista. Riskit arvioitua heikommasta kehityksestä ovat tällä erää vähentyneet, mutta eivät poistuneet, sanoo OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen tiedotteessa.

Kansainvälisen kehityksen puolella toivoa antavat nyt epätodennäköiseltä näyttävä sopimukseton brexit, Kiinan ja Yhdysvaltain kauppatunnustelut sekä Yhdysvaltain autotullien lykkääntyminen.

”Pehmeä lasku”

OP:n mukaan Suomen talous on ollut viime kuukausina hiukan paremmassa vedossa kuin vielä alkuvuonna. Vähittäiskaupan myynti ja asuntokauppa ovat virkistyneet, vaikka kuluttajien luottamus on horjunut.

Teollisuudessa kasvuluvut ovat olleet vahvoja, mihin vaikuttaa kuitenkin vuodentakaisten vertailulukujen heikkous.

Vientiä on tukenut puolestaan hyvin sujunut palveluvienti, jonka uskotaan jatkuvan myös loppuvuonna.

– Viime tietojen perusteella Suomen talous on pehmeässä laskussa. Vientimarkkinoiden hidastuminen on painanut Suomen tavaravientiä selvästi, mutta vahva palveluvienti ja suuret laivatoimitukset tasoittavat vaikutusta, sanoo Heiskanen.

OP:n ennusteen mukaan työttömyys alenee ja työllisyys paranee tänä vuonna selvästi viime vuodesta. Ensi vuonna työllisyys kasvaa vain hieman ja työttömyys pysyy kuluvan vuoden 6,5 prosentissa. Työllisyysaste nousee ensi vuonna 72,9 prosenttiin tämän vuoden 72,6 prosentista.

Inflaatio on yhä hidasta eli se yltää tänä vuonna tasan prosenttiin, mistä se kiihtyy ensi vuonna 1,2 prosenttiin.