Näin Postin lakko alkaa näkyä ensi viikolla: ”On iso riski, että se häiriintyy” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin Postin lakko alkaa näkyä ensi viikolla: ”On iso riski, että se häiriintyy”

Perjantai ei tuonut ratkaisua postialan lakkoon.

Perjantai ei tuonut ratkaisua postialan lakkoon.

Julkaistu: 15.11. 21:04

Työntekijäliittojen tukitoimet saattavat keskeyttää tavaraliikenteen satamissa ja rautateillä.

Jos Postin lakkoon ei saada sopua ennen maanantaita, aloittavat myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Merimies-Unioni ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL omat tukitoimet. Ilmailualan Unioni IAU aloitti omat tukitoimensa jo viime maanantaina.

Neuvotteluissa valtakunnanosovittelijan toimistossa ei tänään saavutettu sovintoa, ja neuvottelut jatkuvat sunnuntaina.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n lakko on aiheuttanut Postin mukaan pakettien kuljetukseen päivien viiveitä, mutta kirjeiden ja lehtien kohdalla viive voi olla jopa viikkoja. Lakko ei kuitenkaan koske sanomalehtien varhaisjakelua. Pahimmin on viivästynyt lentoposti, sillä IAU:n jäsenet eivät aio osallistua postin käsittelyyn lentoasemilla.

Maanantai

Merimies-Unionin tukitoimet uhkaavat keskeyttää lopunkin ulkomaanpostin. Maanantaiaamusta klo 6 alkaen sekä kotimaan että ulkomaanliikenteen aluksille ei oteta enää Postin kuljetuksia, vaan ne jätetään satamiin. Kotimaassa päätös koskee esimerkiksi losseja.

AKT taas aikoo aloittaa maanantaina keskiyöllä oman PAU:n lakkoa tukevan myötätuntotaistelunsa, joka kestää ensi viikon sunnuntaihin, ellei neuvotteluissa synny sopua sitä ennen. AKT:n jäsenet pidättäytyvät työstä Posti Kuljetus Oy:ssä sekä Posti Oy:n tavaroiden ja lähetyksien käsittelystä muilla työpaikoilla. Vaikutukset ovat laajat, sillä tukitoimiin osallistuvia AKT:n jäseniä työskentelee muun muassa kuorma-autoalalla, linja-autoissa ja linja-autoasemilla, varastoterminaaleilla sekä satamissa.

Kotimaan kuljetukset hoituvat Postin tämänhetkisen arvion mukaan samaan tapaan kuin nytkin.

– Pakettitoimituksissa mennään edelleen muutaman päivän ja kirjeissä muutaman viikon viiveellä, toteaa Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.

– Miten tämä käytännössä näkyy kuluttajalle jää nähtäväksi maanantaille.

Hänen mukaansa posti pystyy ainakin osittain välttämään AKT:n tukitoimien vaikutuksia kumppaniverkostonsa avulla.

– Aina on henkilöitä, jotka haluaa tehdä töitä ja osaltaan osallistuu kuljettamiseen edelleen. Meillä on kohtalaisen kattava kumppaniverkosto. Paljon riippuu siitä kuinka paljon he ovat mukana. Tätäkin voi kuitenkin paremmin arvioida vasta maanantaina, Ainasoja sanoo.

Ulkomailta satamien kautta tuleviin lähetyksiin on odotettavissa ongelmia.

– Ruotsista meille tulevan aika iso pakettivirran kulku on epävarmempaa, jos postilähetykset eivät kulje laivoilla, Ainasoja sanoo.

– On iso riski, että se häiriintyy.

Tiistai

Tiistaina lakko laajenisi ensimmäistä kertaa myös postinkuljetuksen ulkopuolelle, sillä JHL:n tukilakko uhkaa silloin sulkea tavaraliikenteen ratapihat, mikä pysäyttäisi tavaraliikenteen päivän ajaksi.

Keskiviikko

Myös Rautatiealan Unioni RAU pysäyttää rautateiden tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen vuorokauden ajaksi tiistai-illasta klo 21 lähtien. Keskiviikkona taas lakossa olisi junien kunnossapito.

Torstai

Ensi viikon torstaista alkaen Merimies-Unioni aikoo lopettaa rahtialusten ja autolauttojen autokansilla tapahtuvan lastinkuljetus. Merimies-Unionin jäsenet eivät myöskään enää lähde jäänmurtajien mukana merelle, mutta tekevät aluksen satamassa ollessa normaalisti heille kuuluvat työtehtävät.

Maanantai 25.11.

Merimies-Unioni aikoo pysäyttää ulkomaan laivaliikenteen. Liiton mukaan ulkomaanliikenteessä olevat lasti-, ropax- ja matkustaja-alukset, jotka ovat Suomen lipun alla ja jotka saapuvat Suomen satamiin klo 06 jälkeen, jäävät satamiin eivätkä Suomen Merimies-Unionin jäsenet enää seuraa alusten mukana merelle.