Torimummo tutustui sutkiin miekkoseen – kaveruuden hintalapuksi tuli yli 32 000 euroa: ”Olenhan minä ollut vähän höntti” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Torimummo tutustui sutkiin miekkoseen – kaveruuden hintalapuksi tuli yli 32 000 euroa: ”Olenhan minä ollut vähän höntti”

Kuvan torimyyjä ei liity juttuun.

Julkaistu: 16.11.2019 16:28

Pienestä palveluksesta ja ystävällisyydestä liikkeelle lähtenyt tuttavuus vei 80-vuotiaan savolaisnaisen säästöt.

Nainen tutustui toistakymmentä vuotta nuorempaan mieheen ollessaan tapansa mukaan myymässä tekemiä leivonnaisia kotikaupunkinsa torilla syksyllä 2014.

Vuonna 1948 syntynyt mies oli tullut torilla juttusille. Kun nainen oli kertonut, että hänen autonsa pitäisi tankata, niin mies oli luvannut tehdä. Käteinen raha ei kuitenkaan miehelle kelvannut, vaan hän oli vaatinut naisen pankkikorttia tankkaamiseen.

Auton tankkaamisesta tuli tapa ja naisen mielestä niitä tehtiin vähän liiankin usein. Ja mitä erinäisin syin mies tarvitsi rahaa lainaa. Milloin piti avittaa miehen sairasta tytärtä ja milloin oli tullut ajettua kolari. Ja kaikkiin näihin menoihin piti iäkkään savolaisnaisen rahaa antaa. Monet kerrat jäi myös kertomatta mihin rahaa pitää olla.

Nainen piti kuitenkin kirjanpitoa miehen lainaamista summista. Vuosien saatossa ”lainattuja” euroja kertyi yli 32 000 euroa. Uhri oli nostanut rahat käteisenä pankista ja antanut ne edelleen miehelle.

Parin vuoden aikana torilla leivonnaisiaan myyneen naisen piti myös miehen vaatimuksesta ottaa pankkitilin yhteyteen luotollinen tili, joka sekin oli tyhjentynyt miehen toimesta. Ja kun iäkäs uhri maksoi uskollisesti lyhennyksiä luottotilistään, niin nekin rahat mies nosti. Naisen pankkikortilla mies nosti varoja yli 19 000 euroa.

– Olenhan minä ollut vähän höntti, kun tuolla lailla olen luottanut, mutta hän osasi jotenkin saada luottamukseni. Minä sitten hyväuskoisena luotin häneen, säästönsä menettänyt nainen totesi oikeudessa.

Kun iäkäs nainen joutui joulukuussa 2016 sairaalaan, niin hän ei ollut enää miehelle pankkikorttiaan jättänyt. Sairastuneelle naiselle paljastui myös tilanteen karmeus; rahat pankkitililtä olivat totaalisesti loppuneet. Tilillä, jolla oli ollut rahaa yli 30 000 euroa ei ollut enää mitään. Vastaavasti miehen tileille oli tehty helmikuun 2015 ja joulukuun 2016 välisenä aikana käteistalletuksia lähes 54 000 euron arvosta.

Joulukuun 2016 jälkeen naisella ei ollut enää rahaa kupattavaksi. Aikaa kului ja mies vakuutti useaan otteeseen maksavansa laskut. Rehellinen mies kun kerran oli. Avioeron jälkeisistä talousvaikeuksistaan hän oli kyllä puhunut, mutta ei ollut kertonut sitä, että hän oli päässyt syksyllä 2015 velkasaneeraukseen.

Elinikäiset säästönsä menettäneen naisen tukala paljastui sivullisille vasta keväällä 2018, kun hän kertoi ongelmistaan miehen kielloista tutulle asiakkaalle, joka oli vuosien ajan käynyt häneltä leivonnaisia torilta ostamassa. Tomera nainen oli tutustunut tiliotteisiin ja kuunnellut naisen kertomuksen. Tämän jälkeen suunta oli ollut suoraan poliisilaitokselle, jossa asiasta tehtiin rikosilmoitus.

Heti esitutkinnan käynnistyttyä naisen rahat vienyt mies oli hakenut muistiongelmista kärsivältä ja sairastelleelta uhrilta nimen velkakirjaan, jossa oli sovittu yli 32 000 lainan takaisinmaksusta. Kesäkuussa 2018 oli mies hankkinut naiselta paperiin, jossa tämä ilmoitti luopuvansa rikossyytteistä miestä kohtaan. Nainen ei ollut kertomansa mukaan paperin sisältöä ymmärtänyt, mutta oli sen allekirjoittanut, koska mies niin vaati.

Käräjäoikeuden ja hovioikeuden käsittelyssä mies yritti vedota velkakirjaan ja allekirjoitettuun sopimukseen, mutta kumpikaan oikeusaste ei asialle lämmennyt. Vuonna 1948 syntynyt mies tuomittiin törkeästä petoksesta ja törkeästä maksuvälinepetoksesta yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Uhrilleen hänet tuomittiin maksamaan korvauksia taloudellisista menetyksistä yli 50 000 euroa. Rahoja nainen tuskin hetkeen näkee, sillä oikeudessa kävi selville miehen heikko taloudellinen tilanne. Tosin eläkeläismiehen velkasaneeraus päättyy tammikuussa 2020.