Kommentti: Jos hyvin käy, seuraava taantuma väistyy ennen kuin se ehtii alkaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Jos hyvin käy, seuraava taantuma väistyy ennen kuin se ehtii alkaa

Kuvituskuva
Julkaistu: 16.11. 7:25

Näkymät eivät sentään niin valoisiksi ole kirkastuneet, ettei uusi käänne kehnompaan ole milloin tahansa mahdollinen, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.

Saksan talouden sinnittely edes hiuksen hienossa kasvussa pitkään povatun taantuman asemesta oli viime viikon talousuutisten ilonpilkahduksia.

Toki Saksan kolmannella vuosineljänneksellä kirjaama 0,1 prosentin kasvu on vain yhden pienen tilastokorjauksen verran positiivinen ja voi siksi vielä helposti lässähtää lieväksi taantumaksi.

Silti nollakasvuakin voi toistaiseksi tulkita lievästi lupaavaksi enteeksi alamäen taukoamisesta tai jopa päättymisestä.

Varsinkin, kun samanlaisia enteitä edes hiukkasen aiempaa valoisammista tai ainakin vähän vähemmän synkistä näkymistä on pyrkinyt esiin maailmantalouden muiltakin kulmilta.

Viime kuukausina talouden kasvuvoimaa kuvaavat tilastouutiset ovat keskimäärin olleet ainakin lievästi vahvempia kuin vielä vähän aikaa sitten oli odotettavissa.

Edelleen näyttää selvältä, että kasvu jää kautta maailman tänä vuonna viimevuotista heikommaksi, mutta se ei enää ole uutinen.

Sen sijaan talouskasvun tämänvuotista hidastumista uudempi ja ennen kaikkea lupaavampi havainto on, että kasvuvauhti näyttää vakautuvan ja hidastuminen oikenevan ennen kuin aiempaa heikompi kasvu luiskahtaa taantumaksi.

Talousennuste, johon voi melkein luottaa

Kovin pitkälle tulevaisuuteen tai edes ensi vuoteen kurottavia talousennusteita tuskin kannattaa lukea kuin ne olisivat totta. Etenkin suhdannekäänteiden ja varsinkin taantumien ennustaminen on osoittautunut likimain mahdottoman vaikeaksi arvailuksi.

Silti esimerkiksi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n erittäin laajasta taloustilastojen kokoamisesta ja sen laatimista kasvuennusteista on hyötyä, kunhan niitä lukiessa keskittyy oikeisiin sarakkeisiin.

Vuosien päähän tulevaisuuteen kurottavilla veikkauksillaan IMF ei ole sen kummempi talousennustaja kuin EU-komissio, keskuspankit tai valtaosa maailman muista talousennustajista.

Mutta IMF pitää hallussaan ja kartuttaa kuukausi kuukaudelta yhtä maailman kattavimmista taloustilastojen tietopankeista. Siksi sen tilastoista syntyy kenties kattavin kokonaiskuva maailmantalouden kasvusta ja kunnosta.

Yleensä IMF perustaa kulloinkin kuluvan vuoden kasvuennusteensa ennusteen laatimishetkeen mennessä jo toteen käyneeseen kasvuun ja oletukseen loppuvuoden sujumisesta suunnilleen siihenastista tahtia.

Tästä syystä IMF:n kulloinkin kuluvan vuoden ennusteet antavat yleensä varsin luotettavan kuvan vallitsevasta talousjamasta.

Siksi nämä ”lähiennusteet” ovatkin hyödyllinen poikkeus yleensä varsin epäluotettavien ja sattumanvaraisten muiden ennusteiden seassa.

IMF on päivittänyt koko maailmantalouden kuluvan vuoden kasvuarvionsa viime kuussa. Sen perusteella talous ei ehkä olekaan aivan niin kolkossa jamassa kuin moni muu ennustaja yhä olettaa.

Kasvu heikkenee mutta ei katoa

Maailmantalouden kasvuvauhti hidastuu tänä vuonna aiemmasta mutta IMF:n vasta päivittämän arvion mukaan kasvua syntyy silti kolme prosenttia.

Toki kolme prosenttia on vähemmän kuin vielä viime vuonna kirjattu 3,8 prosenttia, mutta on kolmen prosentin kasvu silti tyystin toista maata kuin taantuma olisi.

Kohtalainen tai ainakin siedettävä maailmantalouden kokonaiskuva koostuu kahdesta erivahvuisesta osasta. Ne ovat selvästi kokonaisuutta ripeämmän kasvun kehittyvät taloudet ja selkeästi kokonaisuutta hitaamman kasvun kehittyneet taloudet.

Kiinan ja muiden kasvutalouksien muodostama kehittyvien talouksien kasvu hidastuu mutta yltää IMF:n mukaan silti tänä vuonna vajaan neljän prosentin kasvuun. Länsi-Euroopan, Yhdysvaltojen ja muiden kehittyneiksi kutsuttujen talouksien kasvu valahtaa 1,7 prosenttiin.

Kehittyneiden talouksien kesken esiintyy isohkoja ja lisäksi eurooppalaisittain kiusallisia eroja, sillä euroalueen kasvu jää IMF:n odotuksen mukaan 1,2 prosenttiin mutta Yhdysvallat yltää 2,4 prosentin kasvuun.

Saksalle IMF ounastelee puolen prosentin kasvua, mikä enteilee varsin vaisua vauhtia mutta ei sentään taantumaa.

Suomi on yksi niistä maista, joille talousennustajat ovat hyvän aikaa povanneet talouskasvun heikkenemistä ja sen mukanaan tuomia monenlaisia vaivoja.

Myös IMF odottaa Suomen kasvun heikkenevän tänä vuonna mutta ei sen hitaammaksi kuin 1,2 prosenttiin. Se on vähän mutta ei sekään taantumaa.

Suomen oma Tilastokeskus on sitä paitsi jo antanut aihetta epäillä IMF:n tämän vuoden ennustetta turhankin apeaksi. Tilastokeskuksen torstaina julkistaman ennakkotiedon mukaan Suomen talous oli syyskuun lopussa hilkkua vaille kaksi prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Moni uhka on jo lieventynyt

Tulkinta talousnäkymien ainakin varovaisesta kirkastumisesta ei suinkaan merkitse silmien sulkemista Yhdysvaltain ja Kiinan välisten kauppakahinoiden, Britannian brexit-projektin tai vaikka Saksan autoteollisuuden vaikeuksien kaltaisilta tai muiltakaan talouden suurilta uhkakuvilta.

Huolen aiheita on edelleen niin taloudessa kuin politiikassa yllin kyllin, siitä ei ole epäilystä. Mutta talousnäkymille olennainen muutos on, että jo hyvän aikaa tiedossa olleita huolenaiheita on haihtunut tai ne ovat ainakin lieventyneet enemmän kuin uusia on ilmaantunut tilalle.

Maailmantalous on edelleen – niin kuin aina – epävarma paikka, mutta tiedossa olevat suuret uhkakuvat on jo leivottu sisään tämän vuoden kasvulukuihin, ja lisäksi ne ovat nyt ehkä aavistuksen vähemmän pelottavia kuin alkusyksystä.

Esimerkiksi Kiinan talouskasvu ei olekaan romahtanut eikä Yhdysvallat olekaan katkaissut kauppaneuvotteluita Kiinan kanssa. Italia ei olekaan suistanut euroaluetta uuteen kriisiin eikä Britannia olekaan rysähtänyt sopimuksettoman brexitin kaaokseen.

Eivät näkymät sentään niin valoisiksi ole kirkastuneet, ettei uusi käänne kehnompaan ole milloin tahansa mahdollinen.

Jos köpelösti käy, lienee kehnon käänteen taustalla taas jokin maailmantalouden suuren surkimuksen – euroalueen – uusi pettymys.

Mutta jos hyvin käy, ja jos euroaluekin onnistuu välttämään taantuman, alkavat maailmantalouden näkymät seuraavaksi kohentua ennemmin kuin heikentyä lisää.

Lisää aiheesta