USA:n ja Kiinan kauppasopimus on hyvin lähellä –Trumpin neuvonantaja: ”Hienosäädöstä kiinni” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:n ja Kiinan kauppasopimus on hyvin lähellä –Trumpin neuvonantaja: ”Hienosäädöstä kiinni”

Soijaa lastataan Nantongin satamassa Kiinan rannikolla.

Julkaistu: 15.11.2019 11:51

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin taloudellisen neuvonantajan Larry Kudlowin mukaan neuvottelut Kiinan kanssa maiden välisestä kauppasopimuksesta ovat loppusuoralla.

Puhuessaan Council on Foreign Relations -järjestön tapahtumassa Larry Kudlow kertoi lehdistölle, että sopimus on lähellä, mutta ”ei vielä valmis”.

– Tämä alkaa olla enää hienosäädöstä kiinni. Olemme nyt yhteydessä Kiinaan käytännössä päivittäin, Kudlow sanoo.

Kiina ja Yhdysvallat ovat järjestäneet videoyhteyksien avulla neuvotteluja sopimuksen yksityiskohdista viime päivinä. Uutistoimisto Bloombergin lähteiden mukaan läpikäytyjä kysymyksiä ovat muun muassa Yhdysvaltojen Kiinalta vaatimat maataloustuotteiden ostot sekä presidentti Trumpin esittämä vaatimus siitä, että Kiina aloittaa aktiiviset toimet vähentääkseen loukkauksia amerikkalaisyhtiöiden immateriaalioikeuksia vastaan.

Lähteiden mukaan Yhdysvallat vaatii Kiinalta selvitystä siitä, miten maa aikoo saavuttaa sovitun 50 miljardin dollarin arvon vuosittaisessa maataloustuotteiden tuonnissa Yhdysvalloista.

Kiina puolestaan vaatii selvitystä siitä, miten Yhdysvallat aikoo purkaa tulleja sopimuksen tullessa voimaan. Kiina on toistanut, että sopimukselle ehtona on se, että Yhdysvallat purkaa olemassaolevia tulleja.

Jäljellä olevista kysymyksistä huolimatta vaikuttaa siltä, että molemmilla osapuolilla on edelleen tahtoa saavuttaa sopimus. Kiina on jatkanut maataloustuotteiden ostoja siitä lähtien, kun presidentti Trump alun perin kertoi tällä hetkellä neuvoteltavasta ”ensimmäisen vaiheen” sopimuksesta viime kuussa.

Kiina myös purki vuodesta 2015 jatkuneen kiellon amerikkalaisen siipikarjan tuonnille, kun Yhdysvaltain maatalousministeriö purki vastaavan kiinalaista siipikarjaa koskevan kiellon.

– Tämä on erinomainen uutinen paitsi Yhdysvaltojen maanviljelijöille, myös kiinalaisille kuluttajille, Yhdysvaltojen kauppaneuvottelija Robert Lighthizer sanoi eilisessä kiellon purkua seuranneessa tiedotteessa.

CNBC:n tietojen mukaan Lighthizer ja talousministeri Steven Mnuchin jatkavat neuvotteluja kiinalaiskollegansa Liu Hen kanssa puhelimitse tänään.