Hymynkare postilakon sovittelupäivän alkaessa – iltapäivä vakavoitti työnantajien johtajan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hymynkare postilakon sovittelupäivän alkaessa – iltapäivä vakavoitti työnantajien johtajan

Palvelualojen työnantajat Palta ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen tervehtivät ennen kuin jatkoivat postilakon sovittelua valtakunnansovittelijan toimistossa 15. marraskuuta.

Palvelualojen työnantajat Palta ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen tervehtivät ennen kuin jatkoivat postilakon sovittelua valtakunnansovittelijan toimistossa 15. marraskuuta.

Julkaistu: 15.11. 9:37, Päivitetty 15.11. 15:22

Maanantaina alkaneen postilakon sovittelu jatkui perjantaina aamuyhdeksältä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Neuvotteluhuoneesta kaikui naurunremakka.

Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) ja työnantajapuolta edustava Palvelualojen työnantajat (Palta) jatkoivat yhä iltapäivällä Postin työehtoriidan sovittelua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Neuvotteluita oli käyty aamuyhdeksästä, lukuun ottamatta tunnin taukoa keskipäivällä.

Osapuolet lähtivät puoliltapäivin lounastauolle valtakunnansovittelijan toimistolta. Paltan Tuomas Aarto oli hyvin lyhytsanainen poistuessaan päivällä toimistolta.

– Ei mitään kommentoitavaa, hän sanoi.

– Neuvotellaan ihan niin pitkään kuin sovittelija katsoo tarpeelliseksi, Pau:n Nieminen sanoi.

Hän ei suostunut kommentoimaan neuvotteluiden mahdollista etenemistä mitenkään.

Työehtokiista oli yhä vaikea, vaikkakin illalla ja aamulla osapuolet vaikuttivat aiempaa toiveikkaammilta. Tunnelma valtakunnansovittelijan toimistolla oli aamulla aiempaa toiveikkaampi Paltan eilisen vastaantulon jälkeen.

– Toivomme että Pau hyväksyy neuvottelupohjan mutta katsotaan nyt miten käy, Aarto sanoi Taloussanomille.

– Paltan mukaan nykyiset palkat ja palkkarakenteet säilyisivät, mutta yhdessä haettaisiin lähtökohtia sille, löytyisikö ratkaisuja Postin ongelmiin, Aarto sanoi illalla Ylen A-studiossa.

Sovintoesityksen saaminen voi olla vaikeaa vielä tänään, mutta osapuolet ovat ilmaisseet periaatteessa valmiutta jatkaa myös viikonloppuna.

Sovinnolle loi perjantaina lisää painetta se, että Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT kertoi aikovansa aloittaa ensi maanantaina tukilakon.

Tukitoimet kestävät viikon, jona aikana AKT:n jäsenet pidättäytyvät työstä Posti Kuljetus Oy:ssä sekä Posti Oy:n tavaroiden ja lähetyksien käsittelystä muilla työpaikoilla. Maanantaina alkaa myös Merimies-Unionin tukilakko. Julkisten hyvinvointialojen JHL ilmoitti jo aiemmin tukilakosta, samoin ilmailualaa edustava IAU.

Myös Rautatiealan unioni Rau tukee postilakkoa saarrolla.

Paun Nieminen: Olen tyytyväinen

Valtakunnansovittelija ei aamulla arvioinut, onko sovinto aiempaa lähempänä nyt kun Palta avasi mahdollisuuden jatkaa neuvotteluita postilaisten vanhalta työehtosopimuspohjalta. Näin ollen isoa osaa työntekijöistä ei siirrettäisi toisen työehtosopimuksen piiriin, kuten Palta on aiemmin halunnut.

Paltasta korostetaan, että 700 Postipalvelut Oy:hyn jo siirrettyä pakettilajittelijaa eivät ole sovintoneuvottelujen piirissä, koska se ei ole Paltan jäsenyritys.

Paun Nieminen vaikutti aiempaa toiveikkaalta. Käänne oli iso, hän arvioi. Nieminen sanoi, että Pau on valmis keskustelemaan niistä työehtosopimuksen kohdista, joista on tarve keskustella.

– Olen tyytyväinen, että hän näin lausui [nykyisen palkkarakenteen pohjan tarjoamisesta], ja se oli asia josta valtakunnansovittelijan kanssa vähän pääsimme alkuun. Uskon, että sen pohjalta pystymme tänään jatkamaan.

Nieminen ei arvioinut, saako valtakunnansovittelija aikaiseksi sovintoesityksen jo tänään.

– En kuvaisi neuvotteluita kireiksi. Tämä näyttää olevan aika normaalia retoriikkaa silloin kun käydään vaikeaa tes-neuvottelukierrosta. Ei se vaikuta pöytään niin että siellä hirven kireissä tunnelmissa keskusteltaisi, Nieminen sanoi.

Ilmapiiristä jotain kertoi, että aamulla neuvottelujen alkaessa huoneesta kaikui naurunremakka. Iltapäivällä ilmeet olivat vakavoituneet.

Vuokratyövoima hiertää yhä

Paun Nieminen kommentoi aamulla myös yhtä kiistakysymystä, vuokratyövoiman käyttöä, sanomalla, että Posti näytti tänäkin aamuna lakkovahtien tietojen perusteella käyttävän vuokratyöläisiä yleisesti.

– Ihan hirveän hyvin se [Postin lupaus vuokratyövoiman käytön hillitsemisestä] ei ole pitänyt.

Näkemyseroja on muitakin yhä paljon, muun muassa postilakon laillisuudesta.

Palta kertoo työtuomioistuimen ratkaisusta, jonka mukaan käynnissä oleva PAU:n postilakko on osin laiton.

– Kyseisessä ratkaisussa ei missään kohdin sanota, että lakko olisi laiton, Nieminen katsoo.

Neuvotteluita käydään valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla.

Neuvotteluita käydään valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla.

Hänen mukaansa kyse on työrauhakohdasta, ja sen soveltuvuudesta pakettilajittelijoihin, ja niiltä osin Pau jättää uuden ilmoituksen lakosta. Se jatkuu siten vielä toistaiseksi normaalisti.

Aarton mukaan muiden liittojen tukilakot postilaisille eivät sinänsä luo painetta, mutta hän toivoi neuvottelurauhaa. Toivon että liitot malttaisivat mielensä, hän sanoi.

Juttua korjattu kello 11.30 siltä osin, että pakettilajittelijat eivät ole neuvotteluiden kohteena.

Päivitys kello 15.21. lisätty tietoa neuvottelutilanteesta.