Lämpeneekö postilakon jääkylmä tunnelma viimein? Osapuolet kohtaavat – työnantaja valmis tinkimään tavoitteestaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lämpeneekö postilakon jääkylmä tunnelma viimein? Osapuolet kohtaavat – työnantaja valmis tinkimään tavoitteestaan

Kuvituskuva
Julkaistu: 15.11. 8:41

Päivän mittaan saatetaan saada lisää tietoa ammattiliittojen tukitoimista postilakolle.

Maanantaina alkaneen postilakon sovittelu jatkuu tänään valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla.

Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) ja työnantajapuolta edustava Palvelualojen työnantajat (Palta) ovat ennen tapaamista valmistelleet vastauksia Piekkalan antamiin selvityspyyntöihin.

Lakon osapuolet kohtasivat eilen Ylen A-studiossa, jossa kuultiin mahdollisesta ensiaskeleesta kohti työriidan päättymistä. Siellä Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoi, että työnantajapuoli voisi olla valmis jatkamaan neuvotteluja nykyisen työehtosopimuksen pohjalta.

– Nykyiset palkat ja palkkarakenteet säilyisivät, mutta haettaisiin yhdessä lähtökohtia sille, löytyisikö ratkaisuja Postin ongelmiin, Aarto sanoi.

PAU ei ollut hyväksynyt Postin päätöstä siirtää 700 työntekijää toisen työehtosopimuksen piiriin, mistä syntyi postilakkoon johtanut työriita.

Keskiviikkona edettiin ”pieni askel”

Osapuolet keskustelivat valtakunnansovittelijan kanssa viimeksi keskiviikkona, jolloin kerrottiin, että keskusteluissa on päästy askeleen verran eteenpäin.

– Tämä oli se askel, joka päästiin eteenpäin. En itse sitä hienotunteisesti äsken sanonut. Hienoa, että Tuomas sen sanoi, PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi Ylellä.

Vielä ennen keskiviikkoista sovittelua Aarto linjasi, että neuvotteluissa ei tapahdu edistystä niin kauan kuin PAU pitäytyy kiinni vanhassa työehtosopimuksessa.

Tukitoimia ilmoitettu useasta liitosta

Palta tiedotti eilen työtuomioistuimen ratkaisusta, jonka mukaan PAUn lakko on osittain laiton. PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen ilmoitti liiton jatkavan lakkoa entiseen tapaan.

Päivän mittaan saatetaan saada lisää tietoa ammattiliittojen tukitoimista postilakolle. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) on ilmoittanut kertovansa tukitoimistaan viikon loppuun mennessä. Myös Sähköliitto on ilmoittanut olevansa valmis käynnistämään tukitoimet.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus päätti torstaina tukitoimista, jotka on määrä julkaista maanantaina.

Aiemmin tukitoimistaan ovat ilmoittaneet Merimies-Unioni, Rautatiealan Unioni, Ilmailualan Unioni sekä Julkisten ja hyvinvointialan liitto (JHL).

Posti selvitti eilen vuokratyövoiman käyttöään valtion omistajaohjausyksikön kanssa ja ilmoitti sopineensa valtio-omistajan kanssa, ettei ylitä aiemmin ilmoitettua vuokratyövoiman määrää.

Taloussanomat seuraa neuvottelujen etenemistä.