Kumpi on isompi Vesa Keskisen Tuurin kyläkauppa vai Toivo Sukarin Ideapark Seinäjoella? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Megakeskukset vertailussa: Kummalla on isompi, Vesa Keskisellä vai Toivo Sukarilla?

Julkaistu: 14.11. 19:08

Sukari ja Keskinen ovat käyneet nokittelua uuden Seinäjoen Ideaparkin tiimoilta. Kumpi on kisassa vahvoilla?

Kyläkauppias Vesa Keskinen ja Ideaparkien isä Toivo Sukari ovat mahtailleet toisilleen viime päivinä.

Kolmas Ideapark avautui torstaina Seinäjoella, ja Sukari arvioi Ilta-Sanomien haastattelussa, että Keskinen on huolissaan. Kaupat sijaitsevat vajaan tunnin ajomatkan päässä toisistaan.

Yllä videokuvaa Ideaparkin torstaisista avajaisista.

Sukarin mukaan Vesa Keskinen ajoitti 52 sentin bensatarjouksensa torstaille, jotta se veisi pois huomiota Ideaparkin avajaisista. Keskinen puolestaan vertasi myöhemmin IS:n haastattelussa kauppakeskuksia ja kyläkauppaa seuraavasti: Kauppakeskukset ovat kuin sata harmaata riisin jyvää. Kyläkauppa on kuin mehevä, kirkkaan punainen metsämansikka, “metsässä kun sijaitsemme”.

 

Mutta ovatko herrojen megakeskukset oikeasti kilpailijoita keskenään? Kaupan asiantuntija Tuomas Santasalo WSP:stä sanoo, että kyllä ne tietyiltä osin ovat. Kummallakin on kuitenkin erityisvahvuutensa, jolla ne pystyvät asiakkaita saamaan.

– Eivät ne niin suuria kilpailijoita ole, että toinen voisi väittää, että viette meidän kaikki asiakkaamme.

Keskusten toimintalogiikka eroaa Santasalon mukaan toisistaan. Sukarin Ideapark sijaitsee kaupungin vaikutusalueella, kyläkauppa seudulla, jossa ei ole paljon asukkaita. Sen sijaan sinne tehdään ostosmatkoja kauempaakin.

– Kokonaisuuksina kaupat ovat kuitenkin vähän samantyyppisiä, joten voihan se olla, että seinäjokelaiset eivät enää katso niin tarpeelliseksi lähteä Tuuriin asti. Kyläkaupan uutuusarvo on ehkä kuitenkin vähän rapistunut.

Koossa Veljekset Keskinen kyläkauppa päihittää Seinäjoen Ideaparkin, mutta jälkimmäisessä on huomattavasti enemmän liiketarjontaa. Santasalon mukaan kyläkauppa toimii kauppiasvetoisesti ja tarjoaa perinteisesti halpoja tuotesarjoja.

– Ideapark on enemmän kauppakeskus, joka luo oman mielikuvansa. Se ei itse myy tuotteita.

Jos kuva ei näy oikein, katso se tästä.

Santasalon mukaan ennakkoon ei voi sanoa, muuttavatko kuluttajat ostostottumuksiaan. Aika näyttää.

– Enemmän olisin huolissani siitä, miten Seinäjoen keskustan kaupat ja Ideapark pärjäävät keskenään. Nyt on nähty, että kun on kauppakeskuksia tehty, niin kaikki pärjäävät huonosti. Asiakkaita ei riitä kenellekään.

Sukari aikoo myydä

Sukarilla on nyt omistuksessaan Lempäälän ja Seinäjoen Ideaparkit, mutta hän ilmoitti aiemmin Taloussanomille aikovansa myydä Seinäjoen keskuksen heti kun sopiva ostaja löytyy. Oulun Ideaparkin hän on myynyt jo aikaisemmin.

Keskiselle 86 000 neliön kyläkauppa on suvun perintöä. Tarina alkoi jo kymmeniä vuosia sitten.

Yrittäjyys on siis kummallakin herroista verissä, mutta kumpi pärjää paremmin tuloslukujen valossa? Herrojen liiketoimet eivät ole täysin vertailukelpoisia, koska Keskisen liikeidea on tavaratalomuotoista, Sukarilla enemmän perinteinen kauppakeskuskonsepti.

Alla olevassa graafissa on kerrottu Sukarin Kiinteistö Oy Ideapark Ab:n ja Keskisen Veljekset Keskinen Oy:n liikevaihto, tulos ja kannattavuudesta kertova liiketulosprosentti.

Kiinteistö Oy Ideapark Ab on Asiakastiedon mukaan Ideapark-konsernin emoyhtiö, joka on merkinnyt toimialakseen muiden kiinteistöjen vuokrauksen ja hallinnan. Veljekset Keskinen Oy on Veljekset Keskinen konsernin emoyhtiö, joka harjoittaa itsepalvelutavaratalotoimintaa.

Jos kuva ei näy oikein, katso se tästä.

Keskisen kyläkauppa ja Sukarin Ideapark Seinäjoella sijaitsevat varsin likellä toisiaan.

Keskisen kyläkauppa ja Sukarin Ideapark Seinäjoella sijaitsevat varsin likellä toisiaan.