Jatkaako EKP enää elvytystä? Nordean von Gerich: ”Haukat ovat äänessä, kun pääjohtajuus vaihtuu” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jatkaako EKP enää elvytystä? Nordean von Gerich: ”Haukat ovat äänessä, kun pääjohtajuus vaihtuu”

EKP:n johdossa aloittaneen Christine Lagarden linjauksia rahapoliittisesta elvytyksestä odotetaan korvat höröllä.

EKP:n johdossa aloittaneen Christine Lagarden linjauksia rahapoliittisesta elvytyksestä odotetaan korvat höröllä.

Julkaistu: 13.11. 15:43

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerichin mukaan EKP:n neuvosto ei ole ollut koskaan yhtä jakautunut kuin nyt.

Markkinoilla spekuloidaan yhä enemmän siitä, ettei Euroopan keskuspankin (EKP) uusi pääjohtaja Christine Lagarde seuraisi edeltäjänsä Mario Draghin jalanjälkiä rahapoliittisessa elvytyksessä ja että onko Draghin ”whatever it takes” -lupaus tehdä kaikki tarvittava euroalueen tukemiseksi yhä voimassa.

Näin kirjoittaa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich analyysissään.

EKP:n neuvosto ei ole von Gerichin mukaan ehkä koskaan ollut jakautuneempi kuin nyt. Neuvoston haukkamaisimmat jäsenet moittivat julkisuudessa tiukasti EKP:n päätöstä keventää rahapolitiikkaa ja kertovat, kuinka he muuttaisivat keskuspankin päätöksentekoa.

– Ei varmaankaan ole sattumaa, että haukat ovat äänessä samaan aikaan, kun EKP:n pääjohtajuus vaihtuu. Lagarde ei ole tehnyt rahapoliittisia linjauksia, joten nyt on aika vaikuttaa EKP:n linjauksiin, von Gerich kirjoittaa.

Von Gerichin mukaan markkinat ovat paljolti hinnoitelleet pois EKP:n lisäelvytyksen mahdollisuuden. Se näkyy korkokäyrän lyhyemmän pään liikkeistä.

Korkojen nousua ovat tukeneet myös talouden näkymien parantuminen ja toive, että kauppasota ja brexit saadaan ratkaistua. Epävarmuus EKP:n politiikan suunnasta Lagarden johdolla on kuitenkin estänyt markkinoita hinnoittelemasta lisäelvytystoimia.

Von Gerichin mukaan epävarmuus EKP:n politiikan ympärillä ei ole kuitenkaan heijastunut euroalueen valtionlainojen välisiin korkoeroihin. Jos markkinat alkavat epäillä EKP:n päättäväisyyttä, lainojen korkoerot alkavat kasvaa.

– Draghi antoi kuuluisan ”whatever it takes” -lausuntonsa ilman neuvoston muiden jäsenten konsultointia, ja se herätti paheksuntaa jo silloin. Onko lupaus yhä voimassa nyt, kun Draghi on jättänyt tehtävänsä? von Gerich kysyy.

Nordean peruskenaarion mukaan Lagarde pääosin seuraa Draghin jalanjälkiä ja EKP elvyttää lisää ensi vuonna.