Postisuma seisoo – Posti myöntää: Kirjeet saattavat maata päiväkaupalla maaseudun laatikoissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Postisuma seisoo – Posti myöntää: Kirjeet saattavat maata päiväkaupalla maaseudun laatikoissa

Julkaistu: 13.11.2019 12:05

Postin poikkeustilannejohtaja kertoo, miten postia yritetään saada perille lakon aikana. IS:n lähetti maanantaina kirjeitä, joista yksikään ei ole vielä tullut perille.

Posti vastaanottaa joka päivä miljoonia lähetyksiä, paperisessa muodossa laskuja ja muita kirjeitä, kortteja, aikakauslehtiä, mainoksia ja esimerkiksi osoitteenmuutoksia.

Maanantaina, kun Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloitti laajan lakkonsa, Ilta-Sanomat postitti Helsingistä kirjatun kirjeen Tampereelle. Tavallisia kirjeitä lähti myös Ouluun, Turkuun ja Helsinkiin.

Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja kertoo, miten kirjeet liikkuvat – jos liikkuvat, poikkeustilanteissa.

Maanantaina alkanut lakko on hidastanut postinkäsittelyä, ja lähes tyrehdyttänyt jakelun. Posti tiedotti viimeksi tiistaina, että se on pystynyt jakamaan pienen osan.

Paikoin Suomessa liikkuu vain joitakin prosentteja lähetyksistä. Tarkempia lukuja Postista ei saa.

– Kymmeniä prosentteja tai puolta osuus ei parhaimmassakaan tapauksessa ole, Jarmo Ainasoja sanoo.

Postilla on neljä lajittelukeskusta, Helsingissä, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Paketteihin keskittyneitä keskuksia on mystisestä kulkuaukosta tunnetussa Liedossa, Vantaalla ja Seinäjoella. Alueellisia pienempiä terminaaleja on lisäksi Postilla useita.

– Kaikki lajittelukeskukset toimivat koneellisella lajittelulla, joten mitään kasoja ei missään niissä ole kertynyt, niin että postia tulvisi lattioilla.

Kirjelaatikot ja viimeinen maili

Ainasojan mukaan postin kulku tökkii nyt kahdessa kohtaa ketjua.

Tavallinen kirje, joka pudotetaan Postin kirjelaatikkoon, voi jäädä sinne, koska laatikkoa ei ole onnistuttu tyhjentämään.

– Lakkorajoissa on sovittu, että taajamissa ja kaupungeissa tyhjennystä tehdään, mutta haja-asutusalueilla tyhjennystä ei tehdä ennen kuin ilmoitetaan, että postin kirjelaatikko on täynnä.

Kirjettä ei kuitenkaan tarvitse raijata kaupunkiin asti, mutta maalla kirjelaatikoita kannattaa siis lakon aikana välttää.

– Lähetys kannattaa jättää myymälään, siellä se vastaanotetaan ja haetaan normaalisti, ja se pääsee eteenpäin.

Haja-asutusalueen kirjelaatikon lisäksi toinen piste, jonne lähetys varmimmin tyssää, on jakelutoimipaikka.

Jakelutoimipaikat ovat eri suuruisia, usein Postin vuokraamia, esimerkiksi muutaman sadan neliön toimitiloja. Niitä on noin 250 kappaletta eri puolilla Suomea. Jakelutoimipaikasta postinkantaja hakee päivän postinsa laukkuunsa ja viettää tauon. Siellä säilytetään myös pyörät, kärryt ja autot.

Toimipaikassa jakaja yhdistää lähetykset, joita on tullut käsin tai koneella jakelusta. Pääosa postilähetyksistä odottaa nyt noutajaansa niin kutsutulle viimeiselle mailille kaupunkien jakelupaikoissa.

Jos lakko pitenee, lähetykset alkavat kasaantua. Kun jakelutoimipaikat täyttyvät, jakelukeskukset alkavat varastoida postia erillisiin varastoihin. Toistaiseksi Posti siis kykenee jollain työvoimalla ajamaan postilähetykset lajittelukeskuksista eteenpäin jakelutoimipaikkoihin.

Jakelualueita vuorotellen

Jos asuu alueella, jossa jakelutoimipaikan kaikki jakelijat ovat lakossa, lähetyksiä ei voi jakaa. Jos jakelutoimipaikassa jotkut ovat töissä, kirjeen saa viiveellä. Posti ei erittele, millä alueilla jakelu on pahimmin katki. Tilanne vaihtelee päivittäin ja päivän sisällä.

– Pyrimme siihen, että jaamme tietyn reitin yhtenä päivänä, seuraavan tiistaina, niin että kuluttajat saisivat lakon aikana edes jonkin verran postia.

Ainasoja ei arvioi, paljonko Postilla on töissä sellaista väkeä, joka ei osallistu PAU:n lakkoon. Tilanne vaihtelee paljon yhdenkin päivänkin sisällä.

PAU:n mukaan lakko koskee noin yhdeksää tuhatta työntekijää.

IS testasi, miten lakko vaikuttaa kirjeiden kuljettamiseen ja lähetti neljä ykkösluokan kirjettä pääpostista Helsingistä maanantaina aamulla kello 9.38.

Entä IS:n kirjeet?

Viiveitä näkyy olevan kautta linjan. Postin lähetysten seurantapalvelun mukaan kirjattu kirje oli keskiviikkona yhä vasta kirjattuna vastaanotetuksi.

Kirje ei siis ollut lähtenyt vielä edes Ilmalan lajittelukeskukseen, puhumattakaan Tampereen jakelutoimipaikasta, vaikka oli jätetty Pääpostiin, aivan Helsingin ydinkeskustaan. Myöskään muita kirjeitä ei tiistain kannossa näkynyt.

Postilakkoa neuvotellaan seuraavan kerran tänään keskiviikkona. Lakon osapuolet Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta, tapaavat tänään valtakunnansovittelijan johdolla kello 13 alkaen.