Postin asiakkaat siirtävät joulupakettikuljetuksia kilpailijoille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Paljon puhuva näky kilpailijan varastossa: näin joulupakettien lähettäjät alkoivat vältellä Postia

Postin lakko ajaa pakettiasiakkaita kilpailijalle vuoden tärkeimpinä viikkoina. Ilmiö voi jäädä lyhyeksi – tai rapauttaa Postin johtavaa markkina-asemaa pahoin.

Helsingin Kampin Narinkkatorin alla sijaitsee Matkahuollon logistiikka-terminaali, jossa postilakko on kasvattanut selvästi pakettien määrää. Tuotantopäällikkö Marko Mäkinen kertoo, että aamuisin ja kello 18 on kovin ruuhka.­

12.11.2019 16:08

Moni suomalainen kuluttaja ja yritys valitsee näinä päivinä Postille vaihtoehdon, kun ostaa tai lähettää joulupakettia.

Harvempi kuluttaja tai yritys haluaa riskiä siitä, että paketti ei päädykään läheiselle tai asiakkaalle jouluksi. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ilmoitti sunnuntaina, että postilakko voi kestää kahden viikon sijaan neljä viikkoa.

Kun aiemmin paketteja satunnaisesti lähettävä käveli aiemmin muitta mutkitta tuttuun postikonttoriin, nyt vaihtoehtoja selvitetään. Myös verkkokaupassa, kun ostaja miettii, minkä palveluntoimittajan kuljetuksen ruksii, Postin tilalle voi vaihtua kilpailija – varmuuden vuoksi.

– Tänä aamuna asiakaspalvelussa yhteydenottoja oli 40 prosenttia tavanomaista enemmän. Ne ovat kaikki käytännössä uusia asiakkaita, Postin asiakkaita, Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola iloitsee.

Matkahuollon mukaan lakko on tuonut sille kymmeniä uusia yritysasiakkaita. ”Alushousut kulkee, vaikka posti ei”, miesten alushousuja myyvä The other danish guy -yritys julisti maanantaina tuotteitaan.

– Käteisasiakkaiden määrä kymmenkertaistui eilisen [maanantain] aikana. Pakettien määrä kasvoi päivässä vajaaseen 10 000 kappaleeseen, Jakola sanoo.

Myös Postnordilla on positiivinen ongelma. Lakon seurauksena sillä on kuljetettavana huomattavasti tavallista enemmän paketteja.

– Myynti on todella ruuhkautunut, pyyntöjä käsitellään kovalla kiireellä, PostNord Oy:n toimitusjohtaja Johanna Starck kertoo.

Kansainvälisiin lentopikakuljetuksiin erikoistuneesta DHL Expressistäkin kerrotaan, että kyselyiden määrä on selkeästi kasvanut. Vaihtoehtoisten lähetystapojen kartoittaminen kiinnostaa.

Starck kertoo, että Posnord on vastannut kysyntään käyttämällä vuokratyövoimaa.

– Jonkin verran ylimääräisiä kulujakin joudutaan myös tässä tilanteessa ottamaan sisään.

Matkahuollosta arvioitin, että ainakin toistaiseksi paketit liikkuvat. Yhtiö palkkasi vastikään 15 henkeä pakettien lajitteluun.

Mitä joulun jälkeen?

Erityisesti Matkahuolto luo Postille vakavan uhan. Postin liiketoiminta nojaa yhä vahvemmin verkkokauppaan ja sen paketti- ja logistiikan liiketoimintaan kirjepostin vähentyessä nopeasti.

Matkahuolto on kasvanut tänä vuonna lähes 30 prosenttia. Maanantaina, Postin ensimmäisenä lakkopäivänä, päälle ropsahti vielä 30 prosenttia lisää asiakaskontakteissa.

Helsingin sydämessä, maan alla, Matkahuollon logistiikkaterminaalissa työskentelee parisataa henkeä.­

Posti hallitsee yhä selkeästi pakettimarkkinaa. Se toimittaa vuodessa noin 50 miljoonaa pakettia, kun Matkahuollon lukumäärä on arviolta tänä vuonna 20 miljoonaa.

Jos mukaan laskee PostNordin, Matkahuollon operatiivisen yhteistyökumppanin, ero tasoittuu. Lokakuussa yhtiöt kertoivat uudesta yhteistyöstä, kun ne alkavat lajitella paketteja PostNordin Turun terminaalissa uudenlaisella huippunopealla pakettilajittelijalla.

Postnord sijoittuu markkinoilla neljän suurimman joukossa Postin, Matkahuollon ja Schenkerin kanssa. Postnord toimittaa Suomessa noin 12 miljoonaa pakettia tänä vuonna. Pakettibisneksessä toimivat myös matkahuollon kumppaneihin kuuluva Schenker ja UPS.

Matkahuollon kilpailuasetelmaa edistää se, että sillä on henkilöliikenteen kautta nopea ja kattava kuljetus- ja logistiikkaverkko. Palvelupisteitäkin sillä on nykyään kattavasti on K-Marketeista, R-kioskeihin ja pakettiautomaatteihin.

Lisäksi Matkahuolto avaa sattumoisin juuri tällä viikolla uuden verkkosivuston, jossa paketin lähettäminen tulee aiempaa helpommaksi.

Uudistukset voivat tuoda sitä lähemmäksi kuluttaja-asiakkaita, joille Matkahuolto on aiemmin ollut etäinen.

Matkahuolto ja muut kilpailijat todennäköisesti yrittävät pitää kynsin ja hampain kiinni yritysasiakkaista. Akuuttivaiheessa asiakkaita pyritään palvelemaan mahdollisimman tehokkaasti, tilanteen rauhoituttua jatkossa keinovalikoimana voi olla myös hintakampanjointi.

Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan johtaja Arttu Hollmérus myönsi Helsingin Sanomille, että lakkotilanteeseen sisältyy selvä riski asiakkuuksien menettämisestä. Posti on tiedottanut, että osa paketeista kulkee normaalisti, osassa voi olla useampien päivien viiveitä.

Joulun jälkeen selviää, sahasiko Posti itseään nilkkaan työehtoshoppailulla.

– Tämä on meille positiivinen mahdollisuus – toisen kustannuksella kylläkin, Postnordin Starck sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?