Postilakko toi nimettömän uhkailun Paltan some-tileille – ”Henkilöön menevä uhkailu ei kuulu työelämään” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Postilakko toi nimettömän uhkailun Paltan some-tileille – ”Henkilöön menevä uhkailu ei kuulu työelämään”

Lakossa on nyt noin 9000 työntekijää.

Lakossa on nyt noin 9000 työntekijää.

Julkaistu: 12.11. 12:40

Palvelualojen työnantajat Paltan viestintäjohtaja Anna Storm kertoo, että trollitileiltä on tullut henkilöstölle uhkailuviestejä päivittäin.

Tylyä tekstiä sähköpostissa. Asiattomuuksia some-tileillä. Uhkailua, häirintää. Nimettömiltä tileiltä, kuinkas muuten.

Kun veri oikein kiehahtaa, suomalainen sylkee pahan olonsa netin keskustelupalstoille. Niin on tapahtunut myös maanantaina alkaneen Postin lakon kirvoittamana.

Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) ilmoitti ensimmäisestä, kahden viikon mittaisesta lakosta lokakuussa. Lakko koskee alkuun postinjakelua, käsittelyä ja kuljetusta. Lakossa on alkuvaiheessa noin 9 000 työntekijää.

Liitto kertoi sunnuntaina uusista työtaistelutoimista, jotka venyttäisivät postilakon 8. joulukuuta asti. Kahden viikon päästä työtaistelutoimet laajenisivat myös toimihenkilö- ja myymälätehtäviin.

Palta: ”Häiriköinti on ollut päivittäistä”

Palvelualojen työnantajat Paltan viestintäjohtaja Anna Storm kertoo, että asiattomia ja häiritseviä viestejä on lähetetty aktiivisesti ja myös sellaisille Paltan työntekijöille, joilla ei ole Postin työtaistelun kanssa mitään tekemistä.

Storm otti asiaan kantaa viime torstaina omalla Twitter-tilillään.

– Työmarkkinaviestintä on oma lajinsa, jossa tunteet ajoittain räiskyvät ja ollaan eri mieltä asioista. Postin keississä uutta on trollitilien aktiivisuus ja myös Paltan asiaan liittymättömien työntekijöiden häiriköinti somessa. Ihmettelen, hän kirjoitti.

Storm kertoi IS:lle tiistaina, että häirikköviestejä alkoi tulla jo useita päiviä ennen lakon alkamista.

– Siksi twiittasinkin asiasta. Olen huomannut, että kun asiaa nostaa julkisuuteen, se lakkaa hetkeksi. Viestittely on ollut päivittäistä, ja varmasti eilen alkanut lakko vaikuttaa asiaan sillä tavoin, että tunteet käyvät kuumina.

Storm ei ole aiemmin törmännyt vastaavaan ilmiöön työmarkkinakeskustelussa.

– Palta neuvottelee 43 ay-liiton kanssa yli 150 työehtosopimuksesta. Tämä Postin tapaus on onneksi ainoa, jonka yhteydessä tällaista on tapahtunut, hän sanoo.

Viesteissä myös henkilöön kohdistuvaa uhkailua

Häirikköviestejä tulee tileiltä, jotka on perustettu vähän aikaa sitten. Tileillä ei yleensä ole seuraajia eikä tai muita tilejä seurattavinaan. Suurin osa viesteistä tulee sosiaalisen median tilien kautta, mutta myös sähköpostitse.

– Viesteissä käytetään aika kovaa kieltä, joka ei liity millään tavalla nyt meneillään oleviin neuvotteluihin. Viestit ovat henkilöön kohdistuvaa kommentointia ja jopa uhkailua, mikä on tietysti äärimmäisen ikävää, Storm kertoo.

Hän painottaa, ettei Paltan tarkoitus ole suitsia kenenkään sananvapautta. Asioista pitää voida keskustella asiapohjalta.

– Kritiikkiäkin saa kyllä esittää, mutta tällaista henkilöön käyvää kommentointia minun on vaikea ymmärtää. Työmarkkinakeskusteluissa työnantajankin edustaja on tottunut melko ronskiinkin kielenkäyttöön, mutta tällainen kielenkäyttö ei kuitenkaan kuulu mihinkään työelämään liittyvään keskusteluun. Tuntuu, että verkossa raja siitä, mitä ihmisille voi sanoa, madaltuu.