Ilmailualan unioni aloitti jo tukilakon – Merimies-Unioni Postista: ”Mitä härskimmäksi tämä menee, sitä nopeammin joudutaan toimimaan” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ilmailualan unioni aloitti jo tukilakon – Merimies-Unioni Postista: ”Mitä härskimmäksi tämä menee, sitä nopeammin joudutaan toimimaan”

Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) lakko käynnistyi tänään.

Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) lakko käynnistyi tänään.

Julkaistu: 11.11. 15:32

Suomen Merimies-Unioni SMU tekee yksityiskohtaisia päätöksiä sitä mukaa kun tilanne kehittyy. Puheenjohtaja Simo Zitting pitää Liedon aitatapausta härskinä.

Moni ammattiliitto on päättänyt tukea Posti- ja logistiikka-alan Unioni PAUn lakkoa, joka alkoi tänään maanantaina. Yksi niistä on Ilmailualan Unioni IAU, joka käynnisti omat tukitoimensa tänään kello 6.00. Ne päättyvät sunnuntaina 24.11. kello 24, jos sopuun ei sitä ennen päästä.

IAU:n puheenjohtajan Juhani Haapasaaren mukaan tukitoimet toteutetaan myötätuntotyötaisteluna, jonka aikana IAU:n jäsenet eivät osallistu postin käsittelyyn lentoasemilla.

– Toimet koskevat kaikkia Suomen lentoasemia.

Haapasaaren mukaan IAU:lla on valmiudet ryhtyä myös muihin tukitoimiin, jos Postin lakko pitkittyy. Hänen mukaansa yksityiskohtia ei ole vielä mietitty.

– Seuraava sovittelu on sovittu tämän viikon keskiviikoksi. Arvioimme tilannetta, kun kuulemme, miten neuvottelut etenevät.

Postin lakko koskee noin 9000:ta työntekijää. Sen on suunniteltu kestävän ainakin kaksi viikkoa.

Lakkoa asettui tukemaan myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. Postinjakelun, -käsittelyn ja -kuljetuksen töitä tekevät JHL:n jäsenet osallistuvat työtaisteluun kahden viikon ajan maanantaista alkaen. Lisäksi liitto kertoo valmistelevansa muita tukitoimenpiteitä, joista se ilmoittaa tällä viikolla.

Myös auto- ja kuljetusalan työntekijöitä edustava AKT ja muut kuljetusliitot ovat sanoneet olevansa valmiita tukemaan postityöntekijöiden lakkoa.

Valmiudet nopeisiin toimiin

Suomen Merimies-Unioni SMU ry:n puheenjohtajan Simo Zittingin mukaan liiton hallitus ja valtuusto ovat päättäneet tukea PAU:ta työtaistelussa, mutta yksityiskohdat ovat vielä auki.

– Yksityiskohtaisemmat päätökset toimista teemme sitä mukaa, kun tilanne kehittyy. Totta kai meillä on oma aikataulu päässä, mutta emme siitä vielä huutele. Meillä on valmiudet ryhtyä hyvinkin nopeasti toimiin.

Zittingin mukaan ääripää on se, että Suomen lipun alla olevat alukset alkavat pysähtyä maan satamiin. Se tarkoittaisi käytännössä ulkomaankaupan pysähtymistä.

– Tämä on sellainen asia, että suhtaudumme siihen todella vakavasti. Toivomme, että neuvotteluissa löydettäisiin ratkaisu ennen kuin siihen joudutaan menemään.

Varsinais-Suomessa Liedon pakettikeskuksessa postilakko on saanut erikoisia piirteitä. Vuokratyöntekijöitä on Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) mukaan mennyt aidanreiästä sisään. Zittingin mukaan Postin toiminta ”on härskiä”.

– Mitä härskimmäksi tämä menee, sitä nopeammin tässä joudutaan toimimaan.

SMU kuuluu Kuljetusliitot KL ry:hyn. Siihen kuuluvat myös Rautatiealan Unioni RAU, PAU ja AKT. Zittingin mukaan tukitoimista on on keskusteltu myös yhdessä, mutta jokainen liitoista päättää itse toimistaan.