Laskut ja korvaukset, joulukortit, paketit, lehdet – näin kuukauden postilakko vaikuttaisi arkeen

Postilakon pitkittyminen saattaa vaikuttaa paperipostin kulun lisäksi myös joulusesongin alun pakettiliikenteeseen.

Maanantaina alkava postilakko hidastaa huomattavasti koko maan tavara- ja tietoliikennettä. Sunnuntaina PAU tiedotti, että se aikoo pidentää lakkoa aiemmin ilmoitetusta kahdesta viikosta jopa kuukauteen. Silloin lakko kestäisi 8. joulukuuta saakka. Lakko kattaa noin 10 000 työntekijää.

Postin poikkeustilannejohtaja Jarmo Ainasojan mukaan eniten lakko vaikuttaa paperipostiin, jonka sumaa kyetään selvittelemään vasta lakon päätyttyä.

– Kirjepostin osalta toipuminen alkaa vasta lakon jälkeen. Osa lähetetyistä kirjeistä saattaa tulla perille vasta ensi vuoden puolella, Ainasoja sanoi IS:lle sunnuntai-iltana..

Pakettiliikenteeseen lakon vaikutus ei ole yhtä merkittävä, sillä pakettien käsittely on osin koneellista eikä siinä tarvita niin paljoa ihmiskäsiä kuin kirjepostin kantamisessa.

Pakettiliikenne poikkeaa luonteeltaan paperipostin kantamisesta, Ainasoja selittää.

– Jakelukanavat ovat pakettiautomaatit ja myymälät, eli paketteja ei toimiteta jokaiseen postilaatikkoon ja -luukkuun. Tästä syystä pakettiliikenne toipuu paperista liikennettä nopeammin.

Pitkittyvän lakon alle jää esimerkiksi marraskuun lopulle ajoittuva joulusesongin avauspäivä Black Friday. Ainasoja lupaa kuitenkin, että jouluksi tilatut paketit ehtivät jouluksi kotiin.

– Pakettien toimitusajat tulevat olemaan pidempiä, on useamman päivän viiveitä. Paketti, joka on tilattu jouluksi kotiin, onnistuu kuitenkin.

IS selvitti, miten asiakkaan tulee maanantaista eteenpäin varautua arjen muutoksiin.

Kirjeet

Lujimmin lakko puree paperiseen tietoliikenteeseen, vahvisti Ainasoja IS:lle jo perjantaina. Kirjeiden lajittelu edellyttää runsaasti käsityövoimaa, jota ei lakon aikana ole tavalliseen tapaan saatavilla.

– Kuluttaja voi vaikuttaa kirjeen kulkunopeuteen kirjoittamalla osoitteen mahdollisimman selkeästi ja oikein. Kirjeessä ei saisi olla ulkonemia, jotta se olisi mahdollisimman hyvä koneelliseen käsittelyyn, Ainasoja ohjeistaa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on kertonut rajaavansa terveyttä ja turvallisuutta koskevat lähetykset työtaistelun ulkopuolelle. Käytännön tasolla seuraukset jäävät Ainasojan mukaan kuitenkin nähtäviksi. Sairaaloiden lähettämät kirjeet tapaavat kulkea normaalissa kirjevirrassa.

Helsingin ja Kuopion yliopistolliset sairaalat kertovat torstaina verkkosivuillaan, että asiakkaat pyritään tavoittamaan kirjeiden sijaan puhelimitse. KYS:n johtajaylilääkäri Antti Hedman arvioi STT:lle, että sairaalan kirjemäärä ylittää vuosittain miljoonan.

Laskut ja etuudet

Laskut ovat osa lakon jarruttamaa paperiliikennettä. Paikkakunnasta riippuen ne voivat Ainasojan mukaan viivästyä pahimmillaan useita viikkoja. Jyväskylän kaupunki kertoi perjantaina lähettävänsä laskut vasta lakon jälkeen.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) johtava asiantuntija Jukka Kaakkola kertoi Kauppalehdelle, että postilakon vuoksi myöhässä maksettavista paperilaskuista ei pitäisi tulla kuluttajille viivästyskorkoja.

– Kuluttaja ei viivästy laskun maksamisessa, koska hän ei ole laskua saanutkaan. Laskujen lähettäjien täytyy vain odottaa lakon päättymistä ja sitä, että posti jaetaan kuluttajille, Kaakkola sanoi lehdelle.

Kaakkola kertoi Kauppalehdelle, että Postilla voi periaatteessa olla korvausvelvollisuus, jos esimerkiksi paketin myöhästymisestä syntyy kuluttajalle toteen näytettyä rahallista haittaa. Pelkkä myöhästymisen aiheuttama mielipaha ei kuitenkaan aiheuta korvausvelvollisuutta.

– Jos rahallisia vahinkoja syntyy, niitä varmaan joudutaan tapauskohtaisesti selvittelemään jälkikäteen, Kaakkola arvioi KL:lle.

Kelaan lakko vaikuttaa hakemusten liitteiden ja lisäselvitysten viivästymisenä. Tämän vuoksi on mahdollista, että erityisesti työttömyysetuuksien ja toimeentulotuen maksaminen myöhästyy.

Paras tapa jouduttaa maksuja on ladata Postin OmaPosti-sovellus, johon laskuntuottajat voivat lähettää laskuja sähköisessä muodossa.

Lakko saattaa viivästyttää pankkien uusien ja korvaavien korttien saapumista. Esimerkiksi OP-ryhmä suosittelee jatkamaan nykyisen kortin käyttöä.

Lehdet

Ainasoja kertoo lehdenjakelun sujuvan lakkoaikana lehti- ja jakeluaikakohtaisesti. Varhaisjakeluun eli aamukantoon kuuluva lehti tipahtaa tavallisesti postiluukusta eteismatolle. Päiväpostin mukana tuleva lehti hidastuu siinä missä muu paperiliikenne. Näihin julkaisuihin kuuluu muun muassa Maaseudun Tulevaisuus.

Helsingin Sanomat on ilmoittanut jakelunsa luistavan lakosta riippumatta.

Paketit

Paperiliikennettä pidemmälle automatisoitu pakettiliikenne kulkee Ainasojan mukaan lakon aikana huomattavasti edellistä sujuvammin. Poikkeustilannejohtaja kehottaa kuluttajia varautumaan toimituksissa muutaman päivän viiveisiin.

Postin mukaan isojen kodinkoneiden toimituksissa ei pitäisi näillä näkymin olla viivästyksiä. Pakettien toimitukset sen sijaan saattavat viivästyä.

Näillä näkymin postilakko jatkuisi aina joulukuun ensimmäisen viikon lopulle asti. Tämä tarkoittaa, että perjantaille 29. marraskuuta ajoittuva joulusesongin avauspäivä Black Friday jäisi lakon alle.

Monet kodin elektroniikkaa myyvät yritykset mainostavat parhaillaan Black Fridayn alennusmyyntejä. Yrityksistä kuitenkin kerrotaan, ettei postilakon pitäisi vaikuttaa niiden tavarantoimitukseen mitenkään merkittävästi.

Kuluttajia suositellaan noutamaan verkosta tilaamansa tuotteet suoraan myymälöistä.

– Meillä on sinänsä hyvä tilanne, koska meillä on yhteensä 44 myymälää, joista on mahdollista noutaa netistä tilattuja tuotteita, kodinkoneketju Powerin toimitusjohtaja Juha-Mikko Saviluoto kertoo sunnuntaina Ilta-Sanomille.

Verkkokauppa.com ilmoittaa sivustollaan, että yrityksessä on tehty jo useita toimenpiteitä, joilla pyritään minimoimaan lakon vaikutuksia.

– Olemme nostaneet muiden logistiikkakumppaniemme kapasiteettia ja tulemme esilajittelemaan Postille meneviä paketteja toimitusten nopeuttamiseksi, sivustolla olevassa tiedotteessa kerrotaan.

Lakko vaikuttaa myös verkkokaupan palautuksiin. KKV:n Kaakkola kertoi Kauppalehdelle, että lakon aikana kuluttajan on tehtävä myyjälle peruuttamisilmoitus sähköpostilla tai myyjän antamalla lomakkeella, ja paketti voidaan palauttaa lakon päätyttyä.

Joulukortit ja -lahjat

Joulukorttien tulisi Ainasojan mukaan saapua ajoissa perille. Olosuhteet nähden sulava kuljetus on taattu varsinkin, jos kortit on laitettu Postin jakamiin punaisiin kirjekuoriin.

– Jaoimme näitä kuoria kuluttajille poikkeuksellisen aikaisin ihan tästä syystä, Ainasoja sanoi perjantaina.

Joululahjat tapaavat matkata osana tavanomaista pakettiliikennettä, jota koskee muutaman päivän viive.

Postia lähettäessä Ainasoja kehottaa ihmisiä suosimaan myymälöitä kirjelaatikkoineen. Postilaatikoita tyhjennetään suppeamman työvoiman vuoksi epäsäännöllisesti.

Kuljetus- ja kuriiripalveluyhtiöt

Muiden muassa Matkahuolto on kertonut, että postilakko on jo aiheuttanut selvän kysyntäpiikin Matkahuollon tarjoamiin palveluihin.

– Kun lakko varmistui, kontaktimäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Mutta jo siitä lähtien, kun lakosta alettiin puhua, asiakaskyselyitä on tullut merkittävästi, Matkahuollon pakettipalveluiden johtaja Kati Nevalainen kommentoi STT:lle perjantaina.

Matkahuolto kertoo verkkosivuillaan, ettei postilakko tule vaikuttamaan sen toimintaan muuten kuin lisäämällä sen verkostossa kuljetettavien lähetysten määrää.

– Olemme varautuneet erityisjärjestelyin, jotta pystymme toimittamaan kaikki paketit mahdollisimman nopeasti. Kuljetuksessa saattaa kuitenkin olla pieniä viiveitä, verkkosivuilla kerrotaan.

Matkahuollon lisäksi erilaisia kuljetus- ja kuriiripalveluita Suomessa tarjoavat myös DHL, PostNord ja R-kioskin Ärräpaketti. Ilta-Sanomat tavoitteli sunnuntai-iltana yritysten viestintää kommentoimaan postilakon mahdollisia vaikutuksia niiden toimintaan, mutta ei tavoittanut yhdestäkään yrityksestä ketään kiinni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?