Kauppaketju Halpa-Halli ei myy ollenkaan olutta tai tupakkaa – näin periaatepäätöksellä tienaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kauppaketju Halpa-Halli ei myy ollenkaan olutta tai tupakkaa – näin periaatepäätöksellä tienaa

Esko Ylinen poisti oluen ja tupakan pois kaupoistaan kertaheitolla.

Esko Ylinen (vas) on yhä päivittäin mukana Halpa-Hallin toiminnassa. Toimitusjohtajana on hänen poikansa Janne Ylinen.­

7.11.2019 6:30

Kun alahärmäläinen Esko Ylinen aloitti kauppiasuransa kulkukauppiaana vuonna 1966, hänellä oli vain Mosse Skandinavia ja myytäväksi kaksi vanerilaukullista vaatteita. Nyt Halpa-Halli työllistää yli 1 400 työntekijää.

Siinä välissä, vuonna 1977, Yliselle tapahtui jotain, joka pani uusiksi koko ketjun. Tuotevalikoimaan tehtiin rohkea muutos, joka on kantanut yli 40 vuotta ja toiseen kauppiaspolveen.

Ylinen tuolloin oli 30-vuotias ja elänyt joitakin viinanhuuruisia vuosia. Liiketoimissa hän menestyi, mutta avioliitto oli ajautunut karille.

– Siihen aikaan tyyli oli sellainen, että kun teollisuuden ja tukkujen kanssa oltiin tekemisissä, kauppoja ei tehty ennen kuin oli istuttu iltaa yhdessä. Viikonloppuna otin alkoholia ihan reippaamman kautta. En muista, tuliko koskaan mentyä juovuksissa töihin, mutta kovissa krapuloissa oltiin monina aamuina, kauppaneuvos Ylinen muisteli Halpa-Hallin 50-vuotishistoriikin julkistustilaisuudessa viime kuussa.

Samaan aikaan Kokkolassa vaikutti hengellinen herätys, joka veti puoleensa liikemiehiä. Yksi uskoon tulleista oli Esko Ylinen.

Kiroilu ja huutaminen loppui siihen. Ylinen kiersi myymälöissä pyytämässä työntekijöiltä anteeksi huonoa käytöstään.

Käytöksen ohella muuttui Halpa-Hallin tuotevalikoima. Olutta tai tupakkaa ei ketjusta enää saanut, eikä saa vieläkään.

Aamulehdessä Ylinen kertoi, ettei Halpa-Halleista saa myöskään aikuisviihdettä eikä edes viini- ja konjakkilaseja, koska hän”muistaa tuollaisista laseista monet syntiset illat”.

– Jonkin verran kyllä tulee palautetta, että harmittaa, kun pitää tehdä toinen keikka jossain toisessa kaupassa. Mutta tämän asian kanssa ollaan vielä pystytty elämään, Esko Ylisen poika, nykyinen toimitusjohtaja Janne Ylinen sanoo IS:lle.

Mitä ketjulle on maksanut se, että tuotevalikoima on sen arvojen mukainen?

Päivittäistavarakaupan osuus Halpa-Hallin myynnistä kasvaa koko ajan ja on selvää, että olut ja tupakka ovat päivittäistavarakaupan myynnissä ja volyymeissa yleensä kärkipäässä, nuorempi Ylinen aloittaa.

– Toki jotain arvioita on, mutta emme ole lähteneet hirveästi spekuloimaan, koska tämä on periaatteellinen asia.

– On se varmasti iso summa. En sitä kiistä.

Halpa-Halleissa ei myöskään ole lainkaan pelikoneita. Sen taloudellinen merkitys kaupalle on vähäinen, toimitusjohtaja uskoo.

Yhdestä periaatteestaan Halpa-Halli on joutunut lopulta tinkimään.

Vaikka kauppojen aukiolot vapautuivat, Halpa-Hallit pysyivät sunnuntaisin pitkään visusti kiinni.

Päätöksen pyörsi lopulta vasta joulu 2018. Aatonaatto osui sunnuntaille ja kaupassa pelättiin, että kiinni pysyminen maksaisi miljoonia ja saisi osan vanhoista asiakkaista hylkäämään ketjun kokonaan.

– Muutama äänekkäämpi asiakas haukkui meitä takinkääntäjiksi ja jumalattomiksi, mutta nimenomaan äidit ja perheet kiittivät meitä vuolaasti, Janne Ylinen kertoi julkistustilaisuudessa.

Päätöksen vaikutus liiketoimintaan on toimitusjohtajan mukaan ollut ”merkittävä”. Liikevaihto kasvaa tänä vuonna yli 20 miljoonaa euroa viime vuodesta, missä ylimääräisellä kaupankäyntipäivällä on iso rooli.

– Onhan se valtavan iso asia.

Halpa-Halli-ketjuun kuuluu nyt 35 kivijalkamyymälää ja verkkokauppa.

Esko Ylinen (vas) on yhä päivittäin mukana yhtiön toiminnassa. Toimitusjohtajana on hänen poikansa Janne Ylinen.­

Kauppaneuvos Esko Ylinen toimii edelleen Halpa-Hallin hallituksen puheenjohtajana. Kauppaneuvos tienasi viime vuonna runsaat 348 000 euroa. Siitä ansiotuloa oli alle 133 000 euroa ja pääomatuloa vajaat 216 000 euroa.

Nuoremman Ylisen, toimitusjohtaja Janne Ylisen tulot olivat yhteensä runsaat 220 000 euroa. Ansiotulot olivat runsaat 195 000 euroa ja pääomatulot hieman yli 25 000 euroa.

Jutun lähteenä oli myös Suomen kansallisbiografia.

Ketkä Suomessa tienasivat yli 100 000 euroa? Katso IS:n verokoneesta.

Lue kaikki uutiset tuloista ja veroista täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?