Tausta Supercell-miljonäärien menestykselle: hittipeleistä on aikaa, mutta kiinalainen Tencent kasvatti omistustaan kymmenillä miljoonilla

Kiinalainen pelijätti Tencent on kasvattanut osuuttaan Supercellistä. Yhtiö tekee yhä hyvää tulosta, mutta Clash of Clansin tapaista menestystä voi olla vaikea toistaa.

Supercellin perustajat Mikko Kodisoja (vas.) ja Ilkka Paananen kuuluvat edelleen Suomen tulokärkeen. Yhtiön ehkä tunnetuin peli Clash of Clans julkaistiin jo vuonna 2013.

4.11.2019 16:54

Supercellin perustajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja kuuluvat edelleen Suomen tulokärkeen, vaikka yrityksen suurimman menestyksen päivät näyttävätkin olevan ainakin toistaiseksi takana päin. Vuonna 2018 yhtiön liikevaihto ja tulos laskivat toista vuotta peräkkäin, ja parannusta on tuskin tänä vuonna luvassa.

Vuonna 2018 vuonna liikevaihto laski 1,37 miljardiin euroon, kun se vuonna 2017 oli 1,809 miljardia euroa. Käyttökate taas laski 729 miljoonasta eurosta 537 miljoonaan euroon.

1,37 miljardin liikevaihto on silti toki huikea saavutus alle 300 työntekijän yritykseltä, joka on perustettu vasta 9 vuotta sitten.

– Ottaen huomioon, että edellisen pelin julkaisusta on jo kolme vuotta, niin tulos on ihan kohtuullinen, totesi toimitusjohtaja Paananen viime helmikuussa kertoessaan vuoden 2018 tuloksesta.

Yhtiö julkaisi viime vuoden lopulla Brawl Stars -pelin, joka ei ehtinyt vaikuttaa vuoden 2018 tulokseen. Tätä edellinen pelijulkaisu oli Clash Royale, joka tuotiin sovelluskauppoihin vuonna 2016. Yhtiön ehkä tunnetuin peli Clash of Clans julkaistiin jo vuonna 2013.

Huippuvuosina 2015 ja 2016 yhtiön liikevaihto kävi 2,1 miljardissa eurossa.

Peliala on tunnetusti epävarmaa, sillä sen lyhyeen historiaan mahtuu paljon yhden hitin ihmeitä. Supercell on jo nyt menestynyt pidempään kuin useimmat peliyhtiöt. Viimeisen vuoden ajan pelitilastoja on kuitenkin hallinnut reaaliaikainen räiskintäpeli Fortnite, jolle Supercelliltä ei ole tullut haastajaa.

Myös kiinalainen Tencent tuntuu yhä sijoittavan Supercelliin. Kiinalaisyhtiö tuli Supercellin omistajaksi vuonna 2016, kun se yhdessä luxemburgilaisen yritysryhmän kanssa hankki peliyhtiöstä yli 80 prosentin osuuden. Lokakuun lopulla Tencent kasvatti yritysryhmässä omistusosuutensa 50 prosentista 51,2 prosenttiin 40 miljoonan dollarin arvoisella kaupalla, kertoo Tencent tiedotteessaan (pdf).

Osakeomistuksensa perusteella Tencent saavutti siis periaatteessa määräysvallan Supercellistä. Alkuperäisen kaupan yhteydessä Paananen kuitenkin sanoi Supercellin säilyttävän itsenäisyytensä ja pääkonttorinsa Suomessa.

Sen sijaan Paananen ja Kodisoja ovat vähitellen pienentäneet omistusosuuttaan Supercellistä, ja vuoden 2018 lopulla Paananen omisti yhtiöstä enää 4,1 prosenttia ja Kodisoja 3,6 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?