Suomalainen verkkokauppamiljonääri osti lähes 5 000 neliön talojättiläisen Kaliforniasta – esittelee nyt huimat visionsa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalainen verkko­kauppa­miljonääri osti lähes 5 000 neliön talo­jättiläisen Kaliforniasta – esittelee nyt huimat visionsa

Katso kuvat Samuli Seppälän rohkeasta taloprojektista.

31.10.2019 16:30

Berkeleyssä, Pohjois-Kaliforniassa asukkaat ovat seuranneet pitkään historiallisen, nykyään ränsistyvän koulurakennuksen vaiheita. Nyt koululla on uusi omistaja, suomalaismiljonääri, jonka aikeet herättävät myös muutosvastarintaa asukkaissa.

Verkkokauppa.comin perustaja, pitkäaikainen toimitusjohtaja ja nykyinen hallituksen jäsen Samuli Seppälä hankki Hillside-koulukiinteistön omistukseensa 5,5 miljoonalla dollarilla, noin viidellä miljoonalla eurolla viime syyskuussa 2018.

Le Roy Avenuella sijaitseva, uustudorilaista arkkitehtuuria edustava kiinteistö on kooltaan yli 4 600 neliötä.

Toiminnan loputtua Hillside muuttui asukkaiden yhteisölliseksi ajanviettoalueeksi, mikä on aiheuttanut kitkaa kiinteistön siirryttyä yksityisomistukseen.

Viime viikolla hanke eteni, kun kaupungin kaavoituksesta vastaava lautakunta päätti, että Seppälä, joka paikallislehden mukaan ”loi omaisuutensa Verkkokauppa.comilla, Suomen Amazonilla” voi käyttää taloa myös yksityiseen käyttöön.

– Ihan yksityishanke, jossa vanhaan Hillside School -kouluun tulee omien asuintilojen lisäksi ilmaisia taiteilijastudioita ja yhteisötilaa, Seppälä viestitti Taloussanomille.

Samuli Seppälä

Taiteilijoiden kokoontumispaikka

Julkisen kaavahakemuksen mukaan Seppälä asuu rakennuksen eteläsiivessä. Aikomuksena on myös rakentaa kouluun kattohuoneistoa, lisärakennusta, taidetiloja, työtiloja ja studioita, ja esimerkiksi tila jota kutsutaan ”Art Parkiksi” (taidepuistoksi).

Suunnitelmiin kuuluun myös 18 auton parkkipaikka-alue, uima-allas sekä katolle rakennettava kylpypalju.

Seppälä toimitti Taloussanomille myös nähtäväksi julkisen hankeasiakirjan, josta käy ilmi visioita tarkemmin. Tavoitteena on säilyttää rakennus lähes alkuperäisessä kunnossa sekä ulko- että sisätilojen osalta. Rakennus on erittäin huonossa kunnossa, ja vaatii kauttaaltaan peruskorjausta, jota Seppälä on jo tehnytkin.

Rakennuksen päätarkoituksena on asuinkäyttö Seppälälle, tämän kumppanille ja lapsille.

Tiloissa kokoontuisi viikoittain taiteilijoita. Studiot olisivat sekä vierailevien artistien että Seppälän omassa taidekäytössä. Suunnitelmissa on tunteja, seminaareja ja retriittejä. Yhdelle leikkikentälle ja auditorioon Seppälä haluaa alueen, jolla esitellään säännöllisesti taideprojekteja, tai niitä käytetään esimerkiksi filosofiryhmien kokoontumisiin.

Rakennuksessa on tilaa isoillekin tapahtumille.

Paikalla kävisi kuukausittain jopa sata vierailijaa, ja viikoittainkin siellä voisi majoittua 25–50 vierasta.

Asiakirja kertoo myös Seppälän omasta siirtymisestä yhä vahvemmin luoviin projekteihin. Niin kutsuttu Mixed Art Studio, monitaidetila, on Seppälän omassa käytössä. Parhaillaan hän suunnittelee töitä ”puusta, metallista ja muovista”.

Tuttu elokuvasta

Seppälän aluevaltaus on poikkeuksellinen niin kooltaan kuin historialtaan. Alueella riehuneen suurpalon raunioille vuonna 1925 rakennettu koulu on luokiteltu kulttuurihistorialliseksi rakennukseksi.

Vuosina 1964–1965 rakennus sai lisäsiiven, ja 1970-luvun alussa se alkoi toimia ala-asteena. Vuonna 1983 koulu suljettiin, kun oppilaiden määrä väheni. Seuraavina vuosina osia rakennuksesta käytti Montessori-koulu, Berkeleyn shakki-koulu ja kansainvälinen GISSV-koulu (German International School of Silicon Valley). Seppälä osti koulun GISSV:ltä.

Vuonna 2012 koulu sai toimia näyttämönä englantilaiselle kartanolle draamaelokuvassa Mestari (Master).

Koulun käytävätiloja.

Vuonna 2016 koulu suljettiin, 2017 lopullisesti, turvallisuussyiden takia. Rakenteissa havaittiin olevan välittömiä korjaustarpeita, joita tarvittaisiin rakennuksen saamiseksi maanjäristyksiä kestäväksi. Omistaja GISSV arvioi tarvittavat korjauskustannukset merkittäviksi, paikallislehti Berkeleyside uutisoi.

– Rakennukselle tehdään parannuksia koskien maanjäristysongelmia, Seppälä kertoo Taloussanomille.

Naapurustossa huolta

– Hän on entisöinyt paikkaa hyvin huolellisesti, kustannuksia säästämättä. Todella poikkeuksellista, sanoi naapuruston asukas paikallislehdelle.

Hanke herättää myös huolta. Osa asukkaista pelkää, että suomalaismiljonääri sulkee koulun laajalla piha-alueella kulkevan kävelytien, kun rakennus siirtyy asuinkäyttöön. Tai että Seppälä myy rakennuksen ja uusi omistaja sulkee asukkaiden käyttämän oikotien.

Asukkaat pitävät kulkureittiä tärkeänä myös sen varalta, että alueella syttyisi maastopalo. Palolaitoksen mukaan rakennuksella voisi olla hyötykäyttöä tulipaloissa, mutta eivät laske sitä yksityisessä omistuksessa sellaiseksi kohteeksi, paikallislehti kertoi.

Asukkaiden kuulemistilaisuudessa Seppälän taideystävät puolustivat tiloja kohtuuhintaisina ja monet asukkaat kiittelivät häntä ylipäätään rakennuksen ostamisesta.

Koulu on joutunut myös ilkivallan kohteeksi.

Rakennuksen piha ja leikkikenttä on sittemmin ollut paikallisten lasten suosiossa. Naapuri vetosi Seppälän sosiaaliseen omatuntoon, jotta tämä säilyttäisi myös tontilla olevan lasten leikkikentän.

Seppälän lähettämässä suunnitelmassa on mainittu, että naapurit saavat edelleen käyttää tontilla kulkevaa kävelytietä ja lapset leikkialuetta, mukaan lukien koirapuistoa, keinuja, koripallokenttää ja picnic-aluetta.

Suomalaismiljonäärin ostaamassa Hillsidessa kuvattiin aikanaan Paul Thomas Andersonin ohjaama elokuva Mestari, jossa esiintyivät muun muassa Joaquin Phoenix, Laura Dern ja Philip Seymour-Hoffman.

Korjaus kello 18:20: Talon koko on 50 000 neliöjalkaa eli runsaat 4 600 neliömetriä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?