Myyjän ja vartijan palkka on 2 400 euroa lisineen – katso tästä kuinka paljon eri alojen ”duunarit” tienaavat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Myyjän ja vartijan palkka on 2 400 euroa lisineen – katso tästä kuinka paljon eri alojen ”duunarit” tienaavat

Tarjoilijoiden ansiot ovat duunarien keskikastia. Kuvituskuva.

Tarjoilijoiden ansiot ovat duunarien keskikastia. Kuvituskuva.

Julkaistu: 30.10. 7:15

Joidenkin alojen duunarit tienaavat parhaimmillaan jopa yli 4 400 euroa kuukaudessa.

Taloussanomat listasi yli 60 ”duunariammatin” tilastoansiot. Taulukoista selvisi, että nämä lähes neljännesmiljoona työntekijää uurastavat keskimäärin noin 2 400–2 500 kuukausipalkalla usein fyysisesti vaativissa tehtävissä. Duunareita on sekä yksityisellä sektorilla että kuntien ja valtion palkkalistoilla. Joissain ammateissa duunaritkin voivat kuitenkin päästä ihan mukaville tienesteille.

Jutun lopussa on lista kaikista ”duunariammateista” ja niiden mediaaniansioista.

Kaikkien alojen säännöllisen työajan mediaaniansio yksityisellä sektorilla on 3 278 euroa kuukaudessa. Duunarit jäävät yleisesti noin 800 euroa tämän alle, mutta kahden duunariammattiryhmän ansiot nousivat jopa yli tämän.

Yksityisen puolen rakennussähköasentajat ja kunnalliset sairaankuljetuksen ensihoitajat ovat ainakin tilastojen mukaan tällaiset ryhmät. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan eniten tienaava kymmenys rakennussähköasentajista tienaa lisineen jopa yli 4 400 euroa kuukaudessa. Muissakin duunariammateissa ansiot saattavat lisineen olla huomattavasti mediaanilukua suurempia. Toisaalta toisilla myös pienempiä.

Duunariammateille ei ole olemassa minkäänlaista virallista määritelmää, joten Taloussanomat rajasi ammatit Tilastokeskuksen palkkarakennetilastosta omilla kriteereillään. Ammattien valinnassa painotettiin muun muassa työn fyysisyyttä ja sitä, ettei korkeakoulutusta vaadita.

Tilastoissa olevat luvut eivät ole palkkoja vaan ansioita. Tämä säännöllisen työajan ansio sisältää tehtäväkohtaisen palkan ja henkilökohtaisten lisien lisäksi työaikalisät (esimerkiksi sunnuntai-, vuoro-, ilta- ja yötyölisät) ja luontoisedut, mutta ei ylityöpalkkoja, lomarahoja tai tulospalkkioita. Mediaaniluvut ovat yksityisen sektorin ansioita, eivätkä siis sisällä kunnilla tai valtiolla työskenteleviä palkansaajia. Mediaaniansio on keskimmäisen ammattilaisen saama ansio. Puolet ammattiryhmästä tienaa tätä enemmän, puolet vähemmän.

Tilastoista karsittiin tietosuojasyistä ammatit, joissa työskentelee sektoria kohden alle 100 ammattilaista.

Lue lisää: Testaa, oletko duunari vai porvari!

Alla lista kaikista ”duunariammateista” ja niiden mediaaniansioista. Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Juttua korjattu 30.10.2019 kello 8.45 ja 10.55. Poistettu taulukossa mainitut ensihoitajat, sekä fysio- ja toimintaterapeutit, jotka eivät ole varsinaisia ”duunariammateja” amk-tasoisen koulutuksensa vuoksi.