KSML: Toimilupansa menettänyt perintäyhtiö hakee saataviaan kyseenalaisin keinoin – yli 10 000 suomalaista saanut haasteen käräjille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KSML: Toimilupansa menettänyt perintäyhtiö hakee saataviaan kyseenalaisin keinoin – yli 10 000 suomalaista saanut haasteen käräjille

Haettavat saatavat ovat usein todella vanhoja, vanhimmat jopa vuodelta 2004.

26.10.2019 13:03

Toimilupansa jo menettäneet perintäyhtiöt Alektum ja Annomen hakevat saataviaan nyt kyseenalaisilla käräjähaasteilla, kertoo Keskisuomalainen. Noin 10 000–12 000 suomalaista on saanut yhtiöltä velkomushaasteen käräjille, arvioivat Kilpailu- ja kuluttajavirasto ja lakimies Olli-Matti Korhonen lehdelle.

Alektum menetti tämän vuoden tammikuussa toimintalupansa aluehallintoviraston päätöksellä. Taloussanomat uutisoi tammikuussa, että avin mukaan Alektumin toiminnassa oli ilmennyt jatkuvasti vakavia puutteita ja perintäyhtiö oli osoittanut ”ilmeistä piittaamattomuutta lakia, hyvää perintätapaa ja valvovan viranomaisen päätöksiä kohtaan”.

Alektum oli esimerkiksi perinyt riitautettuja saatavia, antanut harhaanjohtavaa tietoa velalliselle ja jatkanut lainvastaisten perintäkulusaatavien perintää, avi kertoi tammikuussa. Yhtiö oli myös jatkanut lainvastaista menettelyä aluehallintoviraston antamien varoitusten jälkeen.

Keskisuomalaisen haastattelema lakimies Korhonen kertoo, että yhtiöt käyvät nyt oikeutta niistä saatavista, joita he eivät enää saa muuten periä. Korhonen perusti asiassa ryhmäpuolustuksen, koska viranomaiset eivät voi puuttua tilanteeseen.

– Ne löysivät laista aukon, jota kukaan ei ole tullut ajatelleeksi: oikeudellinen perintä ei ole Suomen lain mukaan perintätoimintaa, Korhonen kertoo lehdelle.

Keskisuomalaisen mukaan Alektumin menetettyä toimilupansa sen toiminta myytiin pienelle Annomenille. Pian myös Annomenilta evättiin lupa. Sen jälkeen ihmiset alkoivat saada ”kummallisia velkomushaasteita”. Korhosen mukaan saatavat ovat usein todella vanhoja, vanhimmat jopa vuodelta 2004.

Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto on puuttunut Alektumin toimintaan.­

Keskisuomalaisen mukaan toinen epäselvyys haasteissa liittyy alkuperäiseen velkojaan. Monet näistäkin yrityksistä ovat olleet Kilpailu- ja kuluttajaviraston valvonnan kohteena.

Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto on antanut ohjeita Annomenin ja Alektumin aiheettoman velkomuskanteen kohteeksi joutuneille. Viraston lokakuun alussa julkaiseman tiedotteen mukaan Alektum on ostanut kuluttajamarkkinoilla toimivilta yrityksiltä kymmeniä tuhansia saatavia ja perinyt niitä omissa nimissään kuluttajilta.

– Sekä Alektumin ostamiin saataviin että yrityksen perintätoimintaan on liittynyt vakavia epäselvyyksiä. Kuluttaja-asiamies on saanut lukuisia ilmoituksia muun muassa yrityksen aiheettomasta perinnästä, KKV tiedotti.

Taloussanomat kertoi kesäkuussa markkinaoikeuden päätöksestä, jonka mukaan Alektum on karhunnut lainvastaisesti maksamatta jääneitä kestotilauksia.

Tapauksessa kuluttajat olivat tilanneet verkosta esimerkiksi sukkia, alushousuja, partakoneenteriä, terveysravinteita ja laihdutustuotteita muun muassa Westerfield-, MMBG- ja Feenotuonti-nimisiltä yrityksiltä. Tilauksissa oli ensin tullut edullinen ilmainen näyte, jonka jälkeen tilaus oli jatkunut normaalihintaisena ja tuotteita oli alkanut tulla tasaiseen tahtiin. Jokaisesta tilauksesta oli lähetetty lasku.

Kun kuluttajat olivat jättäneet laskut maksamatta, yritykset siirsivät perinnän Alektumille.

Perintälain mukaan Alektum olisi saanut lähettää tilauksista korkeintaan kaksi maksullista maksuvaatimusta. Alektum kuitenkin lähetti jokaisesta erääntyneestä lähetyksestä kaksi laskua. Markkinaoikeus antoi yhtiölle tapauksessa kiellon ja uhkasakon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?